Boban en Marko Markovic, foto: Jan Ocika
Goran Bregović
Goran Bregovic
Kálmán Balogh
Balkan Trafik viert eerste lustrum groots Met o.a. Boban I Marko Markovic, Goran Bregovic en Kálmán Balogh maandag 28 maart, 2011

Van 14 tot en met 17 april is Brussel in Balkansferen tijdens de vijfde editie van Balkan Trafik. Het festival - op en rond Bozar, Paleis voor Schone Kunsten - pakt groots uit met een mix van muziek, theater, dans, film en een heuse cruise.

Op donderdag 14 april vaart voor de eerste keer een ‘Balkanboot’ uit op het Brusselse kanaal, met aan boord de Macedonische fanfare Braka Kadrievi.

’s Avonds is er een avant-première van Cirkus Columbia van de Bosnische cineast Danis Tanovic, in aanwezigheid van de regisseur en van hoofdrolspeler Miki Manojlovic. Tanovic won met zijn debuut No Man’s Land de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2001. De politieke komedie Cirkus Columbia speelt zich af in de aanloop naar de Balkanoorlog.

Vrijdag 15 april start het festival met het project Margot, Mémoires d’une Reine Malheureuse van ‘Keizer van de Balkan’ Goran Bregovic, dat vorig jaar op het Festival de Musique de St. Denis in première ging. Bregovic deelt het podium met zijn Weddings and Funerals Orchestra, een zeskoppig mannenkoor én een strijkkwartet. De Franse opera-actrice Alyzée Soudet vertolkt de memoires van Reine Margot, die werden vertaald naar de oorlog in Bosnië.

De Belgisch-Hongaarse violist Tcha Limberger kreeg carte blanche. Onder de noemer Kabaret Manouche presenteert hij een staalkaart van de beste Belgische gipsymuziek.

Ook zijn er op vrijdag concerten van de Hongaarse cimbalist Kálmán Balogh en de Bulgaarse accordeonist Peter Ralchev en van de populaire Turkse rockgroep Duman.

Zaterdag 16 april zijn er optredens van onder anderen de Bosnische sevda-folkzangeres Amira, de Moldavische punkfolkband Zdob di Zdub, het Servische orkest van Boban I Marko Markovic en gelegenheidsband Accordion All Stars, met accordeontoppers uit de Balkanlanden, onder wie Ionica Minune en Peter Ralchev. Ook is er een brassbandbattle tussen het Servische Orkestar Ekrem Mamutovic en Orkestar Braka Kadrievi.

Zondag 17 april is vooral een filmdag: drie nieuwe fictiefilms worden voorgesteld aan het publiek, in aanwezigheid van de regisseurs.

Klik hier voor meer informatie over het festival.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024