Steve Boston en Alberto de Hond (foto Fred van Diem)
Ritmo Natural in de studio, 1969
Steve Boston (foto Fred van Diem)
Alberto de Hond (foto Fred van Diem)
Ritmo Natural met Hans Dulfer
Ritmo Natural reünie in Bimhuis, 2010
Alberto de Hond - Steve Boston - John Grünberg
Alberto de Hond - Steve Boston - John Grünberg
Ritmo Natural, pioniers van de Nederlandse latinjazz Alberto de Hond en Steve Boston vertellen hun verhaal vrijdag 5 oktober, 2012

Hoewel Ritmo Natural het fundament heeft gelegd voor het ontstaan van de latinjazz in ons land, was de geschiedenis van deze groep bijna vergeten. Maar nu herleven de gloriejaren van deze invloedrijke groep, op een unieke box met twee cd’s met historisch materiaal - waaronder nog niet eerder uitgebrachte opnames uit de periode 1969-1979 -, plus een dvd waarop de groepsleden over hun carričre vertellen. Bas Springer sprak uitvoerig met bandleden van het eerste uur, Steve Boston en Alberto de Hond.


door Bas Springer

Lang voordat de term wereldmuziek geïntroduceerd werd – deze zomer precies 25 jaar geleden –, kende ons land al een kleine Latijns-Amerikaanse en Surinaamse muziekscene. Een van de pioniers was de beroemde Surinaams-Nederlandse muzikant Max Woiski sr. (1911-1981), die in zijn eigen club La Cubana in de Amsterdamse Leidsestraat Latijns-Amerikaanse en Surinaamse muziek speelde. Hij werd onsterfelijk met het nummer B.B. met R., ofwel Bruine Bonen met Rijst.

Eind jaren vijftig vertrok Woiski sr. naar Mallorca, waar hij een nachtclub kocht. Zijn zoon Max Woiski jr. (1930-2011) zette de traditie van zijn vader voort in zijn eigen club Tropicana, eerst op het Rembrandtplein in Amsterdam en vanaf begin jaren zestig in de Leidsekruisstraat. Hij verzamelde diverse muzikanten om zich heen, waaronder de in Suriname geboren Raul Burnett op conga’s, Steve Boston op timbales en trombonist, zanger en percussionist John ‘Grunchi’ Grünberg. De pianist was Ronald Langestraat, zoon van orkestleider Laguestra (artiestennaam van Willie Langestraat).

Tropicana
Alberto de Hond blikt glimlachend terug: "Ik kwam in 1963 voor het eerst in Tropicana en vond het daar zo gezellig dat ik iedere avond terugkwam. Het orkest bestond uit louter topmuzikanten. Ik hoorde daar Latijns-Amerikaanse en Caribische muziek, wat een feest was dat! Op een gegeven moment vroeg ik of ik een keer mocht meespelen. Gastmuzikanten waren aan de orde van de dag, dus het verzoek werd ingewilligd, het begin van een lange muzikale samenwerking."

De formule van Tropicana was uniek en de club werd dan ook een begrip in binnen- en buitenland. Na een zakelijk conflict eindigde in 1967 de samenwerking met Woiski jr. Steve Boston: "We gingen zonder vijandschap uit elkaar. Ik heb altijd van Max gehouden."

La Bonanza
Na de breuk met Woiski werd Alberto de Hond officieel gevraagd voor Ritmo Natural. "Dat was voor mij een makkelijke stap, omdat ik al iedere avond met ze speelde. Ik kende het repertoire en wist precies wat ik doen moest. Onze eerste engagement was in de Rotterdamse nachtclub La Bonanza, waar we iedere avond tussen negen en drie speelden. Het was erg zwaar omdat we op zes uur spelen maar vijftien minuten pauze hadde. Maar we hadden ontzettend veel lol."

Ondertussen werd Ritmo Natural steeds vaker gevraagd voor radio-, tv- en studio-opnames. Zo werkte de groep mee aan Dong-dong-di-ki-di-gi-dong, in 1968 de eerste nummer 1-hit van de Golden Earrings.

Hans Dulfer
In 1969 kwam de carrière van Ritmo Natural pas echt van de grond door de samenwerking met jazzsaxofonist Hans Dulfer, die bijzonder gecharmeerd was van deze groep muzikanten. De wekelijkse jazzavonden met Hans Dulfer en Ritmo Natural in Paradiso werden een groot succes. In datzelfde jaar won Hans Dulfer de Wessel Ilcken Prijs. Dulfer stond al onder contract bij EMI en regelde dat Ritmo Natural op zijn eerste lp, The Morning After the Third (1970), met gastmuzikant Jan Akkerman meespeelde. In 1970 werd ook de tweede lp van Dulfer & Ritmo Natural opgenomen, Candy Clouds, met de hitsingle Red Red Libanon, met vocalen van Steve Boston en John ‘Grunchi’ Grünberg.

Ritmo Natural trad steeds vaker op en begeleidde artiesten als Ben Webster, Don Byas en Philly Joe Jones. Eind 1971 verscheen nog een derde album met Dulfer, alleen niet onder de naam Ritmo Natural, maar met als titel Hans Dulfer El Saxofón. Na bijna drie jaar was de samenwerking met Dulfer voorbij. Alberto de Hond: "Voordat hij ons leerde kennen speelde Hans Dulfer steeds met wisselende muzikanten. De jaren met Dulfer waren dan ook echt uniek, omdat hij nooit eerder zo lang met dezelfde groep samenspeelde."

Ritmo Natural 79
Ritmo Natural ging verder, maar toen John ‘Grunchi’ Grünberg in 1979 terugkeerde naar zijn vaderland Suriname, was het einde in zicht. Samen met pianist Jan Laurens Hartong, later oprichter en bandleider van Nueva Manteca, maakten Steve Boston en Alberto de Hond een doorstart onder de naam Ritmo Natural 79, dat nog twee jaar met succes optrad maar in 1981 in De Flint in Amersfoort definitief afscheid nam.

Steve Boston: "We hebben het allemaal niet cadeau gekregen en we zijn nooit rijk geworden, maar ik kan met trots zeggen dat wij de basis hebben gelegd voor de latinjazz in Nederland."

Boston werd benoemd tot de eerste docent niet-westerse percussie op de conservatoria in Hilversum, Rotterdam en Amersfoort, waar hij later beroemde percussionisten als Lucas van Merwijk, Jaime Rodríguez , Martin Verdonk, Nippy Noya en Bart Fermie opleidde.

Reünie
Steve Bostons 75ste verjaardag was aanleiding voor een groot feest op 1 september 2010 in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam, met als hoogtepunt de reünie van Ritmo Natural. Helaas waren twee leden van het eerste uur niet aanwezig bij het optreden: John ‘Grunchi’ Grünberg overleed in 2004, en bassist Jan Jacobs in 2009.

De uitgave van de dubbel-cd/dvd-box vervult Alberto de Hond met grote trots: "Eindelijk erkenning na al die jaren. Dat gevoel overheerst! Ik ben initiatiefnemer Marcel Visser van MVE Music Productions en platenmaatschappij Music & Words dan ook heel erg dankbaar voor dit prachtige eerbetoon."

Ritmo Natural – de dubbel-cd/dvd-box
Ritmo Natural is een prachtig vormgegeven en samengestelde box van twee cd's plus een dvd-documentaire, bij elkaar goed voor bijna vier uur materiaal.
(Zimbraz / Music& Words)

Luister op Spotify naar het album.

Of bestel de 2cd/dvd direct bij Xango Music.

Klik hier naar de Facebook-pagina van Ritmo Natural.

 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024