Lilian Vieira - Lilian Vieira21 december, 2013

Coast to Coast

Na tien jaar intensief touren laste de Nederlandse brazilectroformatie Zuco 103 in 2009 een pauze in. De stralende frontvrouw, zangeres Lilian Vieira,  gebruikte de tijd van herbezinning onder meer voor het opnemen van haar eerste, titelloze debuutalbum, die hoog scoort op de jaarlijstjes van diverse MixedWorldMusic-medewerkers. 
Geïnspireerd door muzikale helden als Jorge Ben, Trio Mocotó en Tim Maia, die in haar jeugd in Brazilië dagelijks op de radio te horen waren, levert Lilian Vieira een sterke cd af, die zowel haar leven in Brazilië als in ons land documenteert.
Het album begint met het romantische Nunca, door haar moeder a capella gezongen in huiselijke kring, en eindigt met de zegen van haar vader, Bença Pai. Veel persoonlijker kan het niet. Tussendoor klinken negen nummers in de grote sambasoultraditie. Middelpunt is Lilian Vieira, die lekker los en volkomen naturel zingt. Wat blijft het toch een genot om naar haar te luisteren! Wat dit album ook tot zo’n succes maakt zijn de pakkende melodieën, zoals Longe, Tambor Dela en Entrar na Minha, die direct  tot dansen uitnodigen. Hulde aan haar uitstekende begeleiders, waaronder producer en toetsenist Wibaud Burkens (tevens producer van Jungle By Night), Marijn van der Linden (cavaquinho), drummer Enrique Firpi, Trio Mocotó-percussionist João Parahyba, gitarist Ilja Reijngoud en de volvette Special Request Horns, die herinneren aan de blazers van Earth, Wind & Fire. Vieira tekende voor alle composities en teksten, die veelal over de liefde handelen. Met elf nummers is het album wat aan de korte kant, maar volgens Lilian Vieira is het precies goed zo. ‘De cirkel is rond’, verklaarde ze na afloop van de opnames. Een heerlijk album! (Bas Springer)

Beluister de cd op Spotify.




Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht