USA - The local touch: Brooklyn & Barbes Miriam Brenner - woensdag 1 januari, 2014

De hele maand september 2013 was ik in de VS, met New York als uitvalsbasis. Een hoofdreden was het debut tournee van Arifa uit Amsterdam (MixedWorldMusic CD van het jaar 2010 & 2012). Los daarvan is het een ideale locatie om nieuwe muziek te ontdekken, bekenden op te zoeken en nieuwe te leren kennen.

Eind december stapte ik weer in het vliegtuig naar NYC. Hier is een kijkje in de wereldmuziek keuken om deze ongrijpbare stad, iets tastbaarder te maken.

BBridge

Hoewel NY uit 5 gebieden bestaat, wordt er het meest over Manhattan bericht. Dat staat op het punt van veranderen. Brooklyn is zo'n wijk die uit de schaduw van zijn grote broer treedt. Een stadsdeel waar ongelooflijk veel verschillende mensen bij elkaar komen en allerlei initiatieven uit de grond gestampt blijven worden. Van het super hippe Williamsburg, het meer kleurrijke 'Bed-Stuy' (kort voor Stuyvesant, de Nederlandse koloniale bestuurder) tot Park Slope en Crown Hights. 

New York staat bol van geweldige artiesten. En de world /jazzers op grote podia staan, wereldwijd, spelen ze ook geregeld in Barbès. Inmiddels is het ook mijn stamkroeg/podium geworden. Het is niet meer dan een langwerpige bar, met een klein achterkamertje, houten vloeren zonder verhoogd podium. Maar het is meer dan voldoende en creëert juist een ongelooflijk fijne sfeer, ongedwongen en gezellig. 

Het is opgericht door de fransman Olivier Conan, tevens bandleider van Chicha Libre, de residency band. De groepen die hier staan zijn van hoge kwaliteit en bovendien biedt Barbès een mogelijkheid aan muziek die niet overal geprogrammeerd wordt.

Elke woensdag speelt er een groep met roots in Guinnee: Mandingo Ambassadors, geleid door gitarist Mamady Kouyate, bekend van de vroegere groep Bembeya Jazz National. Hij is een van de pioneers van het 'Authenticité' tijdperk - een poging van de overheid om muzikanten te stimuleren nieuwe, karakteristieke Guineese muziek te ontwikkelen.
Een geslaagde poging, want het resultaat was een geniaal geluid, met elektrische gitaren en griot achtergrond. Wat een geluk om zulke fijne grooves te horen hier! Pas wanneer je je door het publiek naar voren wurmt, ontdek je dat de hele gitaarsectie achter de eerste linie zit gepropt. Met een voldane glimlach vloeien de licks soepel uit de vingers van Kouyate, gevolgd door een strakke trompet solo (Eudy Fernandez).
De pot gaat hier altijd rond voor $10 donatie, geen entreeprijs, maar de gedachte dat mensen dat graag over hebben voor muziek waar ze van genieten.

Stephane Wrembel @ Barbes, Sept '13 by M Brenner

Nog een 'regular' is Stephane Wrembel: een Franse Gypsy gitarist die een specifiek eigen geluid heeft ontwikkeld. Je kunt hem elke zondag zien met zijn band. Verwacht veel Gypsy Swing, maar ook eigen composities, beïnvloed door Django Reinhardt en ook Pink Floyd.

Hier een opname van een live concert in Barbès: 

Lees mijn volgende blog voor meer lokale tips, muzikanten in de Big Apple en Arifa's USA debut tour!


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022