Jan Wouter Oostenrijk – We Are Connected10 juli, 2017

Mountain

Je moet behoorlijk goede ogen hebben om op het fotootje achterop de hoes van deze cd te kunnen zien dat de elektrische gitaar van Jan Wouter Oostenrijk veel meer frets heeft dan gebruikelijk. Tweemaal zoveel om precies te zijn. Het betreft hier een instrument dat Oostenrijk speciaal heeft gebouwd om beter toegerust te zijn voor zijn grote passie: de muziek uit de Maghreb. Met de gebruikelijke hele en halve toonsafstanden van de westerse muziek blijft het behelpen als je je in die contreien begeeft.
Maar voor Jan Wouter Oostenrijk betekent de liefde voor de muziek uit de Maghreb iets anders dan ‘going native’. Daarom sjokken de dromedarissen op de hoesfoto niet door het rulle zand van de Sahara, maar tussen de goudgele Hollandse tulpen. Ook als je het schijfje afspeelt, waan je je niet gelijk in de woestijn. Op het eerste gehoor doet de muziek eerde denken aan een goed geoliede jamband van Amerikaanse signatuur. De ritmesectie, bestaande uit fretloos bassist Marco van den Akker en drummer Bas Bouma, rolt een gespierd klanktapijt uit waar Oostenrijk met snijdend scherpe toon zijn stempel op drukt.
Mijn oren zijn al sinds de jaren zestig (met dank aan Jimi) zo gewend geraakt aan vervormde en omgebogen gitaarklanken dat het me niet meteen opviel dat hier een bescheiden revolutie plaatsvindt. Naarmate het album vordert, springen de kwarttonen uit JW’s gitaar steeds duidelijker in het oor. Toch vind ik het lastig om te zeggen of dat voor mij veel toevoegt aan het plezier waarmee ik toch al naar deze muziek luister. We Are Connected is ook zonder microtonaliteit gewoon een lekkere plaat. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht