Yom & Wang Li
Moscow Art Trio
Michel Godard
Julia Charkova
Sanem Kalfa
Baraná Wereldjazz Festival in Rasa, Utrecht 26 en 27 april met Yom & Wang Li, Moscow Art Trio, Michel Godard Trio en meer maandag 26 maart, 2012

Twee mooie lange avonden, de laatste donderdag en vrijdag van april, in twee zalen van het Utrechtse Rasa. Met in volgorde van opkomst op 26 april Duo Paul Pallesen & Alan Purves, Baraná Quintet & Sanem Kalfa, Michel Godard Trio met Ecoute le Vent, en het Moscow Art Trio, en op 27 april de Baraná Festival Workshopband, Julia Charkova, Duo Yom & Wang Li, Baraná Elektro Shaman, en de afsluiting met dj Dr. Goldfinger.


De Turks-Nederlandse formatie Baraná presenteert in samenwerking met Rasa gedurende twee dagen het internationale Baraná Wereldjazz Festival. Dit festival beweegt zich op het grensvlak tussen wereldmuziek en geïmproviseerde muziek. De band Baraná is het resultaat van ontmoetingen rond zanger Behsat Üvez en saxofonist Steven Kamperman. Ook tijdens het festival staat het begrip ontmoeting centraal: niet alleen tussen verschillende muziektradities, maar ook tussen publiek en musici.
Tussen de hoofdacts door is er bijvoorbeeld plek voor spontane ontmoetingen tussen musici uit verschillende ensembles. Grote namen als het Moscow Art Trio, Michel Godard's Trio Ecoute le Vent (met o.a. Jarrod Cagwin en Linda Bsiri), Duo Wang Li & Yom, en de inmiddels wereldbefaamde Nederlandse cellist Ernst Reijseger, die te horen zal zijn met Baraná in het project Elektro Shaman. Ook jong talent is te horen, zoals bijvoorbeeld de Turkse zangeres Sanem Kalfa (winnares Montreux vocalistenconcours 2010) en de Siberische zangeres Julia Charkova.

Smeltkroes Europa: donderdag 26 april
De eerste festivaldag staat in het teken van Smeltkroes Europa. De ontmoeting tussen gitarist Paul Pallesen en de Schotse percussionist Alan Purves opent het festival. Daarna volgt een optreden van het Baraná Quintet, dat samen met de Turkse zangeres Sanem Kalfa improvisatiemuziek ten gehore brengt, met wortels diep in de Turkse traditie. Daarna is het de beurt aan de Franse tuba- en serpentspeler Michel Godard, die met zijn trio Ecoute le Vent met percussionist Jarrod Cagwin en zangeres Linda Bsiri de muzikale en geografische grenzen van de wereldjazz opzoekt. Het Moscow Art Trio sluit de avond af. Met Russische volksmuziek als uitgangspunt brengt het inmiddels legendarische trio sprankelend eigenzinnige, naar minimal music neigende muziek.

19.00 uur: Voorprogramma Duo Paul Pallesen - Alan Purves
19.30 uur: Baraná Quintet & Sanem Kalfa
20.50 uur: Michel Godard Trio - Ecoute le Vent
22.10 uur: Moscow Art Trio


Sjamanistisch Azië: vrijdag 27 april
De tweede festivaldag geeft volop aandacht aan sjamanistisch Azië. De avond wordt geopend met een optreden van de speciaal voor het festival opgerichte Baraná Festival Workshopband. Daarna maakt het jonge Siberische talent Julia Charkova haar opwachting op het hoofdpodium. Zij laat traditionele keelzang horen van de Khakassen, een Oud-Turks nomadenvolk in Siberië, waarbij ze zichzelf begeleidt op de citer. Het programma gaat verder met een optreden van het Duo Yom & Wang Li, respectievelijk op klarinet en mondharp.
De avond wordt afgesloten met Baraná Elektro Shaman, een spiksplinternieuw project waarin Baraná op zoek gaat naar de sjamanistische wortels van de Turkse muziek, maar dan verpakt in een vette elektrische sound. Na afloop is er gelegenheid om te dansen op een dj-set door Dr. Goldfinger.

19.00 uur: Baraná Festival Workshopband
19.30 uur: Julia Charkova
20.50 uur: Duo Yom & Wang Li
22.10 uur: Baraná Elektro Shaman
aansluitend: clubavond met dj Dr. Goldfinger

Wang Li & Yom
De Chinese mondharpspeler Wang Li en de Franse klarinettist Yom vormden bijna een komisch duo in het interview dat Koen Schouten hen afnam i de Mixed Media Lounge, tijdens Music Meeting 2011. Inclusief een intense vertolking van Apocalypse.
Luister hier naar de opnames met Wang Li & Yom.


Spotify-playlist van de festivalacts
Luister hier naar de muziek van het festival op de Spotify-playlist van MixedWorldMusic.

Videoplaylist van de festivalacts
Bekijk de videoplaylist op ons YouTube-kanaal.

Festivalbuffet
Op beide dagen wordt er een speciaal festivalbuffet geserveerd voor slechts € 12,50. Aanmelden hiervoor kan via tickets@rasa.nl (vóór maandag 23 april).

Meer informatie en tickets
www.rasa.nl
www.barana.nl

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024