Dulce Pontes in Eindhoven en Heerlen In kader van haar World Tour 2013 in Muziekgebouw Eindhoven en Parkstad Limburg Theaters zondag 8 september, 2013

Ze viert dit jaar haar zilveren jubileum in de muziek. Onlangs speelde ze een bijzonder concert tijdens de Robeco SummerNights Het Concertgebouw in Amsterdam. Dat concert vormde de aftrap voor Pontes' World Tour 2013 die op vrijdag 18 oktober Heerlen en op zaterdag 19 oktober Eindhoven aandoet.


Met zijn melancholieke teksten en melodieën is de fado hét culturele Portugese exportproduct. Dulce Pontes haalde het genre naar het hier en nu en heeft zo de deur geopend voor een stroom nieuwe artiesten. Ze zingt klassiekers, nieuw werk en eigen composities. Gemeenschappelijke factor: emotie. Pontes’ stem betreedt moeiteloos alle uitersten van het gevoelsleven. Van breekbare poëzie tot uitgeschreeuwde hartenkreten. Haar fado haalt de Portugees in elke bezoeker boven.

Video-playlist
Kijk in deze video-playlist naar een aantal indrukwekkende liveperformances.

In 1991 vertegenwoordigde Pontes Portugal op het Eurovisie Songfestival met het lied Lusitana Paixão. Ze won niet, maar haar naam was gevestigd. Ze groeide uit tot de ongekroonde koningin van de fado.
Dulce Pontes was ook een van de eerste Portugese zangeressen die haar repertoire met veel succes uitbreidde, onder meer in samenwerking met grote namen als The Chieftains, Andrea Bocelli en Ennio Morricone, die onder de indruk waren van haar sensuele stem en originele vakmanschap. Ze kan terugkijken op vijfentwintig jaar carrière.

Naakte waarheid
Pontes' concertin Muziekgbouw Eindhoven zal in het teken staan van twee projecten die haar al enige tijd bezighouden en binnenkort op een album zullen verschijnen. Eén volledig in het Spaans, Puertos de Abrigo, met daarin de verhalen van Alfonsina y el Mar, beroemd gemaakt door Mercedes Sosa, en materiaal van La Leyenda del Tiempo van flamencoster Camarón de la Isla; en één met originele composities in het Portugees. Het materiaal zal uitkomen op het nieuwe album Nudez. Zoals de titel al aankondigt: de naakte waarheid van de fado. Natuurlijk zal Pontes ook het klassieke fadorepertoire zingen, zoals Amália Rodrigues' Trova do Vento en Alfama.
 

Spotify-playlist

Luister in onze Spotify-playlist naar de laatste twee albums van Dulce Pontes.

Concert
vrijdag 18 oktober: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen. Klik hier voor tickets.
zaterdag 19 oktober: Muziekgebouw Eindhoven. Klik hier voor tickets

Bezetting
Dulce Pontes - zang en piano
Sérgio Tannus - gitaar
Fernando Silva - Portugese gitaar
João Ferreira - percussie
Amadeu Magalhães - doedelzak, fluit, cavaquinho en concertina
Juan Carlos Cambas - piano
 

Serie Portugal
Muziekgebouw Eindhoven presenteert inmiddels al enkele jaren de grootste fadista’s in de serie Portugal. Dit seizoen zijn in Eindhoven naast Dulce Pontes te zien: de voormalige Madredeus-frontvrouw Teresa Salgueiro (1 februari), Cuca Roseta (28 maart) en Misia & l’Arpeggiata (31 mei). Salgueiro toert nu voor het eerst met eigen werk van haar debuutalbum O Mistério. Het Belgische De Morgen schreef erover: “Blij dat ze terug is.” Cuca Roseta werd in ons land al warm onthaald door Jan Dulles en Lange Frans. In Eindhoven brengt ze haar eigen repertoire. Fadoster Misia sluit tenslotte de serie af in een bijzondere samenwerking met het Italiaanse barokensemble l’Arpeggiata. Een abonnement op alle 4 concerten in deze serie levert een voordeel van € 16,- op en zijn te koop via muziekgebouweindhoven.nl


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024