Altın Gün - Aşk 1 april, 2023

Aşk is alweer het vijfde album van Altın Gün, dat in 2016 werd opgericht door bassist Jasper Verhulst. Op reis in Istanboel ontdekt hij de Anatolische rock uit de jaren zeventig, waarin psychedelische rock, funk en traditionele Turkse muziek tot een opwindende muzikale cocktail gemengd worden. Via Facebook ging Verhulst op zoek naar Turkse muzikanten voor een aantal optredens. Zo vond hij sazspeler en zanger Erdinç Ecevit Yıldız en zangeres Merve Daşdemir. Dat er een zangeres bij moest, was meteen duidelijk, omdat Verhulst vooral onder de indruk was van de platen van Selda Bağcan.

Het bleef echter niet bij een paar optredens. In vrij korte tijd groeide Altın Gün uit tot een van de meest actieve livebands van Nederland. En niet alleen binnen de landsgrenzen: juist in Turkije kan het zestal ook op veel waardering rekenen. Wanneer een Turkse muzikant hoort dat ik uit Nederland kom, is de eerste vraag stelselmatig of ik Altın Gün ken. Verder tourde de band al verschillende keren door Noord-Amerika en trad de band onlangs zelfs in Japan op. In 2019 werd tweede album Gece (nacht) zelfs genomineerd voor een Grammy. Altın Gün is duidelijk zijn niche overstegen. En hoe kan het ook anders met zulke sterke donkere grooves en onweerstaanbare melodieën?

Na het opvallend synthesizergerichte Yol klinkt Altın Gün op Aşk (Turks voor liefde) gelukkig weer als de fantastische liveband die het is. Toch laat het zestal op hun vijfde studio-album een interessante ontwikkeling horen in hun interpretaties van oude Turkse folk- en rocksongs. Geliefd zijn hun psychedelische funkgrooves - en terecht - maar Altın Gün laat horen veel meer in zijn mars te hebben. Op het subtiele Dere Geliyor laat nieuwkomer Thijs Elzinga horen hoe je met slechts een handvol noten op gitaar een sfeer kunt neerzetten en de spacey ballade Güzelliğin On Para Etmez is heel afwijkend, maar daardoor des te mooier. Voor wie op dansbare grooves kickt is er echter ook genoeg te genieten op Aşk. (Kevin Pasman)

 

 




«« terug naar overzicht