Ensemble Tirana
Pauni Trio
Coral Catasons
Zedashe Ensemble
Tempvs Fvgit
Ensemble Tirana
Polyfone zang uit Zuid-Europa op de Koorbiënnale Zesde editie van festival in Haarlem presenteert veel wereldmuziek zondag 15 mei, 2011

Binnenkort gaat de zesde editie van de Koorbiënnale in Haarlem van start, met concerten in de Philharmonie, de Grote of St. Bavokerk en de Waalse kerk. Het programma omvat internationale topensembles zoals The Sixteen en het Lets Radiokoor, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Mooie kleine ensembles uit Zuid-Europa brengen hun polyfone muziek: zeer oude meerstemmige muziek van boeren, herders en vissers, nu als concertmuziek vertolkt. Er is een buitenpodium wereldmuziek, en er zijn hofjesconcerten en late-nightconcerten op de terrassen van de Haarlemse binnenstad.


Een overzicht van de wereldmuziekvoorstellingen:

Dubbelconcert

vr 1 juli: 18.30 uur, Philhamonie, Kleine Zaal
€ 22,50 (CJP/pas 65 € 20,-) incl. drankje
Het mysterieuze Eva Quartet (Bulgarije) & het intense Ensemble Tempvs Fvgit (Corsica)
Bulgaarse vrouwenpolyfonie is wereldwijd een fenomeen. De vier zangeressen van het Eva Quartet komen uit het vermaarde koor Le Mystère des Voix Bulgares. Geniet en droom weg op de heerlijke klankenrijkdom die goed is voor vele verschillende associaties. Ook spannend, maar heel anders zijn de klanken van het zevenkoppige Tempvs Fvgit dat met zijn welhaast magische samenzang de orale tradities van Corsica in ere houdt.

Lunchconcert
za 2 juli: 12.30 uur, Waalse Kerk
€ 15,- (CJP/65 Pas € 12,50)
Ensemble Tempvs Fvgit (Corsica)
Bij Tempvs Fvgis ervaart u pure magie. De zeven zangers staan in een cirkel in opperste concentratie te zingen, waarbij de meerstemmigheid een verpletterende indruk maakt. De cirkelvorm verbeeldt de afkomst van Tempvs Fvgis van het eiland Corsica. Maar ook staat de cirkel voor het religieuze gehalte van de muziek, waarin een grote nadruk ligt op pure harmonie.

Vroeg avondconcert
za 2 juli: 18.00 uur, Waalse Kerk
€ 15,- (CJP/65 Pas € 12,50)
Levensleed bij Ensemble Tirana (Albanië)
Onheilspellend en geheimzinnig. Zo klinken de zes zangers van Ensemble Tirana. De Zuid-Albanese polyfone muziek klinkt oud en gaat misschien wel tweeduizend jaar terug. De liederen die het ensemble brengt druipen van levensleed, wat niet verwonderlijk is voor wie de geschiedenis van het kleine Balkanland kent.

Gratis concerten buitenpodium Oude Groenmarkt
Zuid-Europese sferen op de Oude Groenmarkt naast de Bavo

Sinds het Appelaarcomplex enkele jaren geleden gereedkwam, beschikt historisch Haarlem over een prachtig vernieuwd plein met terrassen op de Oude Groenmarkt. Tijdens het festival is deze sfeervolle locatie met buitenpodium tussen Stempels en Hotel de Gouverneur in de ban van de muziek uit Catalonië, Bulgarije en Georgië. Al deze concerten zijn gratis toegankelijk.

vr 24 juni: 22.30 - 23.30 uur: Catalonië
Coral Catasons uit Catalonië telt vijftig zangers en zingt een zeer gevarieerd repertoire dat zowel klassieke polyfonie als populaire melodieën omvat.

za 25 juni: 12.00 - 18.30 uur: Van Catalonië tot Israël
Ensemble Cubrica is gespecialiseerd in folklore uit Bulgarije. Het Wereldkoor Haarlem zingt muziek uit alle windstreken, van Brazilië tot Spanje, en diverse Afrikaanse landen. Coral Catasons uit Catalonië telt vijftig zangers en zingt een zeer gevarieerd repertoire dat zowel klassieke polyfonie als populaire melodieën omvat. Wereldmuziekensemble Kaskedieze bezingt de Middellandse Zee van west naar oost.

za 25 juni: 22.30 - 23.30 uur: Bulgarije
Het Pauni Trio bewijst dat je geen Bulgaarse grootmoeder nodig hebt om de typische Bulgaarse zangstijl te leren. Het trio bestaat uit twee sopranen en een mezzosopraan. Samen beschikken ze over fantastische harmonieën en scherpe dissonanten.

vr 1 juli: 22.30 - 23.30 uur: Bulgarije
Ensemble Cubrica is gespecialiseerd in folkloremuziek uit Bulgarije. Het ensemble zingt meestal a capella, maar wordt soms ook begeleid door accordeon, klarinet, bas en tapan (trommel).
 
za 2 juli: 22.30 - 23.30 uur & zo 3 juli: 17.00 - 18.00 uur: Georgië
Georgië is rijk aan volksmuziekensembles en Ensemble Zedashe neemt daarin een unieke positie in. Het bestaat uit mannen én vrouwen en sommige leden spelen traditionele instrumenten. Twee dansers complementeren het geheel, want volgens Zedashe zijn muziek en dans onafscheidelijk. Het concert van vijf uur vindt plaats in het Simon de Vrieshof.
 

meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024