Family Atlantica - Various artists22 oktober, 2013

Soundway / Xango

Met een showcase op de prestigieuze wereldmuziekbeurs Womex 2013 in Cardiff staat de groep Family Atlantica aan de vooravond van internationale erkenning. Dit boeiende gezelschap rondom de Engelse producer en percussionist Jack Yglesias (The Heliocentrics) en de Venezolaanse  zangeres Luzmira Zerpa presenteert  op haar gelijknamige debuut één grote, dampende, zeer kruidige trans-Atlantische stoofpot. Naast uit Venezolaanse tambor en tonada, en Cubaanse rumba, put dit energieke collectief inspiratie uit Nigeriaanse afrobeat, Ghanese highlife, Marokkaanse gnawa, calypso, cumbia, psychedelia, Ethiopische muziek en spirituele jazz. Het instrumentarium is al even divers en omvat naast Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse percussie ook kora, gaita (fluit), guembri (eeuwenoude Marokkaanse basgitaar), viool, cello en elektrische gitaren. Bij zo’n overdaad aan stijlen en instrumenten ligt altijd het gevaar van ontsporing op de loer, maar bij Family Atlantica valt alles goed op z'n plaats.
In het openingsnummer Fly through the Lightning To Speak with the Sun wordt direct de toon gezet met opzwepend percussiespel van Kwame Crentsil en Afro-Colombiaanse vocalen. Als luisteraar voel je intuïtief aan dat er nog veel spannends gaat volgen. In Arena smelten Cubaanse rumbaritmes en Santeriavocalen samen met funky basloopjes en tintelend koraspel van Kadiale Kouyaté. Cumbacatiri is dampende latinjazz met  een heerlijk scattende Luzmira Zerpa, die gezegend is met een fraaie stem en op het podium helemaal los gaat. Haar opzwepende vocalen in El Negrero herinneren  aan Totó La Momposina, de Koningin van de Afro-Colombiaanse muziek. Escape to the Palenque biedt fascinerende ethiojazz met een gastrol voor de uitvinder van dit genre, de Ethiopische vibrafoonspeler Mulatu Astake. In Jaia zorgt de Senegalese zanger en bespeler van guembri Nuru Kane voor veel opwinding, terwijl saxofonist Wayne Francis de longen uit zijn lijf blaast. Een andere sterke gastrol is weggelegd voor Havana’s beste rumbacollectief Yoruba Andabo, dat in meerdere nummers te horen is.
Internationale samenwerkingsprojecten waarbij Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Afro-Caribische stijlen samenvloeien zijn de laatste jaren niet ongebruikelijk. Wat Family Atlantica tot zo’n succes maakt is dat hun trans-Atlantische kruisbestuiving zo volkomen natuurlijk klinkt. (Bas Springer)

Beluister de cd op Spotify.



Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht