The Rough Guide to Latin Psychedelia / Los Destellos - Various artists16 september, 2013

World Music Network / Music & Words

Psychedelisch is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Zeker in combinatie met muziek bestaan er compleet verschillende opvattingen over wat 'psychedelisch' hoort te zijn. De een zweert bij uitwaaierende hallucinerende trips à 
la Gong en Pink Floyd, de ander vindt een ruige gitaarlick à la Hendrix of een flippend orgel al voldoende voor het predikaat psychedelisch. The Rough Guide to Latin Psychedelia valt vooral binnen categorie twee, maar rekt de definitie nog wat verder op. Waarom zouden gedegen latintracks als Psychedelic Baby van het Joe Cuba Sextet of Cloud Nine van Johnny Rivera op deze compilatie thuis horen Vanwege de titel? Vanwege de tekst? Ondanks deze kanttekening en het feit dat de geest-blootleggende variant zwaar in de minderheid is, valt er op Latin Psychedelia voldoende te ontdekken. Het gitaar gedreven Dame un Tipi van Frankie Dante & Orquesta Flamboyan con Larry Harlow bijvoorbeeld, of  de percussieve latinrock track A Drink of Two van Wild Wind, om er slechts een paar aan te stippen.
Als bonus is een cd van Los Destellos toegevoegd, vooral bekend van hun chicharepertoire. Gitarist en bandleider Enrique Delgado staat immers bekend als vader van deze Peruviaanse cumbia. Maar The Rough Guide to Los Destellos laat horen dat de groep veel meer genres beheerst, zoals latinrock, boogaloo, guajira en andere tropische stijlen, met als constante factor de dominante gitaar van Delgado. Hoewel naast het bekende Guajira Sicodelica tracks zoals Onsta la YerbitaVolanda con Destellos en El Electrico wel degelijk positief verrassen, is het gehalte psychedelica ook hier duidelijk onder de maat. Maar wie weet doet een pretsigaret wel wonderen. (Francis de Souza)

Beluister de cd op Spotify.





«« terug naar overzicht