Kíla – Live Beo25 juni, 2017

Kîla / Xango

Frisse folkrock van de inmiddels dertigjarige band Kíla uit Dublin. Dat het een live-album is, laat zich eigenlijk alleen aflezen aan de plukjes wegstervend applaus na elk nummer, want deze geoliede machine speelt op het podium even foutloos als in de studio. Kenmerkend voor hun sound zijn de jachtige ritmes van de Keltische volksdansen, al gaat het hier en daar zelfs funken en swingen. Alsof de heren willen voorkomen dat je hun schalkse uitstapjes serieuzer zou nemen dan hen lief is, geven ze ze guitige namen mee als Electric Landlady.
Toch fijn dat ze af en toe uit de band springen, want de Ierse folk heeft van oudsher nogal veel last van keurslijvigheid.
Achter de titel Babymouse gaat een weemoedige ballade schuil met zo’n typisch Ierse melodie die zich met zachte dwang in het oor wurmt. Drie sprongetjes door de tracklist verder stuiten we op Skinheads. Even skippen om te horen of ze dan toch een keer echt over de schreef gaan, maar niks van dat al: het op een na langste stuk van de plaat blijkt een complex werkje te zijn dat zich vanuit een folky opening ontwikkelt tot weliswaar potige rock, maar daar blijft het ook bij. (Ton Maas)





«« terug naar overzicht