Anthony Joseph voor twee concerten in Nederland Interview uit de Mixed Media Lounge maandag 26 november, 2012

Hij heeft een ongemeen krachtige dictie, zijn 'spoken word' muziek put uit afrobeat, calypso, jazz en funk. Anthony Joseph komt met zijn Spasm Band naar Amsterdam en Utrecht, respectievelijk 1 en 2 december, in Rasa en Bimhuis. Luister naar het interview dat we met hem deden in de Mixed Media Lounge.


door Erk Willemsen

Het aangrijpende Generations is slotnummer van Rubber Orchestras, het beste album van Anthony Joseph & The Spasm Band tot nog toe, eind 2011 verschenen. Met de slotzin ‘Until you become generations of stone, generations of bone. Until you are ghosts, generations of ghosts’, bezingt hij zijn slavernij-roots op Trinidad.

Twintig jaar geleden verruilde Joseph het eiland voor Engeland, om docent creative writing te worden aan de University of London. Daar bouwde hij zijn carrière als dichter, schrijver en muzikant verder uit. Rubber Orchestras is het derde album van de groep. Zeventig minuten lang word je meegenomen in zijn wereld van spoken word, afrobeat en freefunk. De opwinding die zijn optredens teweegbrengen heeft hij nu ook op cd weten vast te leggen.

Rubber Orchestras
 gaat van sexy loom tot ongebreideld uitgelaten. Zijn poëzie rolt als soepele ritmes door de afrobeatfunk heen. De vette blazers vormen het decor. En nemen soms de lead, zoals in het vette arrangement op Started Off As a Dancer.

Onweerstaanbare beats rollen song na song uit de drie man sterke drums- en percussiesectie. Daar waar de klanktendens iets te veel naar het legendarische Defunkt gaat overhellen, compenseren de inventieve productie van Heliotronics-voorman Malcolm Cato en de bedwelmende stem van Joseph. Hij beschrijft in het openingsnummer de griot als ‘the sound of universal culture, of vocal music of black Africa (…), electric sky music’. Anthony Joseph doet met deze cd een knappe gooi naar die status.

Mixed Media Lounge
In 2009 ontmoetten we Anthony Joseph in de Mixed Media Lounge tijdens Music Meeting, waar we hem live interviewden en waar hij in kleine bezetting twee nummers speelde. Opname: NTR/Radio 6.

Luister hier naar het interview met de welbespraakte Anthony Joseph, plus de sessie.
(indien deze link niet vanzelf gaat werken, laad dan deze url in Windows Media Player: https://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/nps/output/musicmeeting2009/interview_anthonyjoseph.wma
 
Luister hier naar het album Rubber Orchestras.

concerten
zaterdag 1 december: Rasa, Utrecht
zondag 2 december: Bimhuis, Amsterdam

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024