Marinah & Chicuelo – Sintonias29 november, 2016

Taller de Music / Montuno

Klinkt leuk, zo'n illuster duo, maar daar had zeker ook de naam van Carlos Sarduy aan toegevoegd moeten worden. Die bepaalt minstens voor de helft de sfeer op Sintonias met zijn flamboyante muzikale aanwezigheid op trompet, toetsen en conga's.
Marinah - de voormalige zangeres van de baanbrekende, inmiddels opgeheven Catalaanse flamenco/rumba groep Ojos de Brujo, die op het laatst zoveel Cubaanse klanken in haar nummers stopte - heeft er zin in. Haar herkenbare en temperamentvolle stemgeluid drukt meteen een stempel op deze verrassende cd.
Met meester-flamencogitarist Chicuelo, een van de meest gevraagde muzikanten van dit moment die bij Enrique Morente, Miguel Poveda en El Cigala zijn bijzondere gitaarstijl liet horen, heeft ze een gepassioneerd muzikaal pact gesloten dat alle kanten uitwaaiert. Chicuelo is duidelijk op zijn plaats in deze sterk Cubaans getinte flamencocrossover, net als overigens bassist Javi Martin (ex-Ojos de Brujo) en percussieman David Dominguez. Gezamelijk vormen ze een sterk team, met dito resultaat. De energie straalt ervanaf op Sintonias, vooral in jams als Habanera en de explosieve openingstrack Afrobeat. Iedereen krijgt volop de kans zijn kunnen en creativiteit te etaleren op dit heerlijk zonnige album, waar latin, jazz, flamenco, en de opzwepende rumba catalana een doorgroefde samenwerking met elkaar aangaan. Habanera is een instrumentaal huzarenstuk, een fascinerende jam waarin bassist en percussionist zich mogen misdragen en lekker hun gang gaan. Bajo La Luna drijft op een sprankelende  druppelpiano en op bongo's. Optimaal samenspel tussen piano en gitaar horen we in de rumba Dos Bailes, met geleidelijk aan meer inmenging van de trompet. (Pieter Franssen)






«« terug naar overzicht