A râse dè Têre – Djouwè!17 juni, 2020

Colophon / Xango

Het kost even wat moeite om te ontcijferen wat het hoesje van deze cd ons wil laten weten. Mijn voorlopige conclusie luidt dat À râse dè têre de naam van het groep muzikanten is, Djouwè! (al dan niet gevolgd door Jouez! als mogelijke vertaling) de titel en Arguèdènes de ondertitel, die vervolgens ter verduidelijking is voorzien van de sub-subtitel Airs à Danser Pour Cuivres. Ziezo – kunnen we tenminste verder...
Na het boekje (in drie talen) te hebben opengeslagen, neemt de duidelijkheid allengs toe. Argèdènes blijkt de Waalse benaming voor deuntjes of wijsjes te zijn, dus het gaat hier om danswijsjes voor koperblazers. Het koperkwartet dat we hier aan het werk horen en dat bestaat uit bügel, cornet, euphonium en bastuba, werd in 2005 opgericht door vier enthousiastelingen: een museumconservator, een psycholoog, een postbode en een huisschilder. Het repertoire waar de heren warm voor lopen, hebben ze deels geleerd van bejaarde muzikanten die vroeger naast hun normale betrekking als lid van de plaatselijke fanfare in klein verband speelden ter verpozing in de marge van een officieel concert. Het ging daarbij vooral om korte (volks)danswijsjes, zoals polka’s, schottischen en walsjes.
Die sfeer wordt hier liefdevol herschapen. Zo lomp als een fanfare kan zijn, zo lichtvoetig en zwierig wervelen de melodieën hier in het rond. Als je elke gedacht aan oubolligheid uit je hoofd verbant en je er gewoon aan overgeeft, word je er geheid blij van! (Ton Maas)


«« terug naar overzicht