DuOud
Fuensanta la Moneta
Nils Fischer's Timbazo
Ali Reza Ghorbani
Pandit Rajeev Taranath
Lenneke van Staalen
De Kift
DJ Ritu
Rasa viert 40-jarig jubileum Negendaagse feestweek met bijzondere concerten zaterdag 18 september, 2010

Rasa in Utrecht viert een jubileum. De feestweek begint met de Nacht van de Ud op zaterdag 2 oktober, en besluit met een spectaculaire flamencodansvoorstelling op zondag 10 oktober, de dag dat Rasa precies 40 jaar bestaat. Elke dag biedt het grensverleggende wereldmuziekpodium bijzondere concerten, bijeenkomsten en dansavonden.

In dit artikel vind je alle details over de feestweek in Rasa.

Klik hier voor een pdf van de speciale brochure met de volledige programmatoelichtingen.

Klik hier voor het MixedWorldMusic Youtube-kanaal met video’s van alle artiesten die tijdens de feestweek concerten geven.

Het programma van de feestweek in vogelvlucht
za 2 okt:  De Nacht van de Ud met Kamilya Jubran & Werner Hasler + DuOud
zo 3 okt: Presentatie Rasa jubileumboek - Ali Reza Ghorbani & Ensemble
ma 4 okt: SLAU ontvangt Arthur Japin
di 5 okt: World Blend Café met uKanDanZ
wo 6 okt: Pandit Rajeev Taranath + Lenneke van Staalen
do 7 okt: De Kift + De Jongens Driest
vr 8 okt: Nils Fischer’s Timbazo + Molote’s All Cuban Band - Afterparty
za 9 okt: Mind Your Step! meets Mystic Grooves
zo 10 okt: Fuensanta La Moneta

zaterdag 2 oktober
De Nacht van de Ud met o.a. Kamilya Jubran & Werner Hasler + DuOud

Arabische muziek voor de 21ste eeuw
De Arabische luit ud (oud) is een van de nobelste snaarinstrumenten. Deze voorloper van de gitaar is ondanks zijn millennialange geschiedenis nog altijd zeer actueel. Zo gebruikt de Palestijnse zangeres Kamilya Jubran de ud als basis voor een ingetogen mix van Arabische poëzie, klassieke maqams, elektronische soundscapes en Arabo-triphop. Het Algerijns-Tunesische DuOud, bestaande uit jazzmuzikant en soundengineer Jean-Pierre Smadja (Smadj) en de meesterlijke udspeler Mehdi Haddab (Speed Caravan), integreert het instrument in een snoeiharde, opzwepende fusie van Arabo-jazz, breakbeats en metal. De Nacht van de Ud wordt gecompleteerd door akoestische recitals van de Utrechtse udspelers Kamal Hors en Haytham Safia.
Kamilya Jubran - ud (luit), zang; Werner Hasler - elektronica
DuOud: Smadj - ud, elektronica; Mehdi Haddab - ud; Kamal Hors - ud; Niti Ranjan Biswas - tabla; Haytham Safia - ud; Osama Milegi - percussie

zondag 3 oktober
Presentatie Rasa jubileumboek - Ali Reza Ghorbani & Ensemble
Meesterlijke klassieke zang uit Iran
In 2004 verscheen het debuutalbum van Ali Reza Ghorbani met de fraaie titel Vocale Kalligrafie: een kernachtiger manier om de Iraanse vocale muziek te omschrijven valt nauwelijks te bedenken. De Iraanse klassieke zang is rijk aan acrobatische jodeltechnieken die menig luisteraar kippenvel bezorgen of tot tranen toe weten te roeren, zoals ook flamencozang dat kan. Ali Reza Ghorbani wordt in Iran beschouwd als een van de grote zangers van de nieuwe generatie, de kroonprins van maestro Reza Mohammad Shadjarian. Connaisseurs waarderen hem om zijn perfecte uitvoering van de typische vocale versieringen (tahrir). In Rasa wordt Ghorbani begeleid door het klaterende snarenspel van Hamid Reza Khabbazi op tar (luit), de zangerige lijnen van Shervin Mohajer op kamancha (vedel) en het ingetogen geroffel van Rashid Kakavand op daf (framedrum) en dombak (vaastrommel).

maandag 4 oktober
SLAU ontvangt schrijver Arthur Japin
Naar aanleiding van de verschijning van Vaslav, een wervelende roman over de legendarische Pools-Russische balletdanser Vaslav Nijinsky, ontvangt de SLAU de in Utrecht woonachtige schrijver Arthur Japin (1956). Vicky Francken (1989) draagt het Utrechtgedicht van de maand oktober voor.

dinsdag 5 oktober
World Blend Café met uKanDanZ

Wereldmuziek-Netwerkbijeenkomst in het kader van 40 jaar Rasa
World Blend Café is een netwerkbijeenkomst voor iedereen die wereldmuziek een warm hart toedraagt, als liefhebber of professional. Het wordt maandelijks georganiseerd door World Music Forum NL in samenwerking met het KIT Tropentheater in Amsterdam. Speciaal voor de Rasa-jubileumweek wijkt het World Blend Café eenmalig uit naar Utrecht en wordt het omlijst met een optreden van uKanDanZ: vooruitstrevende Ethiopische jazz en rock, doorspekt met polyritmiek en lofi elektronica.

woensdag 6 oktober
Pandit Rajeev Taranath + Lenneke van Staalen
Indiase klassieke muziek uit twee continenten
Het glissando, het glijden van de ene toon naar een andere, is een van de meest karakteristieke elementen in de Indiase kunstmuziek. Niets is mooier dan een perfect uitgevoerd glissando op een snaarinstrument als de Indiase sarod (luit) of de westerse viool. Op beide fretloze instrumenten kunnen de vingers immers ongehinderd over de snaren glijden. De inmiddels 77-jarige Pandit Rajeev Taranath is een van de oudste nog levende meesters van de sarod. In Rasa brengt hij een hommage aan zijn overleden leermeester, de legendarische Ali Akbar Khan. Taranath wordt voorafgegaan door violiste Lenneke van Staalen, leerlinge van Shri Joy Shrivastava, Koustov Ray en D.K. Datar. Met haar gevoelvolle, zangerige spel bewijst Van Staalen dat ook Nederlandse musici kunnen excelleren in de Hindoestaanse muziek.

donderdag 7 oktober
De Kift + De Jongens Driest

Wereldmuziek uit de Lage Landen
Weinig Nederlandse ‘wereldmusici’ richten zich op muziek van eigen bodem en dat terwijl de folk van de ons omringende landen juist bezig is aan een ware renaissance. Is het ‘Hollandse’ repertoire intrinsiek oninteressant, of ontbreekt het aan urgentie? Deze  thema-avond biedt naast debat plaats aan twee vaandeldragers van ’s Neerlands volksmuziek. De Groningse mini-brassband De Jongens Driest legt zich toe op het herinterpreteren van vaderlandse blaasmuziek. Ook het Zaanse De Kift laat zich inspireren door deze fanfaretraditie, die zij vermengt met punk en oud-Hollandse drones. De Kift is wereldberoemd in Nederland vanwege de innovatieve, epische teksten, afkomstig uit een wild bonzend polderhart.

vrijdag 8 oktober
Nils Fischer's Timbazo + Molote’s All Cuban Band - Afterparty

Spetterende salsa en son van eigen bodem
Van 2003 tot 2005 leidde de Cubaanse trombonist Alberto ‘Molote’ Muñoz (bekend van Afro Cuban All Stars en Buena Vista Social Club) in Rasa een aantal descarga’s (Cubaanse jamsessies). Speciaal voor de Rasa-jubileumweek keert Molote nu terug voor een concert en een sessie. Tussendoor geeft hij het stokje over aan Nils Fischer’s Timbazo, een onweerstaanbaar elfkoppig timba-, salsa- en latinjazz-ensemble rond een van Europa’s meest prominente percussionisten. De avond wordt gecompleteerd door voormalig Rasa-programmeur DJ Gringo (Pieter Fabriek), ooit initiator van Molote’s descarga’s in Rasa.

zaterdag 9 oktober
Mind Your Step! meets Mystic Grooves met o.a. DJ Ritu
Bollywood, bhangra, balkan, and more...
In de jaren negentig was Rasa hét podium voor de Asian underground. Prominente musici en dj’s uit Londen’s Indiase clubscene gaven er hun eerste Nederlandse optredens. In het afgelopen decennium was Rasa thuisbasis van de ‘oriental club night’ Mystic Grooves, een icoon in het Utrechtse nachtleven. En onlangs lanceerde Rasa haar nieuwe clubavond Mind Your Step!, Utrechts nieuwe nachtelijke geheim. Drie decennia van grootstedelijke dansmuziek komen nu samen tijdens deze bijzondere jubileumaflevering van Mind Your Step!. Deelnemende artiesten zijn onder anderen DJ Safri, DJ Eva, VJ Ek, Johan Manschot (design) en The Uzumé (dans). Speciale gast is de Londense DJ Ritu, mede-oprichter van het legendarische label Outcaste Records en bekend van haar werk met onder anderen Talvin Singh, Natacha Atlas, Asian Dub Foundation, Nitin Sawhney, Transglobal Underground en Zakir Hussain.

zondag 10 oktober
Fuensanta La Moneta

Spectaculaire flamencodans uit Granada
Als kleuter zag ze een video van de legendarische zigeunerdanseres Carmen Amaya, en de vonk sloeg over. Zo zeker als ze wist dat haar leven 'flamenco' zou zijn, zo vastberaden en vol overgave staat Fuensant ‘La Moneta’ nu op het podium. De jonge danseres uit Granada imponeert door haar expressiviteit en kracht. Haar dans is rijkgeschakeerd, ingetogen en intens waar het moet. Het is flamenco van de wimpers tot de tenen. La Moneta is een van de rising stars in de traditionele flamencodans; piepjong maar ‘oud’ in haar verstaan van de flamencokunst. Na haar indrukwekkende Nederlandse debuut op de Flamencobiënnale Nederland van 2008 keert ze nu terug naar het Nederlandse podium. Concert in samenwerking met Flamencobiënnale Nederland.

www.rasa.nl  


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024