Mariachi Los Camperos – De Ayer Para Siempre17 oktober, 2019

Smithsonian Folkways / Music & Words

Het Amerikaanse label Folkways – inmiddels onderdeel van het Smithsonian Institute – speelde van meet af aan een belangrijke rol bij de emancipatie van minderheden in het gedrang. In de jaren vijftig en zestig ging het daarbij om zwarte bluesmuzikanten als Leadbelly en tegenwoordig hoort bij die missie ook een artieste als Kaia Kater, die stem geeft aan de slachtoffers van de Amerikaanse invasie van Grenada. Leuk dat het label zich nu ontfermd over een compleet genre waarvan je zou kunnen zeggen dat het in de verdrukking zit. In eigen land mag de Mexicaanse mariachimuziek nog altijd populair zijn, daarbuiten is het eigenlijk nooit echt gelukt. De stereotype wijze waarop mariachi’s in Hollywoodproducties worden afgebeeld met de obligate snorren en sombrero’s, heeft de zaak in elk geval geen goed gedaan.
Net als de Argentijnse tango is de mariachimuziek in de negentiende eeuw ontstaan als populair stedelijk genre, toen Spaanse theaterorkestjes werden voorzien van typisch Mexiaanse instrumenten als de guitarron(basgitaar). Hoewel de mariachi sinds 2011 op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco prijkt, moet het genre nog altijd opboksen tegen het vooroordeel dat het om kitscherig toeristisch amusement zou zijn. Het siert Jesus ‘Chuy’ Guzman en zijn Mariachi Los Camperos dat ze niet proberen zich daartegen te verzetten en de stereotypen voluit omarmen, inclusief de veelvuldig geslaakte ‘Olé’s’. Over geuzenmentaliteit gesproken! Ook voor de hoesfoto lieten de mannen zich vol trots portretteren in vol ornaat, dus mét snor en sombrero.
Dat gezegd hebbende, biedt dit album wel degelijk een complete staalkaart, die duidelijk maakt dat de mariachimuziek meer om het lijf heeft dan Hollywood ons wijs heeft gemaakt. (Ton Maas)






«« terug naar overzicht