Baba Commandant's afrofunk in de Benelux Music Meeting XS, Le Guess Who?, Het Bos en OCCII dinsdag 10 november, 2015

Nigeriaanse afrobeat  uit de jaren zeventig blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor een hele nieuwe generatie Afrikaanse muzikanten, zo ook voor Baba Commandant. Al sinds het begin van de jaren tachtig is deze enigmatische zanger uit Burkina Faso actief in de scene van de hoofdstad Ouagadougou. Op zijn nieuwste project met de  swingende Mandingo Band put hij  uit de muzikale erfenis van Fela Kuti en voegt er flinke scheuten funk, soul en traditionele mandingo-muziek aan toe. Eerder dit jaar verscheen het uitermate broeierige debuut Juguya, begin november deed hij de eerste concerten van zijn Europese tour in Gent en Brussel en eind november is hij terug in de Benelux voor MusicMeeting XS in Nijmegen, Le Guess Who? in Utrecht, Het Bos in Antwerpen en OCCII in Amsterdam.


door Bas Springer

Baba Commandant (echte naam Mamadou Sanou) trad in 1981 als danser toe tot het gezelschap Koule Dafoure en werd later zanger en bespeler van de donso ngoni (West-Afrikaanse harpluit) in de begeleidingsband van de eerder dit jaar overleden Burkinese zanger/gitarist Victor Démé.

Fela+
Met zijn huidige Mandingo band rekt hij als zanger en ngoni-speler de grenzen van de afrobeat verder op.  Het groepsgeluid wordt mede bepaald door de heftige scheurende gitaren van Fransman Simon Chenet en Burkinees Issouf Diabaté. Hun opwindende solo’s vormen het fundament voor toeterende saxofoons en opzwepende vraag- en antwoordvocalen in de stijl van Kuti’s Africa 70. Andere muzikale invloeden komen van de Nigeriaanse juju ster King Sunny Adé, de Malinese zanger/saxofonist Moussa Doumbia en – hoe kan het ook anders – James Brown.


Sanou’s bulderende stem past perfect bij deze militante afro-funk, die hard en heftig klinkt en zich uitstekend leent voor de dansvloer. Het Amerikaanse label Sublime Frequencies bracht in februari van dit jaar het album Juguya (‘De Slechtheid’) uit, een van de meest opwindende Afrikaanse releases van 2015. Op dit album bewijst Baba Commandant dat de afrobeat zich nog steeds ontwikkelt en harmonisch gezien zelfs rijker klinkt dan die van Fela Kuti. Bij het verschijnen van Juguya schreef  René van Peer op Mixedworldmusic.com: “In elk nummer doet hij wel een ander hoekje van de Afrikaanse rijkdom aan. [...] Deze cd beluister je niet, je ondergaat hem. Gaat dit feest nog verschijnen op een van onze podia of festivals?”. Het antwoord is een volmondig ja. Voor liefhebbers van rauwe, compromisloze West-Afrikaanse dansmuziek een gebeurtenis om naar uit te kijken.

Lees hier de recensie van het album Juguya op MixedWorldMusic.com
En bekijk Juguya in een live-setting, een maand geleden:


Concerten

donderdag 19 november, OCCII, Amsterdam
vrijdag 20 november MusicMeeting XS, Doornroosje, Nijmegen
zaterdag 21 november, Het Bos, Antwerpen
zondag 22 november Le Guess Who? RASA, Utrecht (let op : aanvang 18 uur)

Luister hier naar het hele album ‘Juguya’ 


MusicMeeting XS, 20 en 22 november, Nijmegen

De binnenversie van festival Music Meeting krijgt een reprise na een succesvolle eerste editie vorig jaar. Op vrijdag 20 november treedt naast Baba Commandant ook Marc Ribot & The Young Philadelphians + Strings in Doornroosje, Nijmegen op, een moddervette ode aan 70s Philly soul en Ornette’s free-funk door een allstar-team. Op zondag 22 november is er in Lux, Nijmegen een concert met Wende en The Bad Plus.
www.musicmeeting.nl

Le Guess Who? 19-22 november, Utrecht
Op festival Le Guess Who? in Utrecht treden naast Baba Commandant dit jaar nog twee Afrikaanse acts op: Songhoy Blues uit Mali speelt 22 november direct na Commandant, en de Malinese nachtegaal Nahawa  Doumbia, zie ons artikel elders op deze site, speelt in Theater de Kikker op vrijdag 20 november.
https://leguesswho.nl 

 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024