SANS – Live3 juni, 2014

Cloud Valley / eigen beheer

Met zijn elektrisch versterkte citer en exotische blaasinstrumenten als de Chinese bawu en de Slowaakse fujara (herdersfluit) is Andrew Cronshaw al decennia lang een buitenbeentje in de folkwereld. Enkele jaren geleden zorgde hij voor een sensatie met de cd Ochre, waarop hij traditionele Engelse melodieën als vertrekpunt nam voor improvisaties volgens de principes van de klassieke Arabische muziek met haar maqams. Ondanks de vreemde klankkleuren bleef Cronshaw daardoor de eenstemmigheid van Britse folktraditie meer trouw dan tegenwoordig gangbaar is.
Van de medewerkenden aan dat album is de Australische rietblazer Ian Blake (sopraansax en basklarinet) opnieuw van de partij. Ook de Finse zangeres Sanna Kurki-Suonio en de Armeense dudukspeler Tigran Aleksanyan behoren tot Cronshaws vaste muzikale vriendenkring, maar het aldoor groeiende groepsgevoel van het huidige viertal gaf aanleiding tot een nieuwe, gezamenlijke naam.
Met uitzondering van Peter Pan, een compositie van Kurki-Suonio, bestaat het repertoire van SANS uit traditionele Finse melodieën, die op de voor Cronshaw typerende wijze ongehaast en bedachtzaam worden omspeeld. Statig en sierlijk, hoewel soms ook eventjes dartel en uitgelaten, kringelen de lijnen uit stembanden, rieten en snaren doorelkaar heen. De voortreffelijke live-registratie doet geen enkele afbreuk aan de ragfijne transparantie van het samenspel, waarin stilte evenzeer gekoesterd wordt als geluid. (Ton Maas)






«« terug naar overzicht