Lambarena - Bach to Africa Mattie Poels - woensdag 11 december, 2013

'Lambaréna - Bach to Africa' is een project waarbij de muziek van Bach wordt gemengd met de lokale muziek uit Gabon.

 

Lambar�n�

 

Zanger/gitarist Pierre Akendengue uit Gabon (West-Afrika) is nog het meest bekend van zijn cd’s. Sinds midden jaren ’70 nam hij er zo’n twintig op. Veel minder bekend is zijn project ‘Lambaréna - Bach to Africa’ dat hij samen met twee Fransen initieerde.

Akendengue

Lambaréné is de hoofdstad van de provincie Moyen-Ogooué in Gabon. Albert Schweitzer heeft er jarenlang gewoond en gewerkt en stichtte er in 1913 een ziekenhuis waar hij honderden patienten behandelde en opereerde. Hij was een groot Bach liefhebber en gaf vele orgel concerten in West-Europa. Het geld dat hij daarmee verdiende, investeerde hij in de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné. In zijn vrije tijd speelde Schweitzer pianostukken van deze Barok componist en aangezien Gabon een tropisch klimaat heeft, gebeurde dat met open ramen.

Musicus Pierre Akendengue luisterde naar de muziek die Schweitzer speelde, samen met tropenarts Mariella Bertheas en muzikant Hugues de Courson, ooit oprichter van de Franse folkgroep Malicorne (met de legendarische zanger Gabriel Yacoub). Opmerkelijk vonden zij hoe de muziek van Bach op natuurlijke wijze mengde met de muziek van de inheemse bevolking die op dat moment buiten klonk. Er ontstond een organische mix, waardoor 'de kloof tussen beide culturen werd overbrugd': zeiden de makers van de cd later tegen elkaar.

Zo ontstond het idee om een album uit te brengen met muziek van Bach gemixt met de lokale muziek uit Lambaréné: ‘Bach to Africa’. Zowel de muziek van Bach als de Gabonese is onveranderd gebleven. Wel is er zo in de muziek geknipt en geplakt dat er een logische ‘compositie’ is ontstaan. Er klinken instrumentale en vocale stukken die zowel gelijktijdig als na elkaar worden gebruikt. Het resultaat is een verademing, een soort Afrikaanse Barok symbiose. Schweitzer zelf wilde juist de 'Bach cultuur' overdragen en had geen enkele belangstelling voor de lokale muziek. Bach puristen zullen wellicht ook gruwen, maar wie een open geest heeft, zal merken dat Bach van alle tijden en van alle culturen is. 

N.b.: de cd Lambaréna: ‘Bach to Africa’ kwam midden jaren '90 op de markt en is niet te vinden op spotify, wel op youtube.

De laatste cd van Pierre Akendengue uit 2013

 

© Mattie Poels.
Zie ook: Musicframes


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022