Nieuwe plaat en tournee voor Va Fan Fahre Belgische balkanbrassband op het Arabische pad maandag 1 november, 2010

De nieuwe, derde cd van Va Fan Fahre, Al Wa'debt, is binnengekomen op nummer 9 van de World Music Charts Europe. Dat is een mooie basis voor de tournee van de band, die op 6 november in Amsterdam van start gaat.

Na de vorige twee cd’s (Romski Robbery en Zet Je Maar) bij het eigen label Zephyrus, gaat de Belgische groep met Al Wa'debt nu op het Arabische pad. De samenwerking met de Marokkaanse zangeres Aicha Haskal op de de vorige cd bracht hen op het idee het nieuwe project in twee culturen tegelijk te verankeren. De cd is een natuurlijke fusie geworden van balkanbrass en Arabische muziek.

Zoals de meeste composities op deze cd is het titelnummer van de hand van bandleider Michael De Schryver. Daarnaast staat er werk op van Dieter Bossu en Bertel Schollaert. Verder koos de band ook voor één cover: het zwoele Ya Habibi Taala (Mon Amour Vient) van de Egyptische zangeres Asmahan.

Een uitgesproken troef is de stem van Aicha Haskal, deze keer in zes verschillende nummers. Haar soepele, warme stemgeluid schakelt moeiteloos tussen klassieke Arabische stembuigingen, parlando, en op deze plaat zelfs rap. Drie teksten van de cd zijn geschreven door de in Brussel verblijvende Egyptische dichter Abdelhamid Farag, die zichzelf een poète de l’éloignement’ noemt. Zijn teksten zijn dan ook doordrongen van diepe weemoed en romantiek.

Maar deze Arabische, en hier en daar Ethiopische toets is niet de enige koerswijziging in het repertoire van de band. Michael De Schryver ruilt zijn accordeon in voor rootsy orgeltjes en analoge synthesizers. De percussie wordt snediger door de toevoeging van instrumenten zoals riq (Egyptische framedrum) en querqebats (metalen Marokkaanse kleppers).

Ook nieuw bij de ritmesectie is de elektrische gitaar van Eduardo Vega, verder goed voor een aantal vloeiende solo’s, geïnspireerd door de Egyptische gitarist Omar Khorshid. De link met de Arabische wereld uit zich tot slot ook in de grafiek en de hoesfoto’s. Deze laatste zijn het werk van reisfotograaf Wim Pi, en komen uit de fotoreportages Nergens Heen (Vers Nulle Part) en Anna and my Passport (Anna et mon Passeport), die hij maakte in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië.

Luister naar het volledige album Al Wa'debt via de playlist op de Spotify pagina van MixedWorldMusic.com.

Klik hier voor de website van Va Fan Fahre

Speellijst
Zaterdag 6 november: Amsterdam World, Melkweg, Amsterdam - cd release party
Donderdag 11 november: Centrale, Gent - cd release Party
Zaterdag 13 november: Botanique, Brussel - cd release party
Maandag 29 november: Grand Mix, Lille (Fr) - cd release party
Zaterdag 18 december: Harelbeke
Dinsdag 28 december: Paradiso, Amsterdam


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024