Het Spaanse Calima in serie World Sessions Mestizo uit Barcelona in concertreeks vanaf 17 oktober zondag 9 september, 2012

Calima was tijdens Amsterdam World, een paar jaar terug, de meest energieke en geweldig spontane verschijning in de Mixed Media Lounge. Ze komen nu terug voor een serie World Sessions. Calima is van Barcelona, en ze spelen van flamenco en jazz tot rumba, hiphop en bossa; música mestiza, dus!

 

Calima is een van de opvallendste mestizobands van Catalonië. De groep is vernoemd naar de warme wind die uit de Sahara via de Middellandse Zee waait aan land komt in Barcelona. Wat die wind allemaal meevoert, giet Calima in muziek. Ze maken levenslustige flamenco vermengd met Latijns-Amerikaanse rumba en bossa nova, hiphop en jazz invloeden en worden vaak in een adem genoemd met de zielsverwanten van Ojos de Brujo, die onlangs uit elkaar gingen. Een logische associatie want de bassist van Calima, Juanlu "el Canijo" Leprevost, speelde ooit bij deze groep.

Solo Volar
Het debuutalbum ‘Azul’ (EMI 2007) van Calima werd terstond genomineerd voor een Latin Grammy. Na 'Tierra' (Satélite K, 2009) waarop gastrollen voor La Mari van de spaanse groep Chambao en BeBe, Spaanse popdiva, is Calima nu terug met hun derde album ‘Sólo Volar’ (Satélite K, 2012).
Lees de recensie van Dieter van den Bergh op MixedWorldMusic

Ruimte en rust
Oprichter en bassist Juanlu Leprevost, componeerde en produceerde de muziek voor hun nieuwe album. Hij stelde de band zo samen dat er naast de kenmerkende fusie van stijlen, ruimte en rust ontstaat in de muziek. “We leven in een tijd waarin alles indringend veranderd. Niemand weet wat morgen brengt. Ik probeerde daar wat lucht door te blazen en wil eigenlijk alleen maar vliegen met deze muziek. Vandaar Sólo Volar.” Op het titelnummer wordt Calima bijgestaan door La Shica, de flamencoster die vorig jaar te zien was op het North Sea Jazz Festival en het Europa Festival in Rasa. Ook Dani Macaco en Xumo Nionjuo leveren een bijdrage aan het album.

Onvervalst Spaans
Naar goed Barcelonees gebruik komen de leden van Calima overal vandaan (Andalucia, Cuba, Hongarije) en hebben ze verschillende muzikale achtergronden. Toch klinkt de groep onvervalst Spaans. Live vertaalt de mestizo mix zich bijvoorbeeld in een funky bassolo die een spetterende flamenco dans uitlokt. Calima staat garant voor een eclectisch feestje. 

Bekijk hier video's van de band op het YouTube-kanaal van Calima

www.calimacolores.es  
www.facebook.com/pages/Calima/103809329658520 

 

Concerten 2012

17 oktober

OOSTERPOORT, GRONINGEN

20 oktober

PODIUM MOZAÏEK, AMSTERDAM

21 oktober, 14.30

KORZO, DEN HAAG

25 oktober

MUZIEKGEBOUW, EINDHOVEN

26 oktober

DE DOELEN, ROTTERDAM

27 oktober

VREDENBURG LEEUWENBERGH, UTRECHT

World Sessions
World Sessions is een platform voor aanstormend talent, waarbij je muziek op een andere manier beleeft en een artiest van dichtbij leert kennen. Met een film, een interview en een liveoptreden krijg je een kijkje in de muzikale keuken van artiesten uit alle werelddelen. Na afloop van de show kun je persoonlijk kennismaken met de artiest, en draait de World Sessions-dj een set in de stijl van de avond. Publiek kan tijdens World Sessions vragen stellen aan de artiest, en wordt betrokken bij het optreden.


MixedWorldMusic.com is mediapartner van World Sessions.

www.worldsessions.nl
www.worldsessions.nl/calima 
 

 

 

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024