Linda Thompson - Won’t Be Long Now19 december, 2013

Topic / Music & Words

‘Martin Scorsese die dacht dat ik dood was… Beroemder zal ik wel nooit worden!’, grapt Linda Thompson in de bijsluiter van haar nieuwe cd. Het leidde tot een verzoek van de grote regisseur om een lied op te nemen voor de soundtrack van Gangs of New York. Daartoe werden de Abbey Road Studios afgehuurd, inclusief een compleet orkest. Op droge toon beschrijft Thompson vervolgens hoe ze het orkest wegstuurde voor een theepauze en vervolgens met alleen zoon Teddy op gitaar het nummer opnam, in één take. Paddy’s Lamentation werd daarmee een van de meest indringende stukken van de plaat.
Maar ook de rest mag er wezen. Linda Thompson omringde zich met geweldige muzikanten van beide zijden van de oceaan, onder wie de Britse folkiconen Martin Carthy, Eliza Carthy, Dave Swarbrick en John Kirkpatrick, en van Amerikaanse zijde banjovirtuoos Tony Trischka en zangeres Susan McKeown. Bovendien kon ze putten uit een imposante familiepool, met inmiddels twee generaties nakomelingen en niet te vergeten ex-echtgenoot Richard Thompson.
Omdat de opnamen op diverse plaatsen zijn gemaakt, met per nummer een andere ‘cast’ van begeleiders en zelfs een andere producer, zou je verwachten dat de cd weinig cohesie vertoont. Maar dat valt mee. En dan die stem, die vanaf de allereerste inzet warme herinneringen oproept aan het legendarische duo Richard & Linda Thompson. Balsem voor de ziel. (Ton Maas)

Beluister de cd op Spotify.

 




«« terug naar overzicht