Mohammad Reza Mortazavi opent slagwerkfestival A Bigger Bang met een indrukwekkende soloperformance
The World Drummers Ensemble met de Indiase kanjiraspeler Selvaganesh, de Cubaanse drummer Horacio ‘El Negro’ Hernández, de Nigeriaanse percussionist van Jamiroquai, Sola Akingbola, en de onnavolgbare Braziliaanse pandeiro-speler Marcos Suzano.
Indiase kanjiraspeler Selvaganesh, bekend van Shakti, speelt in The World Drummers Ensemble
Horacio 'El Negro' Hernandez, bekend van zijn drumspel bij Michel Camilo, Santana, Buika e.v.a., in The World Drummers Ensemble
Sola Akingbola, al jarenlang de vaste percussionist van Jamiroquai, in The World Drummers Ensemble
Marcos Suzano tilde het spel op de Braziliaanse tamboerijn, de pandeiro, naar een eenzaam hoog niveau, solo en als begeleider van grootheden als Gilberto Gil, Marisa Monte en Djavan.
Mohammad Reza Mortazavi. Hij klinkt solo als een percussiegroep en speelt de meest prachtige doorlopende grooves terwijl hij briljant soleert over zijn eigen begeleiding. En het is niet alleen krachtpatserij: zijn composities zijn betoverend.
Les Tambours Du Bronx
Pete Lockett speelt tijdens workshopfestival Aan de Slag en Juryleden in Concert
Wereldpercussiefestival A Bigger Bang Met Selvaganesh, Horacio Hernandez, Marcos Suzano, Mohammad Reza Mortazavi en vele anderen dinsdag 18 september, 2012

Vrijdagavond 9 november vindt tijdens Tromp Percussion het slagwerkfestival A Bigger Bang plaats. Het neusje van de zalm van de wereldpercussie komt naar Eindhoven. In vier programmapunten op één avond komen de percussietradities van Cuba, Iran, Engeland, Frankrijk, India, Nigeria en Brazilië voorbij. Eén groot slagwerkfeest! Met The World Drummers Ensemble (Horacio 'El Negro' Hernandez, Selvaganesh, Sola Akingbola, Marcos Suzano), Mohammad Reza Mortazavi, Slagwerk Den Haag en Les Tambours du Bronx. Lees in dit artikel alles over A Bigger Bang, maar ook over andere slagwerkevenementen tijdens tien dagen Tromp Percussion Eindhoven.


Slagwerkfestival A Bigger Bang, vrijdag 9 november, 20.15 uur  

20.15 Mohammad Reza Mortazavi
20.45 The World Drummers Ensemble
Selvaganesh, Horacio ‘El Negro’ Hernandez, Sola Akingbola, Marcos Suzano
21.30 Slagwerk Den Haag
22.00 Les Tambours Du Bronx

KAARTEN KAN JE HIER ONLINE BESTELLEN
Klik hier om direct online je tickets te bestellen.
(A Bigger Bang is inmiddels uitverkocht)

Bekijk hier een YouTube-playlist met de festivalartiesten.

The World Drummers Ensemble
Al sinds 1994 is er eens in de twee jaar een nieuw World Drummers Ensemble. De allerbeste slagwerkers ter wereld hebben eraan meegedaan en voor de 2012-editie is er opnieuw een geweldige line-up samengesteld, met de Indiase kanjiraspeler Selvaganesh, de Cubaanse drummer Horacio ‘El Negro’ Hernandez, de Nigeriaanse percussionist van Jamiroquai Sola Akingbola, en de onnavolgbaro Braziliaanse pandeiro-speler Marcos Suzano.

* Selvaganesh, kanjira, India
In John McLaughlin’s Shakti speelde hij zich in de kijker met zijn kanjira. Uit die kleine Indiase traditionele trommel uit Madras haalt hij zowel diepe als hoge, heldere klanken. Zijn virtuositeit grenst aan het ongelofelijke.
Bekijk hier de video waarin hij soleert met Shakti.

* Horacio ‘El Negro’ Hernandez, drums, Cuba
Tien jaar geleden speelde hij ook al in een World Drummers Ensemble. Zijn energie, souplesse en onweerstaanbare Afro-Cubaanse grooves wilden we heel graag in dit ensemble terugzien. Hij is bekend van zijn spel bij Michel Camilo, Buika en Eddie Palmieri.
Bekijk hier de video van het legendarische optreden met Michel Camilo tijdens North Sea Jazz.

* Sola Akingbola, percussie, zang, Nigeria
Zijn soloalum Routes to Routes laat zijn Yoruba percussieachtergrond uit Nigeria horen. Als zanger is hij actief in Engeland. En als allround percussionist tourde hij net weer de wereld over met Jamiroquai.
Luister op Spotify naar zijn album Routes to Roots - Yoruba Drums From Nigeria.

* Marcos Suzano, pandeiro, Brazilië
Hij tilde het spel op de Braziliaanse tamboerijn, de pandeiro, naar een eenzaam hoog niveau, solo en als begeleider van grootheden als Gilberto Gil, Marisa Monte en Djavan.
Bekijk hier een video met pandeirosolo.

Mohammad Reza Mortazavi
Heel af en toe is er een musicus die grenzen verlegt. De Iraanse zarbspeler Mohammad Reza Mortazavi hoort onbetwist tot die selecte groep. In eigen land worden zijn innovaties hem niet in dank afgenomen, wij vallen van onze stoel van verbazing en waardering. Hij klinkt solo als een percussiegroep, speelt de meest prachtige doorlopende grooves, terwijl hij brijant soleert over zijn eigen begeleiding. En het is niet alleen krachtpatserij; zijn composities zijn betoverend.  
Bekijk de video met zijn zarbsolo hier

Les Tambours Du Bronx
Industrieel slagwerk met een randje afrobeat, een vleugje gothic en vooral compromisloze rockgrooves. Al 20 jaar een begrip in Frankrijk en dan niet alleen doordat ze in de spellen Trivial Pursuit en Sim City zitten. Tournees bracht de groep naar maar liefst 26 landen waarbij de teller staat op 20.000 kapotgeslagen olievaten! Met een kernbezetting van 15 muzikanten heeft de groep op het gebied van percussie zijn sporen ruimschoots verdiend. Als je gevraagd wordt om op de Champs-Elysées te spelen tijdens het 200-jarig bestaan van de Republiek Frankrijk, dan doe je wel iets goed. Ook festivals als Sziget en bands als Korn en Led Zeppelin zijn fan! Met hun nieuwe show 'Fukushima Mon Amour' zal Tambours du Bronx de spectaculaire afsluiting vormen van het slagwerkfestival 'A Bigger Bang'. 
Zie ook dit nieuwsbericht elders op Slagwerkwereld.com.

Bekijk hier de video met de liveperformance van Delirium.

Slagwerk Den Haag: Timber
Timber is een muziekstuk voor zes slagwerkers dat door componist Michael Gordon speciaal voor Slagwerk Den Haag geschreven is. In samenwerking met de SDH-spelers ontstond de keuze om het werk uit te voeren op simantra’s, slaginstrumenten die op het oog veel weg hebben van houten balken. Timber wordt uitgevoerd in de foyer, met publiek om de spelers heen. Dit versterkt het hypnotiserende, bijna spirituele geluid dat het samenspel van de slagwerkers teweegbrengt.
Bekijk de video.

A Bigger Bang, Muziekgebouw Eindhoven
een project van Tromp Percussion i.s.m. Slagwerkkrant
Vrijdag 9 november, 20.00 uur  

KAARTEN KAN JE VANAF NU ONLINE BESTELLEN
Klik hier om direct online je tickets te bestellen.  

A Bigger Bang is geprogrammeerd door Slagwerkkrant.

Er zijn nog tal van andere slagwerkactiviteiten tijdens Trom Percussion Eindhoven, 1 t/m 11 november. 

* Workshopfestival Aan de Slag, zondag 4 november, 12.00 uur 
Een zondag lang clinics, workshops en miniconcerten

Met Pete Lockett, Inside Drums United, Ton Dijkman, e.v.a.
Het gratis toegankelijke workshopfestival Aan de Slag! vindt plaats op zondag 4 november tussen 12.00 en 18.00 uur, op diverse locaties binnen Muziekgebouw Eindhoven. In een prachtige serie workshops, clinics en miniconcerten worden een aantal grote namen uit de (inter)nationale wereld van drums en percussie gepresenteerd, zoals:

• Expert Indiase percussie Pete Lockett 
• De door lezers van Slagwerkkrant tot beste drummer van het jaar gekozen Hans Eijkenaar (Anouk, Kayak, e.v.a.)
• Topmetaldrummer Stef Broks (Textures)
• Marimbaspeelster Tatiana Koleva
• Borsato-drummer Ton Dijkman
• Tapdans- en drumduo Marije Nie & Erik Kooger
• Marimbaspel en percussieloops van Leticia
• Sensationele percussieformatie van Roël Calister, Kuenta i Tambu(KiT)
• Gelaagd Spelen door Richard Heijerman & Richard Moelker 
• Met Inside Drums United geven Lucas van Merwijk en consorten een kijkje in de keuken van hun internationale percussiegroep

Bekijk hier een Youtube-playlist met de festivalartiesten.

Aan de Slag! is geprogrammeerd door Slagwerkkrant.
De toegang is gratis.


Meer lezen over Aan de Slag? Klik op de link hieronder.
Lees hier veel meer over workshopfestival Aan de Slag.

Nog veel meer activiteiten tijdens Tromp Percussion
Tromp Percussion is het grootse tweejaarlijkse slagwerkfestival in Muziekgebouw Eindhoven. Het festival kent heel veel losse concerten, maar de basis van dit evenement wordt gevormd door het prestigieuze slagwerkconcours. Op 1 juli wordt het internationale deelnemersveld bekendgemaakt. Gedurende de hele Trompweek vanaf 2 november worden zij door de jury gevolgd. De jury bestaat uit ook al een internationaal gezelschap slagwerkers en slagwerkexperts: Pedro Estevan, Jean Geoffroy, Pete Lockett, Zoltan Ràcz, Arnold Marinissen, Momoko Kamiya en Nancy Zeltsman.

• Alexej Gerassimez, Yi-Ping Yang, Vitaly Pisarenko & Anzhelika Fuks
Openingsconcert door voormalige concourswinnaars
november: 1, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven, 12.30 uur

• Tromp Beats All
Slagwerkspektakel met Circle Percussion, sambabands in de stad, het Groot Schoolpleinorkest en drumrobots, en nog veel meer. In het kader van het educatieve programma van Tromp.
november: 3, Markt, Eindhoven, 13.00 uur, Muziekgebouw Eindhoven, 13.15 uur, Markt 15.00 uur

• Efterklang & Sinfonia Rotterdam  
The Piramida Concert is een orkestrale uitvoering van het nieuwe album van Efterklang, Piramida, met orkestarrangementen van Daniel Bjarnason (Sigur Rós, Múm), Missy Mazzoli (Kronos Kwartet) en Karsten Fundal (Under Byen). In de band o.a. drummer Budgie (Siouxsie & The Banshees).
november: 7, Catharinakerk, Eindhoven

• Jacob van Eijk

Op 13-jarige leeftijd is hij al een begenadigd marimbaspeler. Jacob van Eijk won er het Prinses Christina Concours Zuid 2012 mee. Verder: composities voor slagwerkensemble door studenten van het Fontys Conservatorium.
november: 8, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven, 12.30 uur

• A Bigger Bang
Slagwerkfestival met vier programmaonderdelen: Mohammad Reza Mortazavi • The World Drummers Ensemble • Slagwerk Den Haag • Les Tambours Du Bronx. Zie onze Special A Bigger Bang vanaf pagina 42.
november: 9, Grote Zaal, Muziekgebouw Eindhoven

 Compositiewedstrijd 
Studenten van verschillende conservatoria schrijven nieuw werk voor percussie.
november: 10, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven (13.00 uur)

• Juryleden in concert
De juryleden van Tromp Percussion komen achter de jurytafel vandaan en betreden gezamenlijk het podium met een uniek slagwerkprogramma. Met Pete Lockett, Arnold Marinissen, Pedro Estevan, Jean Geoffroy, Zoltan Ràcz, Momoko Kamiya en Nancy Zeltsman.
november: 10, Kleine Zaal, Muziekgebouw Eindhoven, 16.00 uur

• Fresku & The Singing Building
Ooit een gebouw zien zingen? Tromp Percussion presenteert The Singing Building, een uniek samenwerkingsproject met lichtfestival Glow. Rapper Fresku maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe rap en laat zich begeleiden door een human beatboxer.
november: 10, Vestdijk, Eindhoven, 18.00 uur

 Finale Tromp Percussion Eindhoven
De zinderende afsluiting van een week Tromp Percussion: de Finale van het Tromp Concours. Maar liefst dertig deelnemers uit vijftien landen zijn geselecteerd om mee te doen aan het concours. Na Ronde 1 (2&3 november) en Ronde 2 (5 november) vinden op woensdag 7 en donderdag 8 november de Halve Finales plaats. Speciaal hiervoor heeft componist Joey Roukens een werk voor pauken geschreven. Op zondagmiddag 11 november is dan de grote Finale. De finalisten voeren een werk naar eigen keuze uit en spelen samen met percussionist Colin Currie en kamerorkest Britten Sinfonia (dirigent Bas Wiegers) het speciaal voor Tromp geschreven Double Standard door Nico Muhly.
november: 11, Grote Zaal, Muziekgebouw Eindhoven, 14.00 uur

Tromp Percussion
1 t/m 11 november
Muziekgebouw Eindhoven

Tickets voor de concerten zijn verkrijgbaar via www.tromppercussion.nl


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024