Shantel - Viva Diaspora30 september, 2015

Essay / Coast to Coast

Na de even curieuze als onbegrijpelijke popplaat Anarchy & Romance was het even stil rond de Duitse balkanbeatpionier Shantel en werd met angst en beven gewacht op zijn volgende move. En wat blijkt? Shantel is met Viva Diaspora, een prima ‘Griekse’ plaat, terug op het juiste Balkanspoor en klinkt bij flinke vlagen weer catchy en vertrouwd. Het is al lastig om niet te blijven hangen in de Grieks-Anatolische openingstrack Eastwest/Dysi ki Anatali, een ouderwets opzwepend duet met de jonge Griekse zangeres Areti Ketime, uitmondend in een balkanbrasspolka.
Stefan Hantel liet zich inspireren door de Griekse crisis en nodigde nog meer Atheense muzikanten uit, zoals de band Imam Baildi. Na het gedateerde Disko Devil, gebaseerd op Out of space van The Prodigy, komen we bij track zes op de zwoele trompetjes van de Rio-Bucovina Dub weer in de hosmood, maar echt lekker wordt het in de traditionele Griekse track Nikolaki Mou Amanes.
Vergeet wat loze reggae, disco en r&b en je gunt deze Duitser het voordeel van de twijfel. De Bucovina-club mag straks met opgeheven hoofd de Nederlandse en Belgische podia weer ‘onveilig maken’ zoals dat heet. 15 november in Leeuwarden (Neushoorn), 17 november Leuven (Depot), 18 november Luik (Reflektor), 2 december Den Haag (Paard), 3 december Groningen (Vera), 4 december Amsterdam (Melkweg), 5 december Utrecht (Tivoli), 6 december Breda (Mezz). (Dieter van den Bergh)





«« terug naar overzicht