Wyclef Jean
Jorge Celedón
Los Rabanes
Willy Chirino
Over Wyclef Jean gingen al geruime tijd geruchten dat hij zich verkiesbaar zal stellen bij de komende Haïtiaanse presidentsverkiezingen. Donderdag 5 augustus heeft hij het in de hoofdstad Port-au-Prince officieel bekend gemaakt. De verkiezingen zijn in november.
Antilliaanse feesten brengt primeurs en buitenkansen Wyclef Jean geeft er zijn enige concert van de zomer in Europa vrijdag 30 juli, 2010

Hoogstraten mag zich 13 en 14 augustus weer opmaken voor het grootste Caribisch festival ter wereld. Met de komst van onder anderen vallenato-ster Jorge Celedón, salsagrootheid Willy Chirino en superster - en binnenkort Haïtiaanse presidentskandidaat - Wyclef Jean heeft de 28ste editie een indrukwekkend affiche samengesteld.


Qué bonita es esta vida!’ (Wat is het leven toch mooi!), zingt Jorge Celedón in zijn hit Esta Vida. Daarmee vat hij perfect samen waar het op de Antilliaanse Feesten om draait: genieten van het beste wat het leven te bieden heeft.

Niet alleen bij Celedón zal het dringen worden voor het hoofdpodium, maar ook bij Willy Chirino, de Cubaanse Grammy Award-winnaar uit Miami, die in Hoogstraten zijn eerste optreden in de Benelux meemaakt. En daar houdt het niet op, want ook de Jamaicaanse singjay Mr. Vegas maakt Hoogstraten onveilig met zijn aanstekelijke dancehall.

Nieuwe president van Haïti?
Op zaterdag kijken we uit naar de Haïtiaanse wereldster Wyclef Jean, bij ons vooral bekend van de succesvolle rapformatie The Fugees. In 1997 verliet hij de band voor een solocarrière als zanger en producer. Hij werkte samen met een onwaarschijnlijk aantal topartiesten zoals Bono, Carlos Santana, Akon en Shakira (met wie hij in 2006 de nummer-1 hit Hips Don't Lie scoorde).

Na de aardbeving begin dit jaar werd Wyclef Jean in de VS hét gezicht van de massale steun aan Haïti. Afgelopen maandag nog opende hij de Nasdaq om te herinneren aan het drama, nu zes maanden geleden. Met zijn stichting Yele werkt Wyclef al jaren aan allerlei projecten in zijn straatarme geboorteland. De energie dit hij in dit werk steekt, straalt ook van het podium. Mis zijn enige concert in Europa dus niet!

Donderdagavond 5 augustus maakte Jean bekend dat de geruchten over zijn vermeende deelname aan de komende Haïtiaanse presidentsverkiezingen in november waar zijn. Hij moet nog het nodige papierwerk in orde maken, maar hij is vastbesloten om de ‘Obama van Haïti’ te worden. De organisatie van Hoogstraten denkt erover om een speciale persconferentie in te lassen op de dag van het optreden.

Los Rabanes vervangen Calle 13 
De Puertoricaanse band Calle 13 laat verstek gaan voor een deel van hun Europese tournee, waaronder voor hun Belgische passage op de Antilliaanse Feesten. Het nieuws was nog maar net bekend, en als bij wonder diende zich prompt een geweldige kans aan bij de festivalorganisatie: Los Rabanes.

De nummer-1 rockband van Panama brengt een zeer boeiende mix van rock, ska en reggaeton, doorspekt met Spanglish zang. Hun album Kamikaze werd in 2007 bekroond met een Latin Grammy Award.

Voor de Antilliaanse Feesten bereidt de band een exclusieve show voor met een wel erg bijzondere special guest: Panama’s nationale accordeonheld Osvaldo Ayala. Scheurende rockgitaren in duel met cumbia op accordeon.

Van soca en salsa tot cumbia electrónica
Traditioneel is de Dominicaanse Republiek weer goed vertegenwoordigd op de Antilliaanse Feesten: op vrijdag neemt ILegales je mee op een onvervalste merenguetrip en op zaterdag doen salsero Michel Batista en bachata-idool Toby Love menig meisjeshart sneller slaan! 

Uiteraard dient zich ook dit jaar een uitbundige socaparty aan: nu al getekend Tizzy & El-A-Kru (check ‘Wuk Meh’ op Youtube!), Triple Kay en Rebels Band. Trek je dansschoenen aan en betreed het intussen legendarische Palacio de la Salsa: dé place-to-be voor een zwoele salsa-nacht!

Naast de ‘klassiekers’ is er op de Antilliaanse Feesten ook plaats voor jong geweld. Maak je op voor de reggaetonbeats van Grupo Extra en Los 4, de cumbia-electrónica van YounG Livity en Cumbia Cosmonauts, en de vernieuwende sounds van La Monareta; en waarom dit prettig gestoorde heerschap steeds met een draaiend wiel op het hoofd rondloopt, moet u zelf komen ontdekken.

Antilliaanse Feesten in Hoogstraten
Meer info: www.antilliaansefeesten.be of tel. +32 3 3143732.
Festivalterrein: Blauwbossen, 2322 Hoogstraten, België

Bekijk filmpjes van de Antilliaanse Feesten-artiesten op ons YouTube-kanaal

meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024