Concert- en uitgaanstips juli Qawwali, salsa, afrobeat en heel veel fusion woensdag 6 juli, 2011

De medewerkers van MixedWorldMusic kozen weer een aantal optredens uit het enorme aanbod. Dit zijn de concerten waar ze het meest naar uitkijken in de maand juli.


Los de Abajo
Los de Abajo is een te gekke Mexicaanse band die, zo noemen ze het zelf, tropipunk brengt. Volgens Mixedmedewerker Charlie Crooijmans gegarandeerd een knalfeest!
1 juli: Tivoli, Utrecht; 2 juli: Melkweg Amsterdam

Zule Max

Twaalf vrouwen die dampend hete salsa spelen, dat is Zule Max. Onder leiding van frontvrouw Zulema Hechevarria Blanco (Zap Mama, El Tattoo del Tigre, Campina Reggae) timmeren deze dames flink aan de weg met Afro-Cubaanse klanken, vooral in België. Het wordt tijd dat ze ook Nederland gaan veroveren.
1 juli: Rivierenhof, Antwerpen; 17 juli: Polé Polé, Gent

Jungle by Night
Ze zijn de revelatie van het festivalseizoen. Tijdens Music Meeting zetten ze tijdens het nachtprogramma de zaal volledig op zn kop met hun instrumentale afrobeat. De negenkoppige Amsterdamse band bestaat amper een jaar, met bandleden tussen de 16 en 21 jaar. Ze funken en grooven als doorgewinterde Afrikaanse rotten.
Lees hier het interview dat Dieter van den Bergh deed met Jungle by Night.
2 juli: Source Festival, Utrecht; 3 juli: Instuif, Wijk aan Zee; 9 juli: Pitch Festival, Amsterdam; 10 juli: North Sea Jazz, Rotterdam; 15 juli:
Doorzomerfestival, Maassluis; 16 juli: Zoomeravond, Artis, Amsterdam; 22 juli: Polé Polé, Gent; 23 juli: Parade, Utrecht; 30 juli: Brussellive, Brussel

Roda de Samba & Nelson Latif

Alsof je in Brazilië zit! Roda de Samba is een jamsessie met traditionele
samba, improvisatie en nieuwe composities onder leiding van gitarist Neson Latif.
2 juli: Bimhuis, Amsterdam

CaboCubaJazz & studenten

Rotterdam staat in het teken van de North Sea Round Town. In De Doelen staan daarom leuke nieuwe bandjes waaronder op 2 juli CaboCubaJazz met
conservatoriumstudenten.
2 juli: De Doelen, Rotterdam

Tropical Soundclash Afro/Latin Special
Dj’s Hugo Méndez, Jeremy Sole en Anam maken zich op voor een tropical Soundclash. De in Parijs gevestigde Hugo Mendez is bekend van compilatiealbums als Tumbele en Sofrito - Tropical Discotheque. Hij richt zich op de lekkerste dansmuziek uit Zuid-Amerika, de Cariben en Afrika. Lees de recensie van het album Sofrito hier. Dj Jeremy Sole is medeoprichter van Afro Funke en komt met een blend van afrobeat, latin, Braziliaans en andere authentieke en geremixte world rhythms.
2 juli: Noorderlicht Café, Amsterdam

Rahat Fateh Ali Khan
De charismatische Bollywoodzanger Rahat Fateh Ali Khan doet op 3 juli De Dopelen aan. De stem van Rahat Fateh Ali Khan doet een beetje denken aan die van zijn oom, wijlen qawwali zanger Nusrat Fateh Ali Khan. Dat komt ongetwijfeld omdat Rahat van hem de kneepjes van het vak leerde. Het is geen religieuze qawwali, maar moderne seculiere Bollywood waar je lekker op kunt dansen.
3 juli: De Doelen, Rotterdam

Boi Akih
Op 3 juli gaan we in de Tolhuistuin genieten van literatuur en wereldmuziek: onder de noemer Verhalen van Noord lezen diverse schrijvers hun verhalen over Amsterdam/Noord voor en speelt het duo Boi Akih hun grensverleggende worldjazz.
3 juli: Tolhuistuin, Amsterdam

Merdan Taplak Orkestar

Is het een grap? Goed fout of ongelooflijk goed? Een dj of een band? Nee, het is Merdan Taplak (Antwerpen,1983) en zijn Orkestar, met accordeonist en vier blazers. Mondial mash-up noemt de dj zijn muziek: een dansbare, extreem laagdrempelige feeststijl, gebaseerd rond vette hedendaagse dance versus live balkanbrass en ander oriëntaals spul. Vorig jaar al de lieveling van elke festivalorganisator (want gegarandeerd succes), dit jaar gewoon weer.
3 juli: Parkcity, Heerlen (live); 12 juli: Hello Schoten, Schoten (BE, live,); 25 juli: Polé Polé, Gent (live); 28 juli: Marktconcerten, Lommel (BE, dj); 29 juli: Lommelrock, Lommel (BE, live); 30 juli: Dioniss, Sint Denijs Westrem (BE, live); 30 juli: Club Soda, Avelgem (BE, live)

Ililta Band
The Ex, de undergroundband die onlangs nog stond op de Music Meeting met
Getatchew Mekuria, speelt op 3 juli samen met troubadours uit Ethiopië: Ililta Band, met azmarizanger Chalachew Ashenafi.
3 juli: Bimhuis, Amsterdam

Rubén Blades
Net zo’n antiheld als Juan Luis Guerra is Rubén Blades. De jurist, acteur, politicus, zanger en componist die in de jaren zeventig en tachtig bij het legendarische Fania speelde is eigenlijk altijd een buitenbeentje gebleven; de jongen achter de schermen. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat hij de grote hit van Hector Lavoe schreef, El Cantante. Ook het sociale engagement in zijn teksten, wat culmineerde in een ministerspost in thuisland Panama, maakt hem tot een uniek salsamuzikant. Nu zijn ambtsperiode voorbij is kan de wereld weer volop van zijn geweldige muziek genieten. Maak je klaar voor hits als Pedro Navaja, Pablo Pueblo en Plástico.
8 juli: Maas, NSJ, Rotterdam; 30 juli: Sfinks Mixed, Boechout (Antwerpen)

Amparo Sánchez

Mixedmedewerker Saskia Bender is tijdens North Sea Jazz vooral benieuwd naar de Spaans-Mexicaans-Texaanse cross-over van Amparo Sánchez. Jarenlang de frontvrouw van Amparanoia, en ook wel de vrouwelijke Manu Chao genoemd, gaat ze nu haar onlangs verschenen soloplaat live neerzetten.
8 juli: Congo, North Sea Jazz, Rotterdam (ook 5 augustus: Klinkers, Brugge)

Dele Sosimi
Wie niet naar North Sea Jazz gaat kan 8 juli in het Bimhuis genieten van de afrobeat van Dele Sosimi’s Afrobeat Orchestra. Dele Sosimi zat jarenlang in de begeleidingsband van Fela Kuti. Bekijk hier een prachtig documentairefilmpje over zijn werk.
8 juli: Bimhuis, Amsterdam

The Pogues
Bestaan die nog? Jawel, en drinkebroeder en briljant poëet Shane MacGowan is er gewoon weer bij. Arme Popes, die het nu zonder hem moeten stellen, bijvoorbeeld 3 juli op het Na Fir Bolg Festival in het Vlaams Vorselaar. Wel, The Pogues: de sublieme Iers-Engelse godfathers van de Keltische punkfolk. Ze maken al vijftien jaar geen platen meer, maar hey, pogue mahone! Er moet ook brood op de plank. MacGowan doet tegenwoordig ook nog zijn eigen ding in The Shane Gang.
9 juli: Melkweg, Amsterdam; 11 juli: Openluchttheater Rivierenhof, Antwerpen

BIRD Sessions (North Sea Jazz Afterparty)
Aansluitend op North Sea Jazz host StraightupJazz de BIRD Sessions, een open podium, begeleid met de meest toonaangevende solisten van North Sea Jazz. De huisband bestaat uit onder anderen trompetist Byron Wallen en bassist Neil Charles (beiden bekend van Soweto Kinch en Mulatu Astatke). Met het liveprogramma van StraightupJazz in de ene Hofboog en het clubprogramma van BoogieBall in de andere, een overvloed aan musici, dj’s en heerlijke soulfood voor de midnight munchies, belooft dit een hele fijne nacht te worden.
8 en 9 juli: BIRD, Rotterdam

Portico Quartet
Is het minimal music, jazz, etnotrance, instrumentale ambientpop? Zelf noemen ze het world music from the future. Portico Quartet uit Engeland maakt unieke muziek met een instrumentatie van hang (dat geeft hun muziek die karakteristieke sound), percussie, bas, saxofoon en elektronica. Ze spelen in een schandalig klein zaaltje, dus kom op tijd en beleef de ervaring!
9 juli: Yenisei, NSJ, Rotterdam

Asian Dub Foundation
Anekdote uit een ontmoeting met Asian Dub Foundation: David Bowie, die de groep ‘de toekomst van de rock ’n’ roll’ noemde, vroeg de jongens mee op tournee. ‘Mooi niet’, was het antwoord, want de beste kerel had geen entree betaald bij een benefiet waar de groep optrad. Met de principes van ADF valt niet te sollen. Het geëngageerde Brits-Aziatische junglefolkpunkdubcollectief Asian Dub Foundation beleefde haar hoogtijdagen tijdens de zogenaamde Asian Underground, eind jaren negentig. Het ijzersterke tweede album R.A.F.I. zorgde in 1997 voor de internationale doorbraak. Ook de opvolgers Rafi’s Revenge, Conscious Party en Community Music deden het met een handjevol Engelse hits aardig, maar rond het millennium werd het stiller. Toch ging de energieke groep gewoon door, met History of Now als kersvers wapenfeit. Ook staat ADF nog steeds op de grote festivals wereldwijd, behalve in Nederland. Wel te zien op Les Ardentes, hét popfestival van Luik, naast onder anderen Arno, Staff Benda Bilili, Suarez en Ziggy Marley. Dé kans om ’s werelds hardste cross-overband live aan het werk te zien.
9 juli: Les Ardentes, Luik

Richard Bona & Raul Midon
Ook op North Sea en wat mij betreft een concert om niet te missen: zanger-bassist Richard Bona die op 10 juli in de Maas staat; hij is al jaren een van mijn muzikale helden en tijdens North Sea zal hij te zien zijn in een spannende combinatie met Raul Midon, in het Duwala Malambo Project.
10 juli: Maas, NSJ, Rotterdam

30 jaar On-U Sound live
African Head Charge, Asian Dub Foundation, Lee Scratch Perry, Little Axe, New Age Steppers, Bim Sherman, Revolutionary Dub Warriors, Tribal Drift: enkele toppers uit ’s werelds beroemdste en meest dansbare dubstal On-U Sound. Het wereldse reggaelabel werd dertig jaar gesticht door Adrian Sherwood, ook verantwoordelijk voor het klassieke worlddubdancealbum Never Trust a Hippy op Peter Gabriel’s Real World. 30 jaar, tijd voor een birthday bass op het Belgische Dour Festival met een aantal kopstukken uit eigen stal. Te weten Adrian Sherwood himself, Deeder Zaman (Asian Dub Foundation), Congo Natty, Tenor Fly, Ghetto Priest, en Omar Perry & Mc Phoebe. Verder op Dour onder anderen Shantel & Bucovina Club, The Budos Band, King Midas Sound, Israel Vibration, Socalled, Suarez, Groundation: Tribute to Bob Marley, Les Orgres de Barback, Systema Solar, Mahala Raï Banda, Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou en Horace Andy.
14 juli: Dour Festival, Dour, België

Robeco Zomerconcerten: Absolute Tango
Het Amerikaanse ensemble Absolute Tango o.l.v. Neeme Järvi brengt interessante nieuwe tangovormen die zich het beste laten omschrijven
als ‘electro-acoustic classical’ met een gastoptreden van de Nederlandse
bandoneonist Carel Kraayenhof.
14 juli: Het Concertgebouw, Amsterdam

La Pegatina
Een van de leukste Catalaanse bandjes uit de onstuimige música-mestizascene van Barcelona. Hoogtepunt op Lowlands 2010. Xapomelön heet het kersverse album. Deze zomer op onder meer de Zwarte Cross, naast onder anderen Katzenjammer, Kasha Nasha en… Blondie.
16 juli: Zwarte Cross, Lichtenvoorde; 17 juli: Zomer op het Plein, Alkmaar; 18 juli: Polé Polé, Gent

Calle 13
We zagen ze vorig jaar op Mundial, daarna in Madrid, afgelopen maand op Afro-Latino in Bree en we moeten bekennen: ze worden alsmaar beter. Hun pittig-geëngageerde teksten passen steeds beter in hun amalgaam van muzikale stijlen, van hiphop, rock en pop, tot cumbia, bomba, Afro-Peruaanse ritmes en afrobeat. Het is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Lees hier ons interview met Calle 13.
21 juli: Melkweg, Amsterdam

Aurelio
Aurelio Martínez speelt muziek van de Garifuna, die zowel in Belize als in Honduras leven. In 2004 trok Aurelio Martínez de aandacht van de muziekpers met zijn debuutalbum Garifuna Soul en dit jaar bracht hij het mooie album Laru Beya uit. Zijn muziek is doordrenkt van latin en Afrikaanse invloeden, maar klinkt onmiskenbaar Garifuna.
Lees hier het interview dat Saskia Bender deed met Aurelio.
28 juli: Helden in het Park, Eeklo

Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra
Niet noodzakelijk héél erg goed, wél bijzonder om te zien, want veel treedt de Bosnische Serviër niet op in Nederland of België: gitarist Emir Kusturica & zijn No Smoking Orchestra uit Sarajevo en Belgrado, in de jaren tachtig als Zabranjeno Pušenje al wereldberoemd in Joegoslavië. Van huis uit al muzikant, maar vooral bekend als regisseur van klassieke, zeer muzikale (zigeuner)films als Time of the Gypsies, Underground en Black Cat, White Cat, en in deze hoedanigheid misschien wel de belangrijkste aanjager van de balkanbeatbeweging. Verwacht onstuimige fanfarepunkpolka en veel muziek uit zijn films.
29 juli: Sfinks Mixed, Boechout (Antwerpen)

Nicola Conte Combo & Mulatu Astatke
In het kader van de M-idzomer-serie is er een mooi dubbelconcert in het Leuvens Museum M van Ethio-jazzgrootmeester Mulatu Astatke en de Italiaanse acidjazzgrondlegger Nicola Conte met zijn Jazz Combo. Vibrafonist Mulatu Astatke wordt beschouwd als pionier van de Ethiopische jazzmuziek. Als krasse zestiger bouwt hij al decennialang aan zijn unieke fusionmix van moderne jazz, traditionele Ethiopische muziek, latinritmes, Caribische reggae en afrofunk. De Italiaanse dj en producer Nicola Conte komt uit de stal van The Fez Collective. Met de single Bossa per Due veroverde hij de undergroundscene in één klap. Voer voor liefhebbers van jazz met een bossanova twist!
29 juli: Museum M, Leuven

Robeco Zomerconcerten: Afrocubism
Voor degenen die het gemist hebben: een herkansing van de ontmoeting
tussen muzikanten uit Mali en Cuba, Afrocubism, met onder anderen
de Malinese gitarist Djelimady Tounkara en koraspeler Toumani Diabaté.
Lees ook het artikel over dit project van Elda Dorren.
30 juli: Het Concertgebouw, Amsterdam

Faiz Ali Faiz
De Pakistaanse zanger Faiz Ali Faiz werd door de grote Nusrat Fateh Ali Khan benoemd tot zijn opvolger. Zowel qua stem stelt hij niet teleur, als in zijn – net als Nusrat – grote voorliefde voor fusionprojecten. Zo werkte hij mee aan het imposante Qawwali-Flamenco, met onder anderen zanger Duquende. Zijn concerten zijn zonder uitzondering een extatische ervaring.
31 juli: Sfinks Mixed, Boechout (Antwerpen)

Met de genereuze bijdragen van Saskia Bender, Charlie Crooijmans, Dieter van den Bergh, Erk Willemsen en Elda Dorren
 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024