Quantic: musica de Colombia 3.0 Magnetica live in Rotterdam, Amsterdam en Brussel4 juli, 2014 Will Holland aka Quantic: Britse digitale duizendpoot rekt op 'Magnetica' zijn Colombiaanse invloedssfeer verder op tot in Brazilië, Jamaica, Angola en Ethiopië. Hij komt vanaf 11 mei met liveband zijn nieuwe album presenteren in Bird, Rotterdam, de North Sea Jazz Club, Amsterdam, en VK Concerts in Brussel.
Estrella Morente's ode aan haar vader Enrique Flamencozangeres presenteert 'Autorretrato' tijdens tournee14 maart, 2014 Ze is een van de grote flamencozangeressen van deze tijd. Deze dochter van de beroemde Spaanse flamencozanger Enrique Morente en danseres Aurora Carbonell paart haar schitterende, kristalheldere stem met elegantie en zelfbewustzijn, zonder arrogant te worden. Estrella Morente deelde al op haar zevende het podium met haar vader, en werd in 2006 wereldberoemd met het nummer ‘Volver’ uit de gelijknamige film van Pedro Almodovar. Haar nieuwste cd 'Autorretrato' is een aangrijpende hommage aan haar vader, die eind 2010 overleed. Begin april komt de flamencodiva voor vier concerten naar de Benelux, Eindhoven, Brussel, Amsterdam, Den Haag.
Top 13 van 2013: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba met Jama Ko nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 201316 december, 2013 De MixedWorldMusic.com Top 13 is er weer, samengesteld door de mede-werkers van MixedWorldMusic! Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 13. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun mooiste of indrukwekkendste wereldmuziek-moment van 2013. Beluister de albums uit de Top 13 via onze Spotify-playlist.
Mulatu Astatke met nieuw album 'in concert' Godfather van de ethiojazz19 november, 2013 De inmiddels zeventigjarige Ethiopische vibrafonist, percussionist en bandleider Mulatu Astatke heeft zijn wereldroem deels te danken aan de Amerikaanse filmregisseur Jim Jarmusch, die maar liefst zeven nummers van Astatke selecteerde voor zijn film 'Broken Flowers' uit 2005. Nas, Ziggy Marley, Madlib en Kanye West sampelden Astatke’s composities en sindsdien geniet deze meester van de Ethiopische jazz de cultstatus. Het blijft natuurlijk een beetje merkwaardig dat er vaak een westerse muzikant of regisseur aan te pas moet komen om een Afrikaanse muzikant in het Westen beroemd te maken. Op grond van Astatke’s verdiensten had dit namelijk al veel eerder moeten gebeuren.
Op zoek naar Misini en Selimi in Kosovo Gipsypop uit het tijdperk 'Tito'6 augustus, 2013 In juni bracht het label Asphalt Tango de fraaie verzamel-cd 'Stand Up, People' uit met Joegoslavische gipsypop uit het tijdperk Tito (1964-1980). Verantwoordelijk voor twee van de mooiste liedjes zijn de piepjonge, obscure Kosovaarse zangeressen Ava Selimi en Bedrije Misin. Waar zijn ze gebleven? En zou het lukken deze pareltjes veertig jaar later nog op vinyl te scoren? Een zoektocht door ‘multi-etnisch’ mijnenveld Kosovo.
Staff Benda Bilili - waar ging het mis? Bandleden stappen op - tour gecanceld15 februari, 2013 Na vier jaar is de cirkel rond. Waren in de film Benda Bilili de Europese dromen van de bandleden nog hoog opgetast, na vier jaar en vierhonderd concerten valt het opgebouwde imperium in duigen door wantrouwen van de bandleden in de Europese managers, veroorzaakt door de kloof tussen Afrikaanse en westerse culturen en structuren. Vandaag verscheen in de Engelse krant The Guardian een scherpe analyse van de trieste situatie waarin deze geweldige band is beland.
Top 12 van 2012: Arifa's Anatolian Alchemy nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 201213 december, 2012 De MixedWorldMusic.com Top 12 is er weer, samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic! Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 12. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun mooiste of indrukwekkendste wereldmuziekmoment van 2012. Beluister de albums uit de Top 12 via onze Spotify-playlist.
Amadou & Mariam tussen rock en dance Nieuw album en concert tijdens Les Nuits in Brussel9 april, 2012 In 2004 brak het Malinese koppel Amadou & Mariam door met het door Manu Chao geproduceerde album Dimanche à Bamako. Onlangs kwam hun nieuwe, zesde album uit, Folila, met gasten als TV On The Radio, Antibalas, Amp Fiddler en Bassekou Kouyaté. Amadou & Mariam zullen veel van deze nieuwe cd live laten horen tijdens hun festivalconcert tijdens Les Nuits in Botanique, Brussel. MixedWorldMusic sprak met zowel Amadou Bagayoko als met Marc Antoine Moreau, het creatieve brein achter Amadou & Mariam. Inclusief YouTube- en Spotify playlists!
Baloji's Afrikaanse urban music met witte gitaren 'Ik wilde de Congolezen eens iets anders voorschotelen'23 maart, 2012 De Congolees-Belgische rapper Baloji heeft alles in zich om een internationale ster te worden. Zijn even swingende als rockende cd Kinshasa Succursale is een cross-overjuweel vol hete soukous, rumba, hiphop, funk, gospel, reggae, rock, en niet te vergeten een flinke dosis engagement. Onder meer Blitz the Ambassador, Konono No.1, Amp Fiddler en Zaiko Langa Langa verhogen de feestvreugde. Er komen diverse concerten aan. Het optreden op 26 april in Grounds, Rotterdam wordt georganiseerd in samenwerking met MixedWorldMusic.
Blitz the Ambassador: modern & traditie, VS & Afrika 'Mijn doel is begrip te kweken tussen culturen'2 februari, 2012 De Ghanees-Amerikaanse hiphopartiest Samuel Bazawule - artiestennaam: Blitz the Ambassador - bracht onlangs zijn geweldig ontvangen album Native Sun uit. Hoog tijd om hem aan de tand te voelen over zijn Afrikaans-Amerikaanse hiphopmix en zijn overstromende engagement.
La Chiva Gantiva: funky latinrock & roots uit Brussel 'Brussel is een uniek wereldje op zich, dat is onze muziek ook'2 september, 2012 Mestizoband La Chiva Gantiva leverde met haar debuut Pelao een van de meest aanstekelijke Belgische platen van 2011 af. De groep uit Brussel heeft gemixt bloed door de aderen stromen: Colombiaans, Frans, Vlaams, Waals en Vietnamees. Op Pelao klinkt Colombiaanse folk als champeta, mapalé en cumbia in de mix met afrobeat, surf, soul, p-funk, jazz en cross-overrock. Op 13 oktober staan ze in de AB in Brussel. Een tijdje terug spraken we met zanger en bandoudste Rafael Espinel uit Colombia, die wijselijk in zijn moederland overwinterde.
Colombiaanse Shock voor Herencia de Timbiquí Moderne nostalgie uit het oerwoud2 januari, 2012 In het spoor van ChocQuibTown brengen veel Colombiaanse groepen op het moment de folklore van de Pacifische kust vermengd met pop, jazz en latin de wereld in. Een van die groepen is Herencia de Timbiquí. Ze wonnen afgelopen maand de Shock, de belangrijkste Colombiaanse muziekprijs, in de categorie Beste Opname voor hun prachtige cd Tambó, en zijn vastberaden om internationaal te gaan touren. Een interview.