The Jolly Boys maken internationale comeback Great Expectation presenteert Jamaicaanse mento donderdag 18 november, 2010

Denk aan Jamaicaanse muziek en de kans is groot dat je aan ska, rocksteady, reggae en dancehall denkt. Een enkeling zal je kunnen vertellen dat er een oudere Jamaicaanse muziekstijl bestaat: mento. De veteranen van The Jolly Boys maken met hun mento een comeback à la Buena Vista.


door Marco Hughes

Mento, niet te verwarren met calypso, is aanstekelijke muziek met humoristische en vaak schunnige teksten over het dagelijks leven op Jamaica. Een schunnigheid die vergeleken met de slackness in de huidige Jamaicaanse muziek overigens wel meevalt.

Voor wie geïnteresseerd is in mento zijn The Jolly Boys een absolute aanrader. Hun geschiedenis begint in de jaren veertig, toen zij de huisband waren van grote hotels en regelmatig door Errol Flynn himself werden gevraagd om te spelen op door hem groots opgezette feesten. Het was op aanraden van Flynn dat zij hun naam veranderden van The Navy Island Swamp Boys in het jovialere The Jolly Boys.

De bezetting is in de loop der jaren vele malen veranderd – er zijn tot op heden achttien officiële bandleden geweest en eind jaren zestig waren er tijdelijk zelfs twee verschillende bands met dezelfde naam.

Inmiddels ver in de zeventig, hebben The Jolly Boys niets aan energie ingeboet. Het gerucht gaat dat oud-vuurvreter en huidig frontman Albert Minott (72) nog steeds op zijn handen kan lopen. Hun laatste album Great Expectation bevat twaalf covers van bekende popliedjes, waaronder Rehab van Amy Winehouse en Perfect Day van Lou Reed. Niet een bijster origineel concept, maar wel met verve gespeeld en met de trackkeuzes slaan de producers in de meeste gevallen de spijker op z’n kop.

Nummers als Passenger (Iggy Pop / The Stooges) passen perfect bij Albert Minotts rauwe en diepe stem (move over Elephant Man). En wie had ooit gedacht dat Blue Monday van New Order verdomde goed zou klinken op een banjo? Hetzelfde geldt voor Golden Brown. I Fought the Law en Hanging on the Telephone zijn The Jolly Boys op het lijf geschreven. Speciale vermelding verdient Ring of Fire van die andere oude man – Johnny Cash – die popklassiekers op eigen wijze vertolkte. Riders on the Storm is de enige misser, maar aan een cover van dat legendarische Doors-nummer is eigenlijk niet te beginnen.

Verwacht geen pure mento; de traditionele banjo, gitaar, maracas, percussie en rumbabox zijn op smaakvolle wijze aangevuld met moderne beats en productietechnieken. Niks mis mee. Voor puristen biedt de volledige catalogus van The Jolly Boys meer dan voldoende materiaal. Great Expectation zou voor mento wel eens een comeback kunnen worden. De woorden Buena Vista Social Club worden links en rechts al hoopvol geuit. Als Albert Minott ‘Night Clubbing, we’re what’s happening’ zingt dan geloof je hem op zijn woord.


Concert The Jolly Boys
18 december: Melkweg, Amsterdam

Luister naar het album Great Expectation via ons kanaal op Spotify.
 

meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024