Lamia Bèdioui / Solis Barki – Fin’amor21 februari, 2020

LBedioui Music

Het in Athene opgenomen Fin’amor kwam al een keer uit in 2006, maar werd in 2019 opnieuw uitgebracht in een remix. Op het album laat de Tunesische zangeres Lamia Bèdioui zich begeleiden door Solis Barki op verschillende percussie-instrumenten, waaronder darbuka, framedrums, bongos, chimes, talking drum en snaredrum.
Het eerste deel van het achttien nummers bevattende album, Ezzafi, bevat vier traditionele Palestijnse liederen die je meenemen naar een Palestijnse bruiloft. In de drie liederen van Anderleto neemt de betoverende stem van Bèdioui je mee naar de mythe van Landarik, bediende van de Merovingische prinses Fredegunda. De muziek komt echter voort uit de Sefardische traditie van Bulgarije en Bosnië. Hier gaat Bèdioui regelmatig de hoogte in met haar heldere stem. Mooi en subtiel is het a capella wiegelied.
Van de Sefardische muziek gaat Bèdioui in Lehwoua over naar de traditionele muziek van de Berbers van Algerije en naar de modernere raï. Bèdioui verbindt de diverse uit de Arabische wereld en het Midden-Oosten afkomstige muziekstijlen heel doeltreffend. De Berbermuziek klinkt ritmischer dan de voorgaande liederen. De raï-song Djat t’Hawwes is een zeer opzwepend nummer, terwijl ze hier meer praat dan zingt. Ellil Yitaouel Aleya, een traditioneel Egyptisch lied uit het begin van de twintigste eeuw, zingt ze heel gedragen, terwijl Dimitris Chiotis de Kretenzische lyra bespeelt.
Maar in de laatste zeven liederen van Fin’amor brengt Lama Bèdioui andere muzikale werelden tot leven: Gregoriaanse zang, traditionele muziek uit de Provence, en een Frans lied uit de dertiende eeuw. Gedurende de trilogie Metamorphosis worden zeer uiteenlopende muzikale tradities aaneengesmeed: een Eskimo melodie wordt gevolgd door traditionele zang uit Jemen en een melodie uit Lapland.
Die diversiteit aan traditionele stijlen zou een versnipperd album kunnen opleveren, maar de stem van Lama Bèdioui die zorgt voor een muzikale rode draad zoals Solis Barki daar met diverse percussie-instrumenten voor zorgdraagt. Bèdioui zingt in het Arabisch; in het boekje bij de cd zijn alle songs in het Engels en Grieks te lezen. Het album is uitgekomen op Bèdioui’s eigen label LBedioui Music, waarop ze ook haar vorige album Athamra (2015) heeft uitgebracht, met liederen uit het Middellandse Zee-gebied. (Rik van Boeckel)

 




«« terug naar overzicht