Eva Quartet & Hector Zazou - The Arch27 februari, 2013
Elen Music

Dat de Franse producer en klankmenger Hector Zazou destijds – 2008 – in het harnas stierf, wordt fraai geïllustreerd in de liner notes van dit laatste, postuum verschenen album. In zijn studioboekhouding had Zazou precies bijgehouden welke musicus op welke track te horen is, behalve dan de vier drummers/percussionisten die aan het project deelnamen. Het imposante rijtje credits onder elke titel eindigt dus noodgedwongen met een sterretje en dan de namen van het slagwerkende viertal.
The Arch is in alle opzichten een klassiek Zazou-album. Er is een thema – in dit geval de Bulgaarse dameskoorzang in de traditie van Le Mystère des Voix Bulgares – en er is een indrukwekkende cast van participanten uit de meest onverwachte hoeken en gaten. Behalve een aantal Bulgaarse coryfeeën heeft Zazou zich verzekerd van de medewerking van onder anderen Bill Frisell, Nils Petter Molvaer, Ryuichi Sakamoto, Laurie Anderson, Carlos Nuñez en Robert Fripp. En alsof dat nog niet stoer en exotisch genoeg was, zijn ook nog de Armeense dudukspecialist Djivan Gasparyan en de Indiase khayalzangeres Kaushiki Chakrabarty opgetrommeld. Centraal staat het sublieme Eva Quartet, rechtmatig erfgenaam van het oorspronkelijke Bulgaarse Mysterie.
Hector Zazou toont zich eens te meer een meester in het creëren van bedwelmende melanges door subtiel contrasterende ingrediënten op gedurfde wijze te combineren. In Gospodi Pomiluy, een bijna gregoriaans koraal, wordt het statig galmende dameskwartet geïnterrumpeerd door Laurie Anderson's kenmerkende parlando geprevel, dat dankzij close miking bijna in je oor kruipt. Misschien nog wel spannender is het contrast tussen de strakgelijnde Bulgaarse samenzang en de gracieus microtonaal meanderende stem van Chakrabarti in Dostoino Est. Medeproducer Dimiter Panev heeft uit respect voor Zazou lang geaarzeld om het project te voltooien, maar heeft dat gelukkig uiteindelijk toch gedaan, geheel in de geest van de onverwacht overleden meester. (Ton Maas)

 


«« terug naar overzicht