Cheikh Tidiane Seck - Guerrier16 september, 2014

Universal

Tussen zijn werk als producer, componist, arrangeur en regelaar door (hij was een van de drijvende krachten achter de succesvolle reünie van zijn oude band Les Ambassadeurs) ziet Cheikh Tidiane Seck ook nog kans om af en toe een cd te maken onder eigen vlag. Heel letterlijk in dit geval: voor Guerrier (krijgsman, het is zijn bijnaam in Mali) liet Seck zijn uitpuilende adresbestand dicht en speelt alles zelf.
Zijn vorige, Sabaly, dateert van 2007 en deze nieuwe ademt ongeveer dezelfde sfeer. In Secks geval betekent dat een vrije mix van de vele muzikale stijlen waar hij mee jongleert: jazz, soul, Amerikaanse blues of dat duizelingwekkende palet van eigen Malinese bodem, inclusief de eeuwen oude Mandétraditie.
Het begint lekker energiek met Kile Bora, met een onmiskenbare boodschap over zijn land: Mali is één en ondeelbaar. Daarna gaat het tempo wat naar beneden tot het statige Hadja Koumba bereikt wordt, een lofzang of Mali’s lange lijst van historische prominenten.
Net zoals wijlen Joe Zawinul, die hij als zijn broeder beschouwt (ze kenden elkaar goed) is Seck een meester van de pakkende hook, vaak ondersteund met een heerlijk ouderwets hammondorgel, zoals in het sterke Miri Djougou. Enig probleem met Guerrier is dat Seck er wel erg nadrukkelijk zijn boodschap er in wil rammen. De wereld mag inderdaad een flink stuk eerlijker en dat moet gezegd worden. Maar anders dan bij zijn vorige werk lijdt hier de muziek op een paar nummers echt iets teveel onder de uitgesproken boodschap. Enig minpunt aan een verder sterke nieuwe cd. (Bram Posthumus)


Beluister de cd op Spotify.






«« terug naar overzicht