Dakha Brakha
Göksel Yilmaz
Özlem Taner
Warsaw Village Band
Benedicte Maurseth
Trys Keturiose
Kaja
Sväng
Europa Festival in Utrecht vanaf 10 mei Met muziek uit Turkije, Polen, Oekraïne en Scandinavië dinsdag 10 april, 2012

De reputatie van het Europa festival is al jaren gevestigd. Drie dagen lang wordt in Rasa de rijkdom van de Europese muziek voorgesteld. Niet toevallig dit jaar inclusief Turkse en Poolse muziek. Vanaf 10 mei onder anderen door de Turkse zangeres en baglamaspeelster Özlem Taner, en de hardcore-folk van de Warsaw Village Band.


Het Europa Festival dat van 10 tot en met 14 mei plaatsvindt in Utrecht heeft enerzijds als doel bijzondere muziek uit allerlei delen van Europa te introduceren en anderzijds een vehikel te zijn in de stellingname tegen de Euro- en xenofobie die Nederland overspoelt.

De openingsavond van deze editie is geheel gewijd aan het 400-jarig bestaan van de relatie tussen Turkije en Nederland. De rest van het programma brengt muzikanten uit Polen, Oekraïne, Noorwegen, Zweden, Finland en Litouwen.

Het festival in vogelvlucht
do 10 mei: Göksel Yilmaz Duo + Özlem Taner (Turkije)
vr 11 mei: DakhaBrakha + Warsaw Village Band (Polen / Oekraïne)
za 12 mei: Benedicte Maurseth + Trys Keturiose + Kaja + Sväng (Scandinavië / Litouwen)
zo 13 mei: 'Wereldmuziekplein Leidsche Rijn' met Katarina Tsiridou + Brisa Flamenca + Sväng

Spotify playlist
Luister hier naar de festivalartiesten op de playlist van ons Spotify-kanaal.

YouTube playlist
Bekijk video's van de festivalartiesten in een playlist op ons YouTube-kanaal.


Göksel Yilmaz Duo
Zoeter dan een troubadour
‘Anatolische lyriek’ prijkt als kopje boven de website van Göksel Yilmaz. Hij zingt zijn stemmige liederen in het Turks – zijn moedertaal –, het Arabisch – de taal van zijn grootouders – en het Koerdisch – de taal van veel ex-landgenoten. Het Nederlands – hier werd hij geboren – komt Yilmaz goed van pas bij het leggen van vruchtbare contacten met topmuzikanten: hij speelde met gitarist Jan Akkerman en trompettist Eric Vloeimans – over lyriek gesproken. Met violiste Anne Bakker knoopte hij een hechte en langdurige muzikale relatie aan. Als Yilmaz zingt, zichzelf begeleidend op de baglama (saz) of de gitaar, strijkt zij er aanminnige tweede stemmen bij. Zo klinken traditionele Turkse liederen zoeter dan de oude troubadours ooit hebben kunnen dromen.
do 10 mei, 20.30-21.15 uur: Göksel Yilmaz Duo

Özlem Taner
Turkmeense zangeres met baglama
Voordat het Engelse muziektijdschrift Folkroots haar nummer Basina Dondugum in een cd-selectie opnam, en haar album Turkmen Kizi (Turkmeens Meisje) steeg tot in de top 5 van de BBC, studeerde Özlem Taner zang, baglama en compositie aan het conservatorium. Ze verdiepte zich grondig in de muziek van Gaziantep, dicht bij de grens met Syrië. Ze gaf jarenlang muziekles en tourde met eigen groepen in (vooral) Midden- en West-Europa. De opgedane vakkennis, ervaring en vindingrijkheid gebruikt zij om traditionele volksmuziek verrassend intelligent, eigenzinnig en welluidend te arrangeren, en om zelf muziek te schrijven. En dan zingt Taner ook nog eens als een nachtegaal, als een diva in de dop, en speelt zij baglama als een tierelier.
do 10 mei, 21.45-23.00 uur: Özlem Taner

DakhaBrakha
Indringend Oekraïens klanklandschap
DakhaBrakha is de Oekraïense tegenhanger van de Warsaw Village Band. De muziek draait om de scherpe, meeslepende stemmen van drie vrouwen. Ze zetten liederen uit de dorpstraditie over naar de hectische omgeving van de grote stad. Ze worden opgehitst door krachtig slagwerk en pompende akkoorden van trekharmonica en viool. In een ommezien slaan ze een wild danslied om in een kleurrijk klankveld, waarmee ze een droomlandschap in muziek schilderen. Hun optredens verraden een afkomst uit avant-garde theaterkringen in Kiev. Aankleding en muziek wekken de indruk dat ze in een geestenwereld verkeren waar verbeelding de scepter zwaait. Wegdromen en dansen is de enige remedie. Niet per se in die volgorde.
vr 11 mei, 21.00 uur: DakhaBrakha

Warsaw Village Band
Pure Poolse hardcore-folk
De Warsaw Village Band uit Polen brengt in hun muziek al jaren een opwindende mix van platteland en stad. Het zestal laat zich inspireren door de traditie uit de dorpen. De drie vrouwen nemen de zang voor hun rekening. Hun schelle, open stemmen bepalen het geluid van de band, die verder vooral gebruik maakt van slagwerk en snaren. Met complexe, donderende ritmes en hypnotiserende elektronica brengen ze hun publiek in een extatische trance. Dat krijgt extra nadruk doordat ze hun nummers met improvisaties tot epische proporties uitbouwen. Met nieuwe leden Ewa Walecka (viool en zang) en Pawel Mazurczak (bas) is het geluid minder ruig dan voorheen. Maar het is opzwepend en indringend als altijd. Lees het portret van deze groep elders op MixedWorldMusic.com.
vr 11 mei, 22.30 uur: Warsaw Village Band

Benedicte Maurseth
Muziek van de duivel uit Noorwegen
Ooit ging het strijken van de hardingfele, de viool uit het Noorse Hardanger, hét nationale instrument van Noorwegen, gepaard met wild voetgestamp. Volgens de legenden was het de duivel zelf die muzikanten het rijkversierde instrument (ingelegd met parelmoer, kunstig houtsnijwerk) leerde bespelen. Zo verleidde hij het volk tot drinken, dansen en vechten. Toen deze fele/fiddle-traditie een kleine eeuw geleden wegzakte, pakten serieuze, in de muziek zélf geïnteresseerde muzikanten het instrument weer op. Benedicte Maurseth bespant nu eeuwenoude instrumenten met darmsnaren en bespeelt ze met een barokstrijkstok. Zo klinken de opwindende stukken die zij nu speelt net als vroeger, maar gepolijst en kundig voorzien van 21ste eeuws raffinement.
za 12 mei, 19.30-20.10 uur: Benedicte Maurseth

Trys Keturiose
Bezwerende polyfonie van Litouws vrouwen-ensemble
Stevig samen zingen, en dan ook nog eens meerstemmig – de dorpsvrouwen en hun dochters in Litouwen doen dat al decennia lang niet meer. Heel jammer, vond Daiva Vyeiniene, en twintig jaar geleden richtte zij het vocaal ensemble Trys Keturiose op. Vyeiniene draagt de eretitel ‘koningin van de sutartines’. Sutartines zijn meerstemmige liederen met schurende samenklanken; de kunstig vervlochten stemmen zingen verschillende teksten tegen elkaar in. Dat lijkt chaotischer dan het klinkt, want het tempo is meestal laag, net als dat van de bijbehorende statige dansbewegingen. Die combinatie roept een sfeer op van krachtige schoonheid, of noem het voorname stoerheid.
za 12 mei, 20.20-21.00 uur: Trys Keturiose

Kaja
Zweedse new folk met gipsy-vibe
Een accordeon, viool en contrabas. Meer heeft Kaja niet nodig. Het akoestische trio uit het Zweedse Göteborg oogt als een kamerensemble, maar klinkt als een new folk-band. De groep past in avontuurlijke Scandinavische tradities (als Hedningarna, Varttina, Kimmo Pohjonen), maar doet qua virtuositeit, energie en veelzijdigheid ook denken aan Vlaamse groepen als Ambrozijn en DAAU. Kaja speelt Zweedse folktunes, tango, musette, improvisatie, klassiek en filmmuziek, maar haar muzikale hart wordt gevormd door klezmer en andere Oost-Europese stijlen. Resultaat is een even melancholieke als euforische mix. Het trio maakte twee albums, maar is bovenal een liveband: intiem, expressief en strak.
za 12 mei, 21.30-22.30 uur: Kaja

Sväng
Sväng blaast de mondharmonica nieuw leven in
Sväng afficheert zichzelf als ‘harmonica-ensemble’; met een knipoog, want de Finse groep is eerder een hedendaags folkorkest. Met alleen mondharmonica’s, dat dan weer wel. De harmonica blijkt bij Sväng het instrument van de onbegrensde (swingende) mogelijkheden. Blues, balkan, klassiek, rock, jazz, ragtime, tango, Noord-Europese folk; het kwartet, opgeleid aan de beroemde Sibelius Academy in Helsinki, brengt het allemaal in zelfgeschreven, enorm groovende composities. Powerstation van Svängs opzwepende livesound is de opvallende basharmonica, ritmisch brommend als een tuba. Het kwartet – waarschijnlijk 's werelds beste mondharmonica-act – vierde al wereldwijd triomfen en werd onder meer uitgenodigd voor het nieuwjaarsfeestje van Jools Holland.
za 12 mei, 23.00-0.00 uur: Sväng

Wereldmuziekplein Leidsche Rijn
In Leidsche Rijn, Utrecht, worden al vijf jaar wereldcultuurpleinen georganiseerd: zondagmiddagen in de buitenlucht met culturele en culinaire activiteiten rondom steeds een ander thema. Rasa verzorgt dit jaar de programmering van het ‘Europese’ muziekplein, op zondagmiddag 13 mei van 14.00 tot 17.00 uur. Met de Griekse blues van Katarina Tsiridou, sensuele Spaanse zang en dans van Brisa Flamenca, en een surpise-act.
Adres: Ab Harrewijnstraat, Utrecht
zo 13 mei, 14.00 uur: Katarina Tsiridou - Griekse blues
zo 13 mei, 15.00 uur: Brisa Flamenca - sensuele Spaanse zang en dans
zo 13 mei, 16.15 uur: Surprise-act



Meer informatie en tickets op de festivalpagina van Rasa.nl.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024