Sarap, het nieuwe album van Baraná
Wijn als symbool voor liefde en humanisme Nieuwe cd en tour voor Baraná

Het is nacht. Er staat een tafel met stoelen onder de sterrenhemel. Uit een karaf vloeit wijn op de aarde. In de wijnvlek zie je musici afgebeeld, maar je ziet niet wie de wijn morst. Is het de geest van Omar Khayyám, de mathematicus, dichter en wetenschapper uit de elfde eeuw? Dit prachtige ontwerp van Emir Özer is de hoes van Sarap, het nieuwe album van Baraná. Van 2 tot en met 30 oktober is het kwintetermee op tournee door Nederland.


door Charlie Crooijmans

Baraná staat voor ‘samenspelen’ en bestaat uit Behsat Üvez (zang, saz, cura, percussie en ud), Steven Kemperman (altklarinet, sopraansax) en Bart Lelivelt (accordeon), Meinrad Kneer (contrabas) en Sebastian Demydczuk (drums). Multi-instrumentalist Behsat Üvez vertelt over het verse album.

Waarom hebben jullie gekozen voor het thema wijn (sarap)?

‘Baraná kiest altijd voor een thema, omdat we geen losse stukken willen spelen. Het thema fungeert als een rode draad. Ik heb altijd bewondering gehad voor de Perzische dichter Omar Khayyám. Hij leefde in de elfde eeuw, maar zijn ironische en diepzinnige teksten zijn nog steeds van toepassing. Als een echte levensgenieter had hij geen geduld om te wachten totdat hij mocht genieten van schone vrouwen in het hiernamaals. “Drink some wine, it helps against pain and suffering. The world, your body and soul simply disappear. It’s cold fire that you need. Why wait, there’s no wine beyond your grave.” (laatste strofe van Hayyam Pesref). Liever leven in het hier en nu. De wijn staat symbool voor liefde en humanisme.’

Baraná is met dit project begonnen in oktober 2009, is er veel veranderd in de tussentijd?

‘Het is geen makkelijke muziek, omdat er veel improvisatie in zit. We zijn nu dus een jaar verder en de muziek is volwassener geworden. Je moet niet vergeten dat we ook het project Xenopolis (met de Turkse popzangeres Ceylan Ertem) hebben gedaan. Het Baraná Quintet heeft daarbij nog opgetreden in Syrië en Egypte. Maar daar hebben we geen Sarap, maar nieuwe en oudere Baraná-stukken gespeeld.’

Waar is de cd opgenomen?

‘We zijn naar de Fattoria Musica Recording Studios in Osnabrück gegaan, waar we de stukken live hebben opgenomen met Michiel Spek als geluidstechnicus. Al met al hebben we er vier dagen over gedaan. De drums zijn gemixt in Turkije en het geheel is door Sinan Sakizli van het Turkse label Baykus Müzik (bekend van Gevende) gemasterd in Amerika. Het label is heel ambitieus en kieskeurig en zal ons verder brengen op de internationale podia.’

Hoeveel tracks bevat de cd?

‘Er staan tien nummers op het album. Oorspronkelijk negen, maar het intro van Derdalan was zó lang dat we er een los nummer van hebben gemaakt: Eylül (September). Eylül wordt uitgevoerd op accordeon, klarinet en saz zonder maat of ritme. Op zes tracks doe ik de vocalen en ook nog een rap!’

Hoe ziet 2011 er voor jullie uit?

‘We touren met Sarap door op verschillende podia in het buitenland. We zetten een nieuw project op, Baraná Electro Shaman, met groovy, toegankelijke muziek met een andere bezetting. En in het najaar komt de volgende cd, Xenopolis, uit.’

De cd Sarap wordt op 2 oktober in De Oosterpoort in Groningen gepresenteerd. Baraná speelt het programma vervolgens op 7 oktober in het Centrum Muziek XXI, Utrecht, op 9 oktober in het theater van het Wereldmuseum in Rotterdam, op 10 oktober in het Mondiaal Centrum Haarlem, op 15 oktober in Prospero, Den Haag, en op 30 oktober in Maastricht tijdens het Mecc Jazz Festival.
 

Asha Bhosle doet concerten met Metropole Orkest De Gouden Stem van Bollywood 80 jaar De Indiase zangeres Asha Bhosle is al ruim zestig jaar actief en zingt nog altijd de sterren van de Indiase filmhemel. Haar uit duizenden herkenbare stem waarin zeeën van romantiek, verlangen en verleiding doorklinken, is in meer dan duizend Bollywoodfilms te horen. Volgens het Guinness Book of World Records is Bhosle de meest opgenomen artiest aller tijden. Ze heeft meer dan 14.000 liedjes gezongen in allerlei talen en genres, werd meerdere malen door de Indiase regering onderscheiden, en geniet een haast mythische status. Verleden jaar september werd ze 80 jaar, maar van stoppen is nog geen sprake. Begin mei geeft de Nachtegaal van Azië twee concerten in ons land, samen met het Metropole Orkest, ter ere van haar nieuwe album 'Asha 80'.
Barana Wereldjazz Festival in Rasa Frans met lef en een dampend Turks bad Een jaar na het overlijden van zanger en multi-instrumentalist Behsat Uvez organiseerde zijn muzikale 'wederhelft' Steven Kamperman op 11 en 12 april voor de tweede keer het Barana Wereldjazz Festival in Rasa. Behalve een meervoudig muzikaal eerbetoon aan Uvez omvatte het programma workshops, spontane improvisatiesessies en een compositiewedstrijd, maar het meest verrassende onderdeel was het openingsprogramma 'Far Out France!' Uiteraard was MixedWorldMusic van de partij.
World Music Charts - april 2014 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, waaronder MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Nieuwe fadoster Cuca Roseta gedijt bij intimiteit Beneluxtour vanaf 2 april 2014: acht concerten De 32-jarige zangeres Isabel ‘Cuca’ Roseta is een van de rijzende sterren aan het schier oneindige Portugese fadofirmament. Ze werd ontdekt in de prestigieuze Clube de Fado in Lissabon, is inmiddels een beroemdheid in eigen land en staat volgens insiders aan de vooravond van een grote internationale carrière. Haar eerste cd werd geproduceerd door de Argentijnse muzikant, componist en producer Gustavo Santaolala, terwijl haar tweede album 'Raiz' (Wortels) inmiddels in Portugal goed is voor goud. Cuco Roseta is gezegend met een krachtige, loepzuivere stem, en schrijft al haar nummers zelf, een unicum in de wereld van de fado. In april komt ze voor acht concerten naar de Benelux. Bas Springer sprak voorafgaand aan de tournee met haar.
10 jaar Babel Med: AKB steelt de show Verslag van een wervelend showcasefestival in Marseille Wereldmuziekbeurs Babel Med in Marseille vierde haar 10de verjaardag met zo'n dertig showcases en 2500 vertegenwoordigers uit de wereldwijde scene. MixedWorldMusic.com was er twee dagen bij en peilde de stand van zaken in wereldmuziekland. 'Babel Med is rock 'n' roll.'
In Memoriam Lapiro de Mbanga Kameroense protestzanger in ballingschap overleden Op 16 maart overleed in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Buffalo Roger Pierre Lambo Sandjo (1957-2014). Onder zijn artiestennaam Lapiro de Mbanga - Lapiro staat voor La(mbo) Pi(erre) Ro(ger), Mbanga was zijn geboortedorp - schreef hij vinnige commentaren op dingen die niet goed gingen in zijn land. Hij deed dat in een mengeling van Frans, Engels en lokale talen, liefst bij elkaar in hetzelfde nummer.
Festival Mundial maakt programma bekend 27, 28 en 29 juni, Spoorzone, Tilburg Het zaadje dat Festival Mundial vorig jaar geplant heeft tijdens de eerste en uitverkochte editie in de industriële Spoorzone van Tilburg moet dit jaar volledig tot bloei komen. Vandaag maakte het festival '90 procent' van de line-up van 2014 - 27, 28 & 29 juni - bekend.
Anderhalf uur skypen met Eumir Deodato Binnenkort met zijn super funky kwintet in Amsterdam Sinds februari geef ik op de radio - VPRO’s Vrije Geluiden, zondag omstreeks 22.15 uur - telefonisch een inleiding op een van de showcases van de Womex. Twee weken terug zat ik in spanning te wachten op het telefoontje uit de studio, toen ik geheel onverwacht werd gebeld door Deodato. Eumir Deodato! Die Braziliaanse jazzpianist, componist, producent en arrangeur die met heel veel grote namen in de internationale muziekwereld heeft gewerkt. NOSSA! Waarschijnlijk kreeg hij mijn telefoonnummer van zijn manager doordat de Amsterdam North Sea Jazz Club een interviewverzoek bij hem had ingediend. Deodato komt daar op 13 april optreden met zijn kwintet. We maken een afspraak, en de volgende dag skype ik hem in zijn woonplaats New York.
Estrella Morente's ode aan haar vader Enrique Flamencozangeres presenteert 'Autorretrato' tijdens tournee Ze is een van de grote flamencozangeressen van deze tijd. Deze dochter van de beroemde Spaanse flamencozanger Enrique Morente en danseres Aurora Carbonell paart haar schitterende, kristalheldere stem met elegantie en zelfbewustzijn, zonder arrogant te worden. Estrella Morente deelde al op haar zevende het podium met haar vader, en werd in 2006 wereldberoemd met het nummer ‘Volver’ uit de gelijknamige film van Pedro Almodovar. Haar nieuwste cd 'Autorretrato' is een aangrijpende hommage aan haar vader, die eind 2010 overleed. Begin april komt de flamencodiva voor vier concerten naar de Benelux, Eindhoven, Brussel, Amsterdam, Den Haag.
Salif Keita's kameleontische muziek In verrassen is de door de wol geverfde Malinees altijd goed geweest Je weet het nooit met Salif Keita. Het ene moment vult hij de ruimte met eenvoudige maar subtiele gitaarmelodieën en zingt hij met omfloerste stem hemels mooie melodieën. Het volgende moment sta je in een state-of-the-art nachtclub waar stuwende beats je onweerstaanbaar om de oren vliegen. In april doet Salif Keita de Benelux aan voor concerten in Brussel, Groningen en Amsterdam. Spannend wat het gaat worden.
Opnieuw spannende programmering Music Meeting Voor de 30ste keer het internationale muziekfestival in Nijmegen in pinksterweekend Natuurlijk zijn we fan van Music Meeting. Al jaren hosten we daar de Mixed Media Lounge-tent, per slot van rekening. Maar toch is het ieder jaar weer spannend of de programmering net zo inventief, veelzijdig, luister- en danslustig is als altijd. De eerste namen zijn bekend gemaakt. Opnieuw gaat Music Meeting erin slagen een spannende programmering te brengen, kunnen we nu al zeggen. Van 7 tot en met 9 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen.
Salsatrompettiste Maite Hontelé superster in Colombia Tour door Nederland vanaf 20 maart De Nederlandse salsatrompettiste Maite Hontelé is een nationale beroemdheid in haar nieuwe vaderland Colombia. Verleden jaar werd ze door de Colombiaanse publieke radio uitgeroepen tot artiest van het jaar. Ze speelde al met latinlegendes als Oscar D’Léon en Rubén Blades en de Cubaanse sterzanger Issaac Delgado en tourde door Peru, Zuid-Korea, Maleisië, de Verenigde Staten en Mexico. Hontelé is regelmatig op de Colombiaanse tv te zien en wordt overal waar ze komt herkend en aangesproken. Na twee mini-cd’s verschijnt nu een volledig album, ‘Déjame Así’, dat wel eens haar internationale doorbraak zou kunnen bewerkstelligen. Eind maart 2014 maakt Maite Hontelé met haar Colombiaanse band een uitgebreide tournee door ons land.
World in New York: GlobalFest 2014 Met Noura Mint Seymali, KiT, Sergio Mendoza en vele anderen De medewerkers van MixedWorldMusic zijn gewend te reizen. We deden op deze plek al eerder verslag van festivals in Noorwegen en India, en van showcaseconferenties als Womex. Vanaf 20 maart zijn we op Babel Med in Marseille, en afgelopen januari waren we op GlobalFest in New York. Miriam Brenner bekeek de artiesten en bands die ongetwijfeld binnenkort deze kant op gaan komen. Op ontdekkingstocht!
World Music Charts - maart 2014 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, waaronder MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.