Balkan Brass Battle
Kálmán Balogh & The Gipsy Cimbalom Band
The Original Nadara Gipsy Wedding Band
NO Blues
Vasile Nedea
Fatima Spar
Balkan Brass Battle op International Gipsy Festival Zaterdag 28 mei Dutch BalkanBlues Contest, zondag 29 mei dé festivaldag zaterdag 23 april, 2011

Het International Gipsy Festival pakt op 28 en 29 mei weer uit met een indrukwekkende programmering. Dit festival staat als een huis. De twee uur durende Balkan Brass Battle van de twee meest vooraanstaande brassbands Boban I Marko Markovic en Fanfare Ciocarlia zal het spectaculaire hoogtepunt worden van dit festival in Tilburg.


Het móest er een keer van komen: een battle in de beste traditie van die van brassbands zoals die in New Orleans en Guca voorkomen. Boban I Marko Markovic vs Fanfare Ciocarlia wordt een ware veldslag, waarin uitgemaakt zal worden wie zich kampioen van de balkanbrass mag noemen.

Het gerucht gaat dat de orkesten elkaar naar het leven staan. Nadat het orkest Markovic de burgeroorlog in Joegoslavië overleefd had en de ene na de andere prijs won op het roemruchte Guca Brass Festival in Servië, begonnen de wereldpodia te lonken. Tot hun stomme verbazing bleek dat een ander orkest hen voor was: een stel haveloze Roemenen van het platteland had de belangrijkste vestingen al veroverd en claimde de wereldtitel: Fanfare Ciocarlia. Zij, op hun beurt, werden echter steeds geconfronteerd met vragen vanuit publiek en pers over hun status ten opzichte van die van de Serviërs. Natuurlijk waren ze de besten, maar het gefluister verstomde niet. Geslaagde zigeuners willen goed laten zien wat hun status is, maar wanneer een rumoer sluimert dat ze niet nummer één zijn, is alle lol eraf: liever in een krot en met een Gouden Trompet dan in het mooiste kasteel zonder. Er is maar één oplossing: een heuse Balkan Brass Battle.

Bekijk in de playlist van ons YouTube-kanaal hoe dat eraan toe kan gaan, en maak het live mee op het International Gipsy Festival op 29 mei.

Programma zondag 29 mei
Balkan Brass Battle (SE/RO) 
Kálmán Balogh & The Gipsy Cimbalom Band (HU)  
The Original Nadara Gipsy Wedding Band (RO) 
NO Blues feat. Vasile Nedea (NL/RO) 
Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando (NL) 
Maurice Leenaars & Flamencos de Malaga (NL/ES) 
Orkestar Braka Kadrievi (MK) 
Fatima Spar And The Freedom Fries (AT)

Naast de Balkan Brass Battle presenteert het International Gipsy Festival een heel fraai programma: de Hongaarse Kálmán Balogh met zijn Gipsy Cimbalom Band hebben een repertoire dat uiteenloopt van superieure kamermuziek tot balkan- en gipsyjazz. Maurice Leenaars stelde speciaal voor het festival een Andalusisch flamencogezelschap samen: Flamencos de Malaga. De arabicanaband NO Blues gaat een engagement aan met de cimbalomspeler Vasile Nedea, en The Original Nadara Gipsy Wedding Band gaat voor de nodige wervelingen zorgen.

Beluister alle groepen in de playlist van het Spotify-kanaal van Mixed WorldMusic.

Bekijk alle groepen in de playlist van het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.

Programma zaterdag 28 mei
Als warming-up voor het zondagprogramma is er op zaterdag een Dutch BalkanBlues Contest: een tiental Nederlandse Balkan-georiënteerde bands binden in de Interpolistuin de strijd met elkaar aan. Een deskundige jury beoordeelt hun kwaliteiten en heeft speciale awards in petto.

Amariszi
Branko Galoic & Skakavac Orkestar
L'Chaim 
De Coup 
Kalio Gayo
Kasha Nasha
‘Over de Balk’
Waarschuwing voor de Scheepvaart
Marius Preda’s Unknown Allstars sluiten zaterdag het
programma af.

Naast de muziekprogrammering zijn er tijdens het festival ook dansworkshops flamenco, Roma-dans en Kalbelia-gipsydans uit Rajasthan, India, een filmprogramma in de Filmfoyer van Theaters Tilburg, een concert van het Férenc Snetberger Trio in Muziekpodium Paradox, en een muziektheaterstuk.

15de International Gipsy Festival 2011
28-29 mei: Interpolistuin, Spoorlaan 298, Tilburg
13.30 - 21.00 uur - Tuin open: 12.30 uur

Alle informatie over alle acts is te vinden op de site van het festival:  www.gipsyfestival.nl (tickets ook via die site te verkrijgen).
 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024