Mamadou Kelly - Politiki 1 juli, 2017

Clermont / Xango

De sympathieke Malinese gitaarmaestro Mamadou Kelly komt net als zijn leermeester Ali Farka Touré en zijn talentvolle medepupil Samba Touré uit de magische desertbluesdriehoek bij Niafunke. Op Politiki, zijn derde album, gaat het kwartet van de gitarist, die zijn sporen verdiende in de bands van Ali Farka Touré en Afel Bocoum, een bijzonder geslaagde samenwerking aan met lapsteelgitariste Cindy CashDollar en haar clubje. Het contrast tussen de Amerikaanse countryblues en de Malinese woestijnvariant wordt door de muzikanten fijn uitgebuit. Het sprankelende resultaat is een magnifiek album, waarop in dubbele betekenis tijdloos gemusiceerd wordt. De breed uitgemeten ruimte tussen de noten heeft een weldadige uitwerking op brein, oor en lijf. Kelly beschikt bovendien over een dwingende, maar tegelijk rustgevende en sonore stem.
Ondanks hun verschillende achtergrond voelen de twee gitaristen elkaar perfect aan. Als Cindy Cashdollar prikkelt met subliem spel in de hoge, dynamisch jankende registers, is het – om met de Britten te spreken – ‘pure bliss’ wat je hoort. Drummer Susie Barron, bassist Jake Silver en gitarist Dan Littleton helpen Cindy om de speelruimte die de Afrikaanse traditie biedt, nog een tikje verder verder op te rekken. Er ruisen nieuwe geluidsgolven uit de Sahara langs op Politiki. Malinezen en Amerikanen slaan de handen ineen om gezamenlijk een staaltje gierendgoeie steeldesertblues neer te zetten. De kietelende kalebasritsels van Alpha Sankara en het gejammer uit de eensnarige djourkel van Brahim Cosso kennen we al van Kelly's eerste album Adibar, maar zorgen ook hier weer voor aangename verrassingen.
Mahin Nime is net als het titelnummer een juweeltje van (samen)spannend spelinzicht. Dit in de V.S. door Christopher Nolan fraai en ruimtelijk geproduceerde album is geknipt voor een rol als soundtrack voor deze zomer. Probaat antigif tegen de nietszeggende, neuzelende lounge die de meeste strandtenten over ons uitstrooien. Vandaag vlamt Mamadou Kelly samen met Afel Bocoum in de Ali Farka Tribute band op het Afrika Festival in Hertme en over een paar dagen nogmaals in Paradiso. Gaat dat zien! (Pieter Franssen)  


 




«« terug naar overzicht