Rodrigo y Gabriela & C.U.B.A.
Buika
Fatoumata Diawara
Oumou Sangaré & Béla Fleck
Blue Flamingo
Michel Camilo
Oguz Büyükberber
Seun Kuti
Miguel Zenón
Paco de Lucía
Rodrigo y Gabriela
World music programmering jazzfestivals North Sea Jazz en Gent Jazz zondag 6 mei, 2012

Zondag 8 juli staat het Congo-podium van North Sea Jazz in het teken van world met onder anderen Oumou Sangaré en Buika. Donderdag 5 juli is dé dag is om Gent Jazz te bezoeken, met Paco de Lucía en Miguel Zenón. Beide festivals presenteren het Cuba-project van Rodrigo y Gabriela. Maar hebben natuurlijk nog veel meer in petto.


Gent Jazz strekt zich uit tussen 5 en 14 juli, North Sea Jazz concentreert zijn programma traditioneel in drie dagen op dertien podia tegelijk.

North Sea Jazz, zondag 8 juli world dag
De programmeurs van North Sea Jazz verdelen de world music-geneugten als altijd keurig over de drie dagen dat het festival duurt, maar het zwaartepunt ligt dit jaar op het Congo-podium op zondag 8 juli, waar achtereenvolgens het Surinam Music Ensemble, Buika, Fatoumata Diawara en Oumou Sangaré & Béla Fleck optreden. De Spaanse Concha Buika komt dit keer met pianist, bassist en cajónspeler. Het Surinam Music Ensemble is herenigd en heeft een stergastspeler in de persoon van blazer Bennie Maupin in de gelderen. Fatoumata Diawara is de grote nieuwe ster aan het world music-firmament. De medewerkers van MixedWorldMusic kozen haar debuutalbum Fatou tot beste cd van 2011. Lees hier een ouder interview met haar op onze site.

Oumou Sangaré & Béla Fleck, zondag 8 juli
Een bijzonder project is dat van de Malinese zangeres Oumou Sangaré en banjospeler Béla Fleck. Fleck ontmoette Sangaré in 2005. In dat jaar bracht de New Yorker een bezoek aan West-Afrika, waar de banjo zijn oorsprong vindt, om met vele muzikanten uit die regio samen te spelen. De Malinese superster Oumou Sangaré was er een van. Haar stem en het banjospel van Fleck kleurden geweldig, en Fleck en Sangaré werken sindsdien vaker samen. Taalkundige en muzikale barrières worden door het duo op indrukwekkende wijze geslecht. Ondersteund door de uitstekende vierkoppige band, met daarin Living Colour-drummer Will Calhoun. In de documentaire Throw Down Your Heart, waarin Flecks bezoek aan Afrika op de voet wordt gevolgd, is een duet te zien. Klik hier voor een fragment.

Blue Flamingo, zondag 8 juli
Op North Sea draaien dagelijks drie dj's in de Tigris. Het eerste blok op zondag 8 juli is voor Blue Flamingo. Congo Jazz is de tweede cd van de dj en 78-toerenplatenverzamelaar. Het album bestaat uit drie verschillende delen, gegroepeerd rond hot jazz, Congolese rumba en gospel. Lees hier het interview dat MixedWorldMusic met hem deed.

Michel Camilo, zondag 8 juli
Hij stond vaak op North Sea Jazz en heeft altijd gezorgd voor veel vuurwerk. Dat zil dit jaar niet anders zijn, met Lincoln Goines op contrabas, en de conguero die de grenzen van het congaspelen heeft verlegd, Giovanni Hidalgo. Ze zullen werk uitvoeren van het recente album Mano a Mano. Lees er hier alles over.

Turkse dag 'Gateway to the Orient', vrijdag 6 juli
Op vrijdag 6 juli zijn er in het kader van het 400-jarig bestaan van de Turks-Nederlandse betrekkingen twee speciale projecten: Dhafer Youssef gaat met zijn doorgewinterd Quartet een samenwerking aan met de Turkse klarinettist Huslu Senlendirici en de kanunspeler Aytac Dogan.
In Oguz Büyükberber with Tobias Klein, Wolter Wierbos, Simon Nabatov nodigt basklarinettist Büyükberber drie grote Europese musici uit. Hij staat bekend om zijn aparte improvisatietaal voor de basklarinet, waarvoor hij hedendaags gecomponeerde, en Turkse muziek mengt met het jazzidioom. In dezelfde zaal, waar de Oriënt de hele dag centraal staat, is er een concert van het duo Kamilya Jubran / Werner Hasler. Zangeres Jubran is Palestijnse en bespeelt ook de ud; Hasler speelt trompet en elektronica. Daarna volgt een optreden van een gelegenheidstrio van de Syrische klarinettist Kinan Azmeh, de Sri Lankaanse pianist Dinuk Wijeratne en trompettist Eric Vloeimans.

Nog meer world op North Sea Jazz, vrijdag 6 juli
Ook op vrijdag 6 juli komt Esme Redzepova, de zigeunerkoningin van Macedonië, zingen. Zij omarmt vele volkstradities. Het maakt haar niet uit of ze buiten de grenzen van de Balkan treedt. Klinkt ze ergens 'helemaal Grieks', dan is zij op een ander moment even gemakkelijk 'puur Turks', Jiddisch of Bulgaars.  Aan het slot van de dag komt Blitz The Ambassador zijn energieke show opvoeren. De Ghanees-Amerikaanse hiphopartiest bracht onlangs zijn geweldig ontvangen album Native Sun uit. Bram Posthumus sprak met hem voor MixedWorldMusic. Lees hier het artikel.

After Party in Bird
In de Bird-club in Rotterdam vindt de officiële afterparty plaats. Seun Kuti draait er als dj, na 23.00 uur. Ook sessies met muzikanten van het festival.

Caribisch en Afrikaans op North Sea, zaterdag 7 juli
Op zaterdag 7 juli treden er twee grote acts aan, Rodrigo y Gabriela & C.U.B.A. (zie Gent Jazz) en Seun Kuti & Egypt 80. Lees het interview dat MixedWorldMusic deed met Seun Kuti. De latinjazz is niet heel ruim vertegenwoordigd deze editie van het festival. Het Harold López Nussa Quintet neemt de honneurs waar. Lees hier de juichende recensie over zijn jongste cd, El País de las Maravillas.

Gent Jazz, 5 tot 14 juli
Van 5 tot 14 juli organiseert Gent Jazz elke avond een aantal concerten.

Miguel Zenón Quartet, donderdag 5 juli
De openingsavond is world-georiënteerd, met het Miguel Zenón Quartet en de groep rondom Paco de Lucía.
Altsaxofonist Miguel Zenón wordt beschouwd als een van de toonaangevende saxofonisten van zijn generatie. Hij maakt een spannende mix van de Latijns-Amerikaanse traditie, meer bepaald de Puerto Ricaanse, en jazz. Op zijn jongste album Alma Adentro, een hommage aan het Puerto Ricaanse songbook, exploreert hij de muziek van legendarische componisten uit dit land.

Paco de Lucía, donderdag 5 juli
De legendarische flamencogitarist Paco de Lucía vernieuwde het genre en tekende voor de flamenco nuevo. Hij ging geregeld op een kruispunt staan waar klassiek, jazz en fusion elkaar ontmoetten. Met zijn band bouwt hij verbluffende muzikale constructies, laat hij een vuurwerk van buleria’s, weergaloos gitaarspel, opwindende ritmes, diep gezang en meeslepende dans los. Danser is niemand minder dan de al even legendarische Farruco.

Rodrigo y Gabriela & C.U.B.A., vrijdag 13 juli
Voor hun vijfde plaat, Area 52, trokken de twee vingervlugge gitaristen naar Cuba, waar hun akoestische gitaren zich mengden met Cubaanse invloeden. Het was hun eerste album in samenwerking met een andere groep muzikanten. C.U.B.A is een dertienkoppig Cubaans orkest, samengesteld uit de beste muzikanten uit Havana. Op Area 52 werden negen eerder uitgebrachte nummers herschreven. Het is zowel wereld- als rockmuziek, aangevuld met Spaanse en klassieke invloeden. Het vuur in de muziek van Rodrigo y Gabriela komt voort uit hun passie voor metal. De twee startten zeven jaar terug in Ierse pubs met covers van bekende hardrocksongs. Covers van Tool, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, en metalinvloeden komen nog geregeld terug tijdens hun optredens. De band staat ook op North Sea Jazz (7 juli).

North Sea Jazz, 6-7-8 juli, Ahoy', Rotterdam
Zie het volledige programma op www.northseajazz.nl

Gent Jazz
, 4-15 juli, terreinen van De Bijloke, Gent
Zie het volledige programma op www.gentjazz.be 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024