Jazzfest Amsterdam Mattie Poels - zondag 10 november, 2013

 Jazzfest Amsterdam

 

Jazzfest Amsterdam 2013

Op zaterdag 9 november vond in Studio/K voor het derde achtereenvolgend jaar het Jazzfest Amsterdam plaats. Een sympathiek festival met uitsluitend jazz en geïmproviseerde muziek uit Nederland door Nederlandse of in Nederland wonende buitenlandse musici. Een zeer gevarieerd programma met veel jong talent en hoofdzakelijk instrumentale muziek. Van vier uur ‘s middags tot iets na middernacht kon je terecht bij vier podia, met aansluitend een afterparty in het Kafe tot de late uurtjes.

Een succesformule, zo bleek uit het massaal toegestroomde, vooral jonge publiek. Voor elke zaal stond een rij wachtenden voor de druk bezochte concerten van zowel bekende als minder bekende musici. En rond tienen was het even écht spitsuur bij zaal SK2 en SK3 waar respectievelijk Anton Goudsmit en Benjamin Herman optraden. Maar gelukkig bood SK4 soelaas waar op dat moment pianist Koen van Schalkwijk met zijn septet Enter the Koeniverse een vette set speelde met het opvallend inventieve spel van drummer Tijn Jans.

Opmerkelijk waren de optredens van de Armeense pianiste Liya Grigoryan en pianist Dimitar Bodurov uit Bulgarije, die beiden op subtiele en virtuoze wijze de nationale (volks)muziek in hun composties verwerken. Iets dat overigens ook geldt voor de Amerikaanse melodische contrabassist Paul Berner. Deze sinds 1990 in Nederland wonende muzikant mêleert zijn muziek met country, gospel en rock ‘n roll en gaf een bloedstollende set met de gitaristen Peter Tiehuis en Ed Verhoef. Bijzonder was ook de performance van de in Nederland wonende danser en choreograaf Kenzo Kusada. De band OOOO van violist Oene van Geel ondersteunde met klarinettist Buyuberber en pianist Tony Roe (Tin Man & the Telephone) de intense en verrassende dans van deze Japanse kunstenaar, waar iedereen met interesse en aandacht naar luisterde en keek. Iets dat overigens opvallend was bij alle concerten waar het publiek met belangstelling en respect op de muziek reageerde. Niet zo vreemd overigens, mits je als organisatie maar zorgt voor een mooie locatie en een prachtige programmering. Dat hebben ze bij Jazzfest Amsterdam allang begrepen!

**N.b. Radio6 heeft een aantal concerten opgenomen. Kijk voor meer info op VPRO Jazz Live.

Youtube Jazzfest Amsterdam 2013

© Mattie Poels.
Zie ook: Musicframes


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022