cd Clave Bantu
Angolese Aline Frazão in serie World Sessions Met debuut-cd Clave Bantu langs de Nederlandse concertzalen dinsdag 27 november, 2012

In de beste World Sessions-traditie staat Aline Frazão vanaf 30 november in zes concertzalen: interview, introductiefilm en concert. Ze is een van de meest interessante artiesten van de nieuwe generatie Angolese musici.

 

Aline Frazão begon op haar negende te zingen in haar geboortestad Luanda. Pas veel later, na een studie in Lissabon, een uitwisseling in Barcelona en een stage in Madrid, besloot de jonge Frazão voor de muziek te kiezen. In haar huidige woonplaats Santiago de Compostela nam ze eind vorig jaar haar debuut-cd Clave Bantu op, een selectie van elf nummers die ze schreef tijdens haar muzikale en persoonlijke avonturen door Angola, Portugal en Spanje. Op de jazzy plaat vermengt de drieëntwintigjarige zangeres haar Afrikaanse roots met fado, bossa nova en andere lusofone muziek, begeleid door een smaakvolle instrumentatie van percussie, bas, en hier en daar een trombone. Het album komt 30 november in Nederland uit. 

Aline Frazão woont momenteel in Lissabon. Al voelt ze zich er thuis te midden van een levendige muziekscene van Portugezen, Kaapverdianen, Brazilianen en Angolezen, haar hart ligt in haar thuisland. Ze maakt zich zorgen over het toenemende individualisme en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Angola. Frazão: “Er is grote rijkdom maar die wordt niet eerlijk gedeeld. Zelfs tijdens de oorlog stonden de mensen dichter bij elkaar dan nu.” Tegelijk is Luanda levendiger en creatiever dat ooit. Frazão laat zich inspireren door de poëzie en de ritmes van haar land. De titel van haar album Clave Bantù verwijst naar het oeroude Bantù ritme dat oorspronkelijk uit Angola en Congo komt en ten tijde van de slavernij is meegereisd naar Zuid- en Noord-Amerika. Veel van de ritmes die je daar nu hoort, zoals samba, Cubaanse son maar ook jazz, zijn eruit voortgekomen. Die oude Angolese cadans zit ook in Frazão’s muziek en omvat haar muzikale invloeden en voorliefdes. Clave Bantù is een ode aan de langzamere Afrikaanse tijd. Frazão: “Ik laat me inspireren door Afrikaanse orale tradities, door dans en door ritme. Die ontspanning en oprechte aandacht voor dingen, zitten in ieder nummer.”

Tijdens World Sessions speelt Aline Frazão (gitaar en zang) met Marcos Alves (percussie), Francesco Valente (basgitaar) en Marco Pombinho (piano en gitaar). Voorafgaand aan het concert wordt een film over Aline Frazão vertoond. Na het concert is er een meet & greet en draait de World Sessions dj.

Bekijk hier een video van Aline Frazão live.

World Sessions
World Sessions is een platform voor aanstormend talent, waarbij je muziek op een andere manier beleeft en een artiest van dichtbij leert kennen. Met een film, een interview en een liveoptreden krijg je een kijkje in de muzikale keuken van artiesten uit alle werelddelen. Na afloop van de show kun je persoonlijk kennismaken met de artiest, en draait de World Sessions-dj een set in de stijl van de avond. Publiek kan tijdens World Sessions vragen stellen aan de artiest, en wordt betrokken bij het optreden.

Concerten 
30 november: Podium Mozaïek, Amsterdam
1 december: Muziekgebiuw Eindhoven
4 december: De Oosterpoort, Groningen
6 december: Korzo, Den Haag
7 december: De Doelen, Rotterdam
8 december: Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
 

MixedWorldMusic.com is mediapartner van World Sessions.

www.worldsessions.nl


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024