Ebo Taylor
Ghanese highlife-ster Ebo Taylor op Music Meeting In Mixed Media Lounge ook verrassend met King Ayisoba dinsdag 21 mei, 2013

Ebo Taylor, de superster van de Ghanese highlife van de jaren zeventig, is van bouwjaar 1936. Zijn doopnaam luidt John deRoy Taylor, een Nederlandse naam - logisch dus dat hij een andere naam heeft verzonnen, 'The priest name didn't fit on stage'. Ebo Taylor werd in de Mixed Media Lounge geïnterviewd door Bas Springer.


In de Broadway Dance Band speelde Ebo Taylor sheet music (dus geen 'shit music' – zoals het soms klinkt), muziek waar je voor opgeleid moest zijn. Met Fela Kuti brainstormde hij in Londen – waar ze studeerden – hoe ze de highlife in de westerse wereld konden introduceren. In 1966 keerde Taylor terug naar Ghana om de highlife in zijn thuisland te ontwikkelen. Dat was in 1966, na de coup: 'the economy was bad at that time'.

Wat vond Taylor eigenlijk van Fela? Energiek, vastbesloten en ook wel een beetje arrogant. Nigeria stond er destijds veel beter voor. Fela had daarom meer middelen tot zijn beschikking om zijn muziek te kunnen ontwikkelen. Pas later werd hij politiek activist.

Taylor is al 55 jaar actief als muzikant en componist. Wat is toch zijn geheim? 'Music, all the time. I love music from day one.' Taylor, die uit een muzikaal gezin komt, vindt dat hij tot meer in staat is. Zijn advies: eet goed en denk als een kind.

In 2010 is Taylor herontdekt, iets wat hij fantastisch vindt. Vooral omdat er in (Europa) zo veel jonge mensen naar zijn concerten komen en in allerlei stijlen dansen. In Ghana heeft hij al heel wat prijzen in de wacht gesleept als arrangeur, componist en gitarist, maar nog nooit een nationale prijs. 'Well, that's not necessary, I'll look for it in Europe!'

Na zijn mini-concert komt ook King Ayishoba nog het podium op. Qua bekendheid zou hij, althans in Ghana, Taylor wel eens ruim kunnen evenaren, deze aparte Noord-Ghanese zanger en solist op de tweesnarige kologo.

Kijk hier naar het eerste deel op video.

En hier naar het tweede stuk met King Ayisoba.

(tekst & video's Charlie Crooijmans)


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024