Mayra Andrade
Carlos Matos en Dina Medina
Boven en onder: Bawtuquinhas PBS

Cabo Verde Festival met Mixed Media Lounge Met Mayra Andrade, Dina Medina, Johnny Fonseca en Carlos Matos zaterdag 16 oktober, 2010

Zo divers als zijn mensen, zo gevarieerd is zijn muziek: op de negen bewoonde eilanden van Cabo Verde versmolten de Afrikaanse en Portugese wortels van zijn inwoners op een heleboel verschillende manieren. De dansbare coladeira, de geëngageerde funaná, de weemoedige morna, de vrouwelijke batuque, de religieuze tabanka, en natuurlijk hun mengvormen met hedendaagse muziek: een waaier van stijlen passeert de revue tijdens het Cabo Verde Festival op 6 november. Vanuit MixedWorldMusic.com presenteren we een Mixed Media Lounge met interviews en akoestische optredens van de festivalartiesten.


Het is bijna niet voor te stellen, maar voordat de Portugezen ze begonnen te gebruiken als opslag- en doorvoerplaats, waren de Kaapverdische eilanden onbewoond. Vanwege de droogte, de onvruchtbaarheid van het land, en de wind was het er moeilijk overleven. Na de ontberingen van de slavernij werd de scheepvaart de grootste bron van werkgelegenheid: nog een element dat het zo karakteristieke gevoel van saudade (heimwee en gemis van familie en geliefden) zou versterken.

Ook emigreerden massa’s Kaapverdianen naar Europa. Na Lissabon kwam het grootste deel in Rotterdam terecht, een stad die een grote rol speelde in de ontwikkeling van de Kaapverdische diasporamuziek. In de jaren zeventig ontstonden in de migrantengemeenschap van de Maasstad belangrijke groepen als La Voz de Cabo Verde, en met de generatie van Gil Semedo en Splash! werd Rotterdam zelfs het grootste epicentrum van Kaapverdische muziek buiten Kaapverdië.

Daarom is Rotterdam de uitgelezen plek om een festival te organiseren dat de muzikale rijkdom van Cabo Verde in al haar diversiteit presenteert. Er zijn concerten van Kaapverdische topmusici uit alle stromingen, stijlen en generaties; optochten, dansworkshops, films, interviews en zelfs een Kaapverdisch muziekcafé en restaurant.

Programma
Wereldster Mayra Andrade betovert ons met haar muziek waarin Cuba, Afrika en Brazilië elkaar ontmoeten. Tijdens een waar Kaapverdisch rendez-vous zingen topzangers als Dina Medina en Johnny Ramos liederen uit het Kaapverdisch-Rotterdamse repertoire, begeleid door het Codarts World Music Orchestra. Een bijzondere ontmoeting belooft ook die van drie generaties gitaristen te worden: de oude meester Armindo Pires, topmusicus Johnny Fonseca en rijzende ster Paulo Bouwman.

Maar ook traditie krijgt een plek: zo is er percussieve en opzwepende batuquemuziek, het religieus-mystieke rollenspel van tabanka, een Kaapverdische carnavalsstoet, een lyrische serenata met gitaren, en een processie ter ere van São João, die elk jaar op 24 juni ook in de Rotterdamse straten wordt gehouden. Vier Kaapverdië’s 35 jaar onafhankelijkheid en beleef haar cultuur in alle facetten tijdens het Cabo Verde Festival.
  
Mixed Media Lounge
In de Mixed Media Lounge (in de Van der Mandele Zaal van de Doelen) zullen de festivalartiesten geinterviewd worden door Mixed-medewerker Saskia Bender, inclusief korte akoestische optredens.
22.00 Mayra Andrade
22.15 Rotterdão Top
23.00 Armindo Pires, Johnny Fonseca en Paulo Bouwman
23.15 Bawtuquinhas
 
 

meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024