De rootsmuziek van Krar Collective Het nieuwe leven van de krar vrijdag 6 juli, 2012

Krar Collective is een driemanschap van jonge Ethiopiërs uit Londen. Een geweldige zangeres, Genet Assefa, percussionist Robel Tesfaye, en de onnavolgbare Temesgen Tareken op het oeroude instrumnet de krar, dat hij een nieuw, modern leven geeft. Het trio treedt op tijdens Roots Open Air, 8 juli in Amsterdam.


door Bram Posthumus

Dit is pas rootsmuziek. De bezetting lijkt minimaal: de snaren van de oeroude Ethiopische krar (weliswaar elektrisch versterkt maar toch…), de droge en diepe klank van de kebero drums en een vrouwenstem. Die stem is van Genet Assefa en is een wonder van virtuositeit. Schijnbaar moeiteloos weeft ze de ingewikkelde zanglijnen uit haar geboorteland rond de fijne patronen van krarspeler Temesgen Tareken. Dat is op de rustige momenten.

Decibellenband
Maar gedrieën presteren ze het ook om een geluid te maken dat erg dicht aan ligt tegen… nou goed, zeg het maar: rock! Als ze echt loos gaan (en dat doen ze) speelt Tareken solo’s die je eerder verwacht uit de catalogus van een gitarist uit een decibellenband, afgezet tegen de solide basis van de kebero-drums van Robel Tesfaye. Ondertussen wervelt Assefa in allerlei traditionele gewaden over het toneel, want behalve dat ze een begenadigd zangeres is, heeft ze zichzelf ook allerlei Ethiopische dansstijlen eigengemaakt.

‘We hebben vaak opgetreden voor Ethiopiërs van een andere generatie’, zegt ze, ‘en ze vonden het goed wat we deden.’ Blijft toch de vraag waarom drie jonge Ethiopiërs uit Londen niet zijn meegegaan in de hippe dansscene van Londen waar ze alle drie wonen, maar gekozen hebben voor het uitdragen van de Ethiopische oervorm.

Mulatu Astatke
Een deel van de verklaring ligt in hun eigen artistieke verleden. Tareken speelde al bij het Nationale Theater van Ethiopië en was een leerling van de grote Mulatu Astatke. Een ander deel ligt bij de reacties van het publiek in hun nieuwe thuis. ‘De mensen waren erg verrast toen we onze eigen traditionele muziek gingen spelen’, vertelt Tareken. ‘In Europa kent men die bijna niet en we merkten dat we erg werden gewaardeerd.’

Een nieuw bestaan – een nieuwe carrière. Voor alle drie de leden van de groep blijft Ethiopië hun geboorteland met een duistere kant waar ze het alleen in omfloerste termen over willen hebben. ‘Het is natuurlijk nooit gemakkelijk je eigen land te moeten verlaten’, zegt Tareken. ‘Maar Londen is ons thuis geworden.’ Over de oorzaak van hun vertrek zijn ze alle drie even kort: het kwam door de politiek. De notoir intolerante regering heeft al vaker artiesten het land uit gejaagd. Een verlies voor Ethiopië, een verrijking voor de plek waar ze neergestreken zijn.

Goede livereputatie
En zo mag Nederland dan ook gaan kennismaken met die rijke Ethiopische muziek. Het Krar Collective bestrijkt eigenlijk tientallen verschillende stijlen, uit evenzovele regio’s van hun geboorteland. Tesfaye tikt er tijdens het interview op tafel een paar voor: een langzame driekwartsmaat, de voortrollende syncopen… geen straffe één-twee-drie-vier komt in het repertoire voor. Maar dansbaar blijft het, al bewegen soms alleen de schouders maar: die onvervreemdbaar Ethiopische manier van dansen kent Assefa natuurlijk ook.
 
Sinds de oprichting van het Krar Collective hebben ze met hun livereputatie heerlijk waardering kunnen opbouwen, dankzij het uitgebreide Engelse festival- en podiumcircuit. Er is ook een eerste cd in aantocht, in september komt deze uit bij Riverboat. Niemand minder dan Andy Morgan, muziekjournalist en voormalig manager van Tinariwen is een van de grootste fans. In juli gaat Amsterdam voor de bijl, voorspel ik.

Bekijk hier een video van Krar Collective live.
 
concert 
Krar Collective staat op zondag 8 juli op het Amsterdam Roots Open Air, Oosterpark, Amsterdam.

Programma Amsterdam Roots Festival

Roots Indoor
do 5 juli: Ibrahim Maalouf, Bimhuis
do 5 juli:
Chiddy Bang, Paradiso
vr 6 juli: The Ex & Getatchew Mekuria & guests, Bimhuis
vr 6 juli:
Ana Moura + Aline Frazão, Muziekgebouw aan 't IJ
za 7 juli: Gente de Zona + Celso Piña + DJ Eduardo + DJ Casanova, Melkweg

Alliantie Roots Open Air
zo 8 juli: Oosterpark
Met Bonga (Angola) / Kardes Türküler (Turkije) / JuJu (UK / Gambia) / Danyèl Waro (Réunion) / Systema Solar (Colombia) / Tashi Lhunpo Monks (Tibet) / Asakusa Jinta (Japan) / Krar Collective (Ethiopië) / Violons Barbares (Mongolië / Frankrijk) / Baloji (Congo) / DJ mps PILOT / Typhoon / Jenny Lane / Koffie / en vele anderen op Urban Groove / Rust Beat Club / Bass Stage / Roots Bazaar met 125 kramen / Kids@Roots / Dance Court

Zie ook het blokkenschema van 8 juli.

www.amsterdamroots.nl

 

meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024