Het muzikale anti-virus Bram Posthumus - vrijdag 24 april, 2020

Het komt voor dat een artiest ergens op het Afrikaanse continent de studio induikt en een nummer opneemt dat nergens over gaat. Natuurlijk: ze zijn er wel, compleet met grote huizen, dure auto’s, wellustige dansende dames en heren. 

Maar eigenlijk is een lied pas echt een lied als het ergens over gaat. Een boodschap heeft. De aanleiding kan van alles zijn: een schandaal, vuil op straat, echtelijk ongemeen. 

Of een virus. 

Eigenlijk kun je wel stellen dat de aanwas van de clips met nummers over Corona harder gaat dat de verspreiding van het virus zelf. Het hele continent heeft minder gevallen dan Zwitserland – of Nederland. Iets meer dan 26.000 om precies te zijn, waarvan meer dan helft in vier landen: Egypte, Algerije, Marokko en Zuid-Afrika. Waarom dat is schijnt voor vele een raadsel te zijn. Ik houd het voorlopig op snel en drastisch ingrijpen. De lijn gaat wel omhoog, maar geleidelijk, niet als een raket. En de bedoeling is dat het zo blijft. 

En op dit continent hoort bij snel en drastisch ingrijpen altijd muziek. Tot op het hoogste niveau, als het nodig is. Wat dacht u van de president van Liberia, voormalig stervoetballer George Weah, en zijn Let’s stand together to fight coronavirus? Weah bleek al eerder over een goed stel stembanden te beschikken: een kleine kwart eeuw geleden al stond hij in de studio met de tweelingbroers Epee & Koum uit Kameroen om Lone Star Liberia op te nemen. Het nieuwe nummer is minder opwindend: geen Makossa, eerder rustgevende zouk met religieuze saus. Religie is wel weer heel erg Liberia, met een kerk op iedere straathoek. 

Kampioen Corona-nummers lanceren is zonder twijfel Senegal. Binnen de kortste keren stonden er dozijnen nummers online maar er moest er natuurlijk eentje zijn die de show stal en dat was Youssou Ndour, die een oud nummer van zijn nog altijd wonderschone CD “Set” omtoverde tot een modern urban-met-boodschap festijn, waarbij hijzelf als een soort éminence grise gezeten naast een piano zijn eigen partijen inzong. Net als rapper Awadi, trouwens, die de aftrap doet als de wijze vader van de Senegalese hip-hop scene. Gelikt, zegt u? Ja, wacht dacht je…we zijn in Dakar! 

Veel Corona-nummers komen niet door de ballotage. Te snel gemaakt, te oppervlakkig, niet over de clip nagedacht… Daar heeft de volgende bijdrage geen last van. Het lift heerlijk mee op mooie traditionele ritmes en over de setting, over de boodschap, over hoe je je presenteert is nagedacht. Misschien ligt het er een tikkeltje te dik bovenop maar ik heb daar in de tijd van Ebola in West Afrika zes jaar geleden ook nooit iemand over horen klagen. De boodschap moet aankomen, en in dit geval lukt dat voortreffelijk. May I have your votes for…Niger! 

Tot nu toe waren alle nummers nationaal van kleur. Liberia – Senegal – Niger. Maar er is ook een lied gemaakt dat mensen over diverse grenzen heen bij elkaar trekt: vijf maar liefst. Opgenomen in Bamako, met artiesten uit Mali, Burkina Faso, Guinee en Benin. En de studio waar het opgenomen werd is van een Ivoriaan. Dat is nog eens integratie. (Transparantienoot: het initiatief kwam van de echtgenote van schrijver dezes, die bovendien een financieel steentje bijdroeg - vandaar dat ik bij de credits vermeld sta.) 

Ook de boodschap gaat net even ietsje gaat dan alleen maar: was je handen en hou afstand. Dat zit er ook in, uiteraard. Goede raad wordt op dit continent wel vaker doorgegeven via muziek. Maar het is ook een oproep aan de elites om te laten zien dat solidariteit er niet alleen maar is voor wie toch al geen geld heeft – en dat zijn nog altijd de meesten. Zullen ze dat doen? Dat is hoogst onwaarschijnlijk, maar laat het dan in ieder geval maar gezegd zijn. 

De video werd op YouTube gezet door Alie de Vries, die ook de onvolprezen Music From Mali pagina’s beheert, hier: https://www.facebook.com/groups/688041541637038/

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022