Trebunie-Tutki & Quintet Urmuli – The Spirit of the Mountains (Duch Gór)26 maart, 2017

UZF / Xango

Sommige landen zijn zo trots op hun muzikale erfgoed dat ze er een speciale ‘koninklijke familie’ op na houden. In Engeland is dat sinds vele jaren het gezinsensemble WatersonCarthy, met als kernleden Norma Waterson, Martin Carthy en hun dochter Eliza. Iets dergelijks vinden we ook in Polen. Daar geldt de familie Trebunie-Tutki uit het Tatragebergte al decennia lang als het neusje van de zalm als het op traditionele Poolse volksmuziek aan komt. Zelfs lang vóór de val van de muur waren zij een vaste waarde in het Poolse medialandschap, ondanks de sovjetgewoonte om de onderdanen op te zadelen met van staatswege vormgegeven nepfolklore.
Ooit bracht Trebunie-Tutki uitsluitend onversneden traditie, maar al in de jaren negentig gingen ze onder de voortvarende leiding van ‘pa’ Wladyslaw Trebunia een uiterst succesvol samenwerkingsverband aan met de Jamaicaanse Twinkle Brothers. Er zouden diverse grensverkenningen volgen, onder meer met de rockformatie Kinior Future Sound.
Op Trebunie-Tutki’s nieuwste cd Duch Gór (The Spirit of the Mountains) wordt de door jachtig en hoekig gefiedel voortgedreven jubelzang uit het Tatragebergte gekruist met de traditionele polyfonie van een ander bergvolk, de Georgiërs uit de Kaukasus. Op papier lijkt de combinatie met de scherp gesneden keelzang van de Polen en het licht omfloerste, donkerder getinte timbre van de Georgiërs een lastige, maar dat blijkt in de praktijk geen enkel probleem op te leveren. Eerder krijg je de indruk dat beide tradities moeiteloos samenvloeien, waarbij de hemelbestormers uit de Tatra en de stevig geaarde Kaukasiërs elkaar mooi in balans houden. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht