Banda Nella Nebbia – idem8 januari, 2017

UZF / Xango

Uit het land van de Warsaw Village Band, het Saint Nicolas Orchestra en andere verrassende artiesten op het vlak van de neo-folk krijgen we nu een heuse big band opgediend. Het tienkoppige monster dat luistert naar de naam Banda Nella Nebbia, is een geesteskind van bassist Franciszek Szpilman. Niet alleen schreef hij alle stukken en arrangementen, als bassist is houdt hij zich verre van de gebruikelijke dienstbare rol en gaat zijn mannen voor als spits. Naast de gebruikelijke bezetting van koper en riet, waarvan het zwaartepunt dankzij tuba en bastrombone lager ligt dan gebruikelijk, horen we exoten als mandoline en ûd, plus natuurlijk de bastgitaar van de grote leider.
Het gaat er meestal heftig aan toe bij Banda Nella Nebbia. Hoewel: schetterend koper, geschraagd door beukend slagwerk, maakt op de meest onverwachte momenten plaats voor fijnmazig getokkel op mandoline of Arabische luit. En natuurlijk steeds weer die vet grommende bas van Szpilman. Als er al Poolse folklore in de muziek van de Banda verscholen zit, haal je die er zeker niet zomaar uit. De pastiche die Szpilman en zijn tiental ons voorschotelen, klinkt eerder zappaesk. (Ton Maas)


<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:album:1fVjqxXJ3YBEAX6HEcr1pw" width="640" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>




«« terug naar overzicht