Vieux Farka Touré - Mon Pays24 september, 2013

 Six Degrees / Coast to Coast

Na zijn samenwerkingsproject met de Israëlische zanger-pianist Idan Raichel keert de Malinese zanger-gitarist Vieux Farka Touré op zijn nieuwe cd terug naar zijn geboorteland. Het album, toepasselijk Mon Pays geheten, is een hommage aan Mali, dat de afgelopen jaren het toneel was van extremistisch geweld. Gelukkig is de rust (tijdelijk?) weergekeerd en Vieux Farka Touré houdt op Mon Pays dan ook een hartstochtelijk pleidooi voor vrede en eenheid in zijn land. Opvallend is de samenwerking met kora-speler Sidiki Diabaté, zoon van Toumani Diabaté, die op In the Heart of the Moon (2005) spannende duels uitvocht met Vieux’s vader Ali Farka Touré. Hoewel Mon Pays alweer de vijfde solo-cd van Vieux Farka Touré is, is zijn legendarische vader nooit ver weg. Zo is Safare een compositie van Ali Farka Touré, en klinken in bijna alle songs echo’s door van deze in maart 2006 overleden desertbluesgrootmeester.
Vieux is gezegend met een fraaie, melodieuze stem en weet prachtige klanken te ontlokken uit zijn gitaar. Bijgestaan door diverse Malinese muzikanten, waaronder violist Abdoulaye Hama Sarr, Ganda Tounkara op ngoni en de al eerder genoemde Sidiki Diabaté maakt hij grote indruk met authentieke Malinese blues. Een van de prijsnummers is het instrumentale Doni Doni met een hoofdrol voor de prachtig solerende Diabaté, die in de laatste tonen van dit nummer zowaar een verkeerde snaar beroert. Yer Gando met door merg en been gaande vraag-en-antwoordvocalen doet je beseffen hoe goed Vieux is: héél goed dus! En zo gaat het tien nummers door. Kele Magni heeft een onweerstaanbare desertbluesgroove, met een niet te onderschatten rol voor kalebasspeler Souleymane Kane, die het fundament legt voor de op drift geraakte Vieux. Allah Wawi kenmerkt zich door een heerlijk loom ritme dat we van Ali kennen, terwijl het meditatieve Peace een simpel gehouden, maar ó zo mooi instrumentaal pleidooi voor vrede is. Minst boeiende nummer is de afsluiter Ay Bakoy met voortkabbelend pianospel van Idan Raichel.
Conclusie: de muzikale erfenis van Ali Farka Touré is nog alom aanwezig bij Vieux, maar dat mag nauwelijks een bezwaar heten bij zulke prachtige muziek. (Bas Springer)

Beluister de cd op Spotify.

 


Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht