Amsterdam Klezmer Band Oyoyoy20 maart, 2016

Coast To Coast

De Amsterdam Klezmer Band (AKB) viert het twintigjarig (jazeker!) bestaan met een in ‘prachtband’ gestoken dubbelaar: een cd (hun veertiende alweer) met nieuw repertoire dat teruggrijpt op de inspiratiebronnen van weleer en een ep met remixen door bevriende muzikanten. In het eigen persbericht heet het dat die bijdragen ‘de traditionele muziek fris, urgent en dansbaar maken’. Beetje raar eigenlijk, want hoe zou je de nog-niet-geremixte muziek van de AKB anders willen typeren? Die klinkt na twintig jaar nog altijd even fris als ooit tevoren en met een urgentie die het lastig maakt stil te blijven zitten.
Maar de AKB is natuurlijk ook méér dan dat. Het collectief omvat niet alleen zeven uiterst bekwame instrumentalisten en twee uit duizenden herkenbare zangers, maar telt evenzoveel componisten en arrangeurs die zich niet laten ringeloren door welke genrepolitie dan ook. De joodse en oosteuropese wortels worden nergens verloochend, maar met het predikaat ‘klezmer’ doe je deze enerverende en uitdagende muziek schromelijk tekort. Folko’s Groove van accordeonist Theo van Tol is hiervan een sprekend voorbeeld: onmiskenbaar balkanees, maar zoals je het daar niet gauw zult horen. Dit zijn party animals die hebben doorgeleerd!
Ook al voegen de remixes misschien wat minder toe dan de eerder genoemde loftrompet suggereert, zitten er aardige zij-inkijkjes bij. De twee bijdragen uit eigen gelederen tonen aan dat je daarvoor niet eens buiten de deur hoeft te zoeken. Joop van der Linden’s remix van The Wicked Gasse is namelijk een van de leukste en meest verrassende. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht