Temenik Electric – Inch’Allah Baby11 november, 2017

eigen label / Xango

Deze Frans-Algerijnse combinatie rond zanger en gitarist Mehdi Haddjeri maakt een soort woestijnrock die zich qua sound onderscheidt van veel jonge Toearegbands zoals Tinariwen en Tamikrest. Het klankbeeld is hier voor de verandering nu eens niet ijl en scherp, maar eerder vet en funky. Misschien wel omdat niemand minder dan Justin Adams zich er tegenaan heeft bemoeid en verantwoordelijk was voor de mix.
Soms gaat het zoals in N’Touma, waar vingerwerk op de darbouka de weg bereidt voor scheurende rockgitaar en stampend slagwerk. Een enkele keer waan je je juist bij een nachtelijk kampvuur in de woestijn, als Mehdi de akoestische gitaar ter hand neemt en een bijna zwoele ballade inzet.
Voortdurend wordt gerefereerd aan de traditie, bij ‘monde’ van instrumenten als rebab en fluit, maar telkens weer nemen zwaar vervormde gitaren en andere eigentijdse klankbronnen het roer over.
Variatie genoeg dus om de luisteraar te blijven boeien, zou je denken. Dat dat toch niet echt wil lukken, is te wijten aan Haddjeri’s matige kwaliteiten als zanger. Daar krijg je na een paar tracks toch wel genoeg van. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht