Notre Dame de la Gare
Palais Longchamp
Quartier du Panier



World City Guide: Marseille Aan de hand van Watcha Clan maandag 23 mei, 2011

Nee, zonder rondleiding komen we natuurlijk niet weg uit de oudste stad van Frankrijk, zegt Clément Queysanne, alias Suprem Clem, drijvende kracht achter Watcha Clan. Kan hij ondertussen wat wildstickeren ten bate van zijn band. ‘En me een beetje Banksy voelen’, grijnst hij.


tekst en foto’s Dieter van den Bergh

Volgens Suprem Clem had Watcha Clan niet uit een andere stad dan Marseille kunnen komen. ‘Marseille is een enorme bron van inspiratie voor onze cross-over. Van oudsher is Marseille een kruispunt van culturen. Zwart-Afrikaans, Arabisch, Spaans, gipsy, Joods, noem maar op.’

De must-sees volgens Suprem Clem:

La Plaine

Rond Cours Julien, hippe Boheemse kunstenaarswijk waar Queysanne woont. Te herkennen aan street art, ateliers, galerieën, bijzondere winkeltjes, barretjes en danscafés met alle soorten muziek. Veel podia zijn de laatste jaren helaas gesloten, zegt Queysanne, andere zijn nog wel open zoals Le Paradox en Espace Julien, voor grotere concerten.

Noailles

‘Voor het beste assortiment aan verse groenten, fruit en kruiden is de dagelijkse Afrikaanse markt een must.’

Belsunce

Historische migrantenwijk. Met restaurants met alle smaakjes van de Afrikaanse keuken en winkeltjes die je in elke grote Noord-Afrikaanse stad ook aantreft.

Vieux Port

Een man zit met zijn broek op zijn knieën zijn behoefte te doen, een freaky clown staat bedelend tussen het verkeer, een oudere vrouw ligt op de grond en roept dat ze overvallen is: één panaroma-view vanaf het plein voor de Vieux Port. ‘Ja, da’s de andere kant van Marseille’, grijnst Queysanne. De oude haven is een toeristenspot, uitvalsbasis voor dagtripjes over de Middellandse Zee, met dagelijkse versmarkt met spartelende vis.

Pont oude haven

‘Gratis pontje voor de allerluiste mensen van Frankrijk.’ Brengt bezoekers van de ene kant van de haven naar de andere. Lopen – hooguit vijfhonderd meter – is veel sneller.

Hôtel-Dieu

Historisch ziekenhuis (1753) bij de Vieux Port

Notre Dame de la Garde

Basiliek die waakt over de stad op een 162 meter hoge kalkstenen rots. Schitterend panaroma over Marseille, haar banlieues, de Middellandse Zee en de eilandjes voor de kust. Dé toeristische attractie van de stad. Ook het Cité Radieuse de Marseille, het appartementencomplex ontworpen door Le Corbusier, is goed te zien.

Jardin des Vestiges

Oudste stuk Marseille, met overblijfselen van Griekse nederzetting Massilia uit de 6de eeuw voor Christus. ‘Helaas is Marseille niet zuinig geweest op haar erfgoed. Je moet soms echt zoeken naar historie. In deze tuin vind je het oudste stuk. Helaas moet je betalen om binnen te komen.’

Quartier du Panier

Beter bekend als Le Panier. Oudste buurt van Frankrijk, tussen de oude haven en Cathédrale de la Major. Oude smalle straatjes en het oudste huis van Marseille: Hôtel de Cabre (1535). De authentieke volksbuurten in Marseille worden volgens Queysanne steeds meer schoongeveegd. ‘De gemeente is al jaren bezig met een grote schoonmaak. Volkswijken worden yuppenwijken of spookwinkelstraten.’

Muziektips van Suprem Clem:

Babel Med Musique Festival

Marsatac Festival

Le Parvis des Arts

Andere concertzalen:

Cabaret Aléatoire 

Espace Julien 
 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024