Les Ambassadeurs in Bamako 2014
Les Ambassadeurs in Bamako 1977
Les Ambassadeurs Salif Keita, Cheick Tidiane Seck, Amadou Bagayoko
Les Ambassadeurs op weg naar repetitie in Bamako
Cheick Tidiane Seck en Salif Keita bespreken de setlist
Amadou Bagayoko in de repetitie
Ousmane Kouyaté
Modibo Koné
Cheick Tidiane Seck
Cheick Tidiane Seck
Les Ambassadeurs in Bamako én op Hertme Ooggetuigenverslag van de repetities van de legendarische band zaterdag 5 juli, 2014

MixedWorldMusic-redacteur Bram Posthumus woonde de afgelopen week de repetities bij van Les Ambassadeurs, de legendarische band rond Salif Keita, Cheick Tidiane Seck en Amadou Bagayoko, die voor een reünie-tournee weer bij elkaar gekomen zijn. Aanstaande zondag 6 juli speelt de band hun premièreconcert tijdens Afrikafestival Hertme. Een ooggetuigenverslag inclusief unieke videobeelden met een impressie van de repetities in Bamako.


door Bram Posthumus

Moffou, Kalabankoro, Bamako, acht uur in de avond. Buiten is het nog net zo zweetwarm als overdag. Binnen vecht de airconditioning een ongelijke strijd uit tegen de hitte van buiten. In het midden van de zaal, die omgetoverd is tot opnamestudio, herleeft een oude groove. Aangejakkerd door een ngoni en rondgepompt door percussie, bas en drums. Die groove (het woord valt regelmatig vanavond) is eigendom van Les Ambassadeurs, het legendarische orkest dat aan een nieuw leven is begonnen. Het is een voorrecht van jewelste als je die zaal binnenvalt, midden in de repetitie van hun koningsnummer, Mandjou.

De groove van het koningsnummer
Ja, dat is die lofzang aan het adres van Ahmed Sékou Touré, de president die zijn land Guinee tiranniseerde van 1958 tot aan zijn dood in 1984, maar vanavond gaat het dus over die groove. Een kleine halve eeuw oud is dit nummer inmiddels en weer wieg je mee met de melodie die zanger Salif Keita, ontspannen gezeten op een sofa, moeiteloos herneemt en weer dein je mee op die lange orgelsolo in het midden. En verdomd: Idrissa Soumaoro tovert exact hetzelfde geknepen hammondgeluid uit zijn instrument die je hoort op het orgineel.

De Magie
Er volgt meer klassieks: N’toman, dat de band naadloos laat overlopen in een solonummer van Keita, N’bi Fe. Dan Saly. Bij de eerste poging klinkt het nog wat bonkig, maar dan glipt de magie naar binnen door de buitendeur die op een kier is blijven staan. Ineens vallen de ritmes van ngoni, kalebas, conga’s, drums en bas in elkaar en staat er een perfect geoliede groovemachine. Salif Keita staat op en dirigeert. Toetsenist, componist, arrangeur en wandelende muziekencyclopedie Cheikh Tidiane Seck troont achter zijn batterij keyboards met een enorme grijns op zijn gezicht: het werkt.

Die lekkere zesachtstegroove
Een volgende avond bijt de groep zich vast op Mali Dénou. Het begint met een monumentaal gitaarintro van Ousmane Kouyaté, gevolgd door, jawel, weer die groove in zesachtste. Maar dit nummer geeft zich niet zomaar gewonnen. Iedereen luistert naar het origineel. Het hoeft niet exact te klinken zoals toen, als het maar herkenbaar blijft. 'Hoe dan ook', merkt Keita tijdens de repetitie op, 'we zijn en blijven altijd Les Ambassadeurs.' De band herneemt zich. Een voor een spelen ze mee met de opname van toen. Minus de blazers dan, want die zijn niet meer van de partij.

Bekijk de videoreportage van de repetities in Bamako hieronder. 



Een berg ervaring
De muzikale wederopstanding van Les Ambassadeurs wordt geleid door Keita, Seck en Kouyaté. Die zijn het niet altijd eens over hoe de band anno 2014 zou moeten klinken. Het gaat om fundamentele zaken, maar de discussies blijven onderkoeld. Standpunten worden gedeeld, verschillende versies uitgeprobeerd. En voort gaan we weer. Abdou, de geluidstechnicus, vindt het een voorrecht om erbij te zijn. 'Iedereen heeft een berg ervaring en ze hebben soms verschillende meningen over hoe het moet klinken. Maar wat ik mooi vind, is dat aan het eind iedereen met een lach naar huis gaat…'

Muzikale stations
Oude bands in reünie. In veel gevallen hou je je hart vast omdat het idee veel te vaak uit de koker van een impresario komt en niet gedragen wordt door de bandleden zelf, die allang twintig muzikale stations zijn doorgereisd. Dat is niet het geval met Les Ambassadeurs. Keita legt geduldig aan de Malinese televisie uit dat het belang van deze reünie enorm is, ook en juist voor de jeugd. Hier ligt de recente Malinese geschiedenis zomaar voor het oprapen: doe er je voordeel mee.

Vertegenwoordigers van de heilige unie
Seck vertelt mij later op de avond hoe hij het ziet: 'Het belang van deze ontmoeting is enorm en vooral als je het bekijkt tegen de achtergrond van wat er in mijn land, Mali, gebeurt. We beleven de ernstigste crisis uit de geschiedenis. Maar dit Mali is één grote familie, en die heilige unie vinden we terug in de muziek van Les Ambassadeurs. We hebben altijd verschillende stijlen gespeeld, vandaar de naam: Les Ambassadeurs. Wij vertegenwoordigen die heilige unie.'
Jawel, hij gebruikte de term twee keer. De boodschap is duidelijk: Mali zal zichzelf hervinden, zelfs terwijl het fysiek verscheurd wordt door de gewapende strijd in het noorden. De herleving van les Ambassadeurs staat voor niets meer en niets minder dan de wederopstanding van het hele land.

Facebook
Klik hier voor de Facebookpagina van Les Ambassadeurs.

Concert
Zondag 6 juli, 17.30 uur, Afrikafestival Hertme

Spotify-playlist
Luister hier naar de klassiekers van Les Ambassadeurs



Les Ambasadeurs begin jaren tachtig met leadvocalen van Salif Keita

Bram Posthumus gaf 4 juli ook een radiointerview op Radio 6 in Mijke en Co Live over Les Ambassadeurs. Beluister het interview on demand


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024